//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Ρομανικός ρυθμός στην Πράγα (από το 10ο μέχρι το 12ο αιώνα)
Ο ρομανικός ρυθμός χαρακτηρίζεται από χοντρούς τοίχους και κολόνες, ημικυλινδρικά ταβάνια και μικρές πόρτες και παράθυρα με ημικυκλικές αψίδες.
Το πιο αξιόλογο δείγμα ρομανικού ρυθμού είναι η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο της Πράγας και η ροτόντα του Αγίου Μαρτίνου στο Βίσεγκραντ

Γοτθικός ρυθμός στην Πράγα (από το 13ο μέχρι το 16ο αιώνα)
Ο ρυθμός αυτός χαρακτηρίζεται από ψηλές, οξυκόρυφες αψίδες, κολόνες και θόλους με νεύρα, επίστεγες αντηρίδες και ψηλά, στενά παράθυρα με περίπλοκα τύμπανα γύρω από τεράστια βιτρό.
Αξιόλογα δείγματα είναι ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου, η εκκλησία του Tyn, η γέφυρα του Καρόλου και οι πύργοι της και ο πυργίσκος της Πυρίτιδας.

Η Αναγέννηση στην Πράγα (15ος και 17ος αιώνας)
Η αρχιτεκτονική της Αναγέννησης έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν οι Αψβούργοι κυβερνήτες κάλεσαν στην Πράγα Ιταλούς σχεδιαστές.
Πανέμορφα δείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής αποτελούν το Θερινό ανάκτορο ή Belvedere και το Ανάκτορο Σβάρτσενπεργκ στο Hradcany λιγότερο σημαντικό δείγμα είναι το Dum U minutry που αποτελεί μέρος του παλιού δημαρχείου

Μπαρόκ στην Πράγα (17ος και 18ος αιώνας)
Στις αρχές του 18ου αιώνα εμφανίστηκε ο κατ’ εξοχήν τσέχικος ρυθμός μπαρόκ. Τα καλύτερα δείγματα του ρυθμού στην Πράγα περιλαμβάνουν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Mala Strana, το Λορέτο στο Hradcany, την εκκλησία του αγίου Νικολάου στην πλατεία της παλιάς πόλης και την Βίλα Αμέρικα στο Nove Mesto.

Εθνική Αφύπνιση (τέλη 18ου και 19ος αιώνας)
Στα τέλη του 18ου και το 19ο αιώνα επικράτησε η αναβίωση παλαιότερων αρχιτεκτονικών ρυθμών, του νεοκλασικισμού, του νέο-γοτθικού, του νέο-αναγεννησιακού, η οποία στα μέσα του αιώνα συνέπεσε με την Τσεχική Εθνική Αφύπνιση. Ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα αυτής της περιόδου είναι το νέο-αναγεννησιακό Εθνικό Θέατρο του Γιόζεφ Ζίτεκ επίσης είναι το Εθνικό Μουσείο, το Ρουντολφίνιουμ.

Αρ Νουβό στην Πράγα (1899-1912)
Τα κτίσματα ρυθμού αρ νουβό που μπορεί να δει κανείς πιο εύκολα στην Πράγα είναι το Hotel Central, το Grand Hotel Europa (1903-05), ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός καθώς και οι κατασκευές που ανεγέρθηκαν για την έκθεση του 1891 στο Bubenec

Σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Πράγα (20ος αιώνας)
Ο κυβισμός άσκησε μεγάλη επιρροή στην αρχιτεκτονική πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και εξελίχθηκε σε ένα ύφος κατεξοχήν τοπικό. Στην γειτονιά λίγο κάτω από το Vysehrad μπορείτε να τα σπίτια στο νούμερο 49 της Libusina στους αριθμούς 6-10 της Rasinovo nabrezi και στον αριθμό 30 της Neklanova. Άλλα δείγματα είναι ο οίκος της Μαύρης Παρθένου τα δίδυμα σπίτια στην Tychonova στο Dejvice.
Στην Πράγα υπάρχουν λίγα δείγματα του ρυθμού αρ ντεκό που επικράτησε στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Μερικά δείγματα είναι η τράπεζα των Τσεχοσλοβακικών Λεγεώνων στη Na porici και το ανάκτορο Άντρια στη γωνία της Narodni με τη Jungmannovo
Τα κτίρια κονστρουκτιβιστικού ρυθμού είναι το Μέγαρο Εμπορικής Έκθεσης και η Εκκλησία του Αγίου Βεγκέσλαου στο Vinohrady. Η Εκκλησία της Παναγιότατης Καρδίας του Κυρίου μας.
Η αρχιτεκτονική της κομμουνιστικής περιόδου ήταν πολύ βαριά και σταλινική αποτελείτο από αχανή προκατασκευασμένα οικιστικά συγκροτήματα.

Αρχιτεκτονική μετά το 1989
Η αρχιτεκτονική της Πράγας μετά το 1989 είναι κάπως αλλοπρόσαλλη, ορισμένα κτίρια δεν ταιριάζουν καθόλου με τον περιβάλλοντα χώρο, κάποια είναι απλώς άσχημα, ενώ μερικά είναι πολύ όμορφα. Ένα από τα πλέον ιδιότυπα και ελκυστικά δείγματα της νέας αρχιτεκτονικής στην Πράγα είναι το κτίριο που χορεύει στη Rasinovo nabrezi