//ΒΙΕΝΤΙΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΑΡΓΑ

ΒΙΕΝΤΙΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΑΡΓΑ

Μπορείτε να φανταστείτε μια ασιατική πρωτεύουσα χωρίς κίνηση, θόρυβο καυσαέρια και πολυκοσμία; Αυτή είναι η Βιεντιάνε που απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Μεκόνγκ. Με 200.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Λάος, αλλά αρκετά μικρή για να την βαδίσετε και μάλιστα αρκετά ευχάριστα, χάρις στα φαρδιά πεζοδρόμια με σκιές από αιωνόβια δέντρα και μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής.
Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη γλώσσα Πάλι, λειτουργική γλώσσα του βουδισμού. Αρχική σημασία του είναι «βασιλικό άλσος από σανταλόξυλο» ή «πόλη από σανταλόξυλο».
Την πόλη την έκανε πρωτεύουσα ο Set Hat Heart με το όνομα Wieng Chan το 1560 και έμεινε ως πρωτεύουσα μέχρι το 1828 που την ισοπέδωσαν οι Σιαμέζοι.
Εδώ θα απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, θα νοιώσετε άνετα, θα κάνετε βόλτα στο ποτάμι, θα έχετε τα πάντα δίπλα σας, θα θαυμάσετε τόσο την τοπική αρχιτεκτονική όσο και αυτή των αποικιακών κτηρίων.

Τι πρέπει να δείτε
Το χαρακτηριστικό της πόλης, δεν είναι άλλο από τη μεγάλη χρυσή στούπα Pha That Luang, σύμβολο του Βουδισμού και εθνικό σύμβολο συνάμα. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το κέντρο. Προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, όταν η ζεστή απόχρωση του χρυσού από το κόκκινο φως του ήλιου κάνει αντίθεση με το γαλανό ουρανό. Θυμηθείτε ότι ο ναός κλείνει αρκετά νωρίς (16:30) ώστε να προλάβετε να τον απολαύσετε και από μέσα.

Περίπου 24 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βρίσκεται το Πάρκο του Βούδα, γνωστό σαν Xieng Khuan, με τεράστια ομοιώματα από τη Βουδιστική και Ινδουιστική μυθολογία. Σε ορισμένα από αυτά μπορείτε μάλιστα να ανέβετε ή να μπείτε μέσα τους, όπως κάνουν πολλά παιδάκια που επισκέπτονται το πάρκο με τις οικογένειές τους. Μπορείτε να πάτε με λεωφορείο, με τρίκυκλο όχημα που μεταφέρει 8-10 επιβάτες σε καρότσα ή με το ποδήλατό σας, δεν υπάρχουν ανηφόρες, το πάρκο είναι στις όχθες του Μεκόνγκ.

ο ναός Wat Si Saket, ένας από τους παλαιότερους στη Βιεντιάνε, ο Haw Pha Kaew που έχει μετατραπεί σε μουσείο

Patuxai
Θυμίζει την αψίδα του θριάμβου στο Παρίσι. Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 60 με αμερικάνικο τσιμέντο που προοριζόταν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Από την κορυφή του έχει ωραία θέα, αλλά είναι γεμάτο με πάγκους που πουλάνε τοπικά είδη.

Το εθνικό μουσείο του Λάο
Έχει μια περιορισμένη συλλογή από ιστορικά και επαναστατικά εκθέματα. Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα μεγάλο κτίριο που οικοδομήθηκε για να στεγάσει την αποικιακή αστυνομία το 1920.

Αγορές
Talat Sao
Η μεγαλύτερη αγορά της Βιεντιάνε μπορείς να βρεις από υφάσματα μέχρι ρολόγια. Τελευταία δίπλα της έχει ανοίξει μια μεγάλη Μαλεσιανή αγορά.
Talat Khua Din
Αυτή η αγορά προσφέρει φρέσκα προϊόντα κρέατα και λαχανικά καθώς και λουλούδια και είδη καπνού.
Talat Thong Khan Kham
Αυτή η αγορά είναι ανοιχτή όλη την ημέρα, αλλά καλά είναι να την επισκεφτείτε το πρωί. Έχει τα πάντα από καλό φαγητό μέχρι είδη κεραμικής.

Πως θα πάτε
Η κύρια πύλη είναι το αεροδρόμιο και η συνήθης γραμμή είναι Μπανγκόκ – Βιεντιάνε, υπάρχουν και αρκετά λεωφορεία που συνδέουν την πόλη με το Βιετνάμ, Κίνα και την Ταϊλάνδη. Προσοχή πρέπει πριν ξεκινήσετε για να μπείτε στο Λάος από δευτερεύουσες εισόδους να ενημερωθείτε αν μπορείτε να πάρετε Βίζα on arrival.
Γέφυρα Φιλίας (Friendship Bridge) Βρίσκεται πάνω από τον Μεκόνγκ, απέχει 20 χιλιόμετρα περίπου από την Vientiane και ενώνει το Λάος με την Ταϋλάνδη (Nongkhai). Είναι ανοιχτή από τις 06:00 μέχρι τις 21:30. Υπάρχουν 6 λεωφορεία καθημερινά από τη Vientiane τόσο για το Nongkhai όσο και για την Bangkok.

Δ. Κοντογεώργος