//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιδιαβείτε τους ναούς και τα μοναστήρια της Κέρκυρας. Θαυμάστε την τέχνη των λαϊκών αλλά και σπουδαίων ζωγράφων της μεταβυζαντινής Κρητικής ή Επτανησιακής σχολής.

Ι.Ν. Σπυρίδωνας
Χτίστηκε το 1589 με τη συνεισφορά της Κερκυραϊκής κοινότητας. Σε αυτόν φιλοξενείται από τότε το ιερό λείψανο του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Το καμπαναριό έχει, καθόλου τυχαία, μεγάλη ομοιότητα με το καμπαναριό της Ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας (San Giorgio dei Greci). Είναι η ιερότερη και πιο φημισμένη εκκλησία του νησιού. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε επάργυρη λάρνακα και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η περιφορά του στην πόλη. Τη λιτανεία συνοδεύουν και οι 18 φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος
Από τους πρώτους Καθεδρικούς Ναούς των Μεγάλων Πρωτοπαπάδων. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο, ξυλόστεγης μονόκλιτης Βασιλικής με περιμετρικό χαμηλό κλειστό διάδρομο «εξωνάρθηκα».

Παναγία των Ξενων, Κυρά Φανερωμένη
Τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο και αποτέλεσε ιδιαίτερη ενορία Ηπειρωτών (συντεχνίες γουναράδων και χρυσοχόων). Το ξύλινο τέμπλο της ανακατασκευάστηκε το 1875.

Αγ. Νικόλαος των Γερόντων
Μια από τις πλουσιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο με κάποιες παραλλαγές λόγω προσαρμογής στη συγκεκριμένη θέση. Υπήρξε Καθεδρικός Ναός μέχρι το 1712.

Σπηλλιώτισσα και Αγ. Βλάσσιος
Από το 1841 Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας. Τρίκλιτη βασιλική που αντικατέστησε παλαιότερη, στην ίδια θέση.

Παναγία Κρεμαστή
Ανήκει στον επτανησιακό τύπο, συνδυασμένη με την κατοικία του ιερέα. Από τον εξωνάρθηκα διατηρείται το δυτικό τμήμα.

Μονή του Αγ. Φραγκίσκου – Καθολική
Το παλαιότερο τμήμα και το παρεκκλήσι του Αγ. Αγγέλου ανάγονται στο 13ο αι. αρκετά αλλοιωμένα όμως. Σήμερα σώζονται το καθολικό της μονής με μετασκευές 17 – 18ος αι. και η μοναστηριακή αυλή με στοά.
Σε αυτό το ναό, οι Κερκυραίοι, προσέφεραν τα κλειδιά της πόλης της Κέρκυρας στον Ενετό ναύαρχο Giovanni Miani, παραδίδοντας την τύχη τους στα χέρια της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Μονή Παναγίας Τενέδου
Καθολικό μονής που χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού. Η πιο σημαντική από αρχιτεκτονικής άποψης θολοσκεπής εκκλησία, με οξυκόρυφο αναγεννησιακού χαρακτήρα τρούλο πάνω από το ιερό (θυμίζει Duomo Φλωρεντίας).

Ναός Αγ. Ιάκωβου – Duomo
Από το 1632 Λατινική Μητρόπολη της Κέρκυρας. Αναστηλώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1943. Κομψό κτίριο, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αι. στο αέτωμα του, το δαντελωτό πύργο γοτθικής μορφολογίας και το ψηλό καμπαναριό του.
O μητροπολιτικός ναός των Καθολικών της Κέρκυρας βρίσκεται στην πλατεία Δημαρχείου.

Εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας
Πρόκειται για την «Παληά» ή «Ελληνική» Συναγωγή (Sinagoga Vecchia ). Το σημερινό κτίριο, απλής μορφής με τοξωτά ανοίγματα είναι του 19ου αι., κτισμένο πάνω σε παλαιότερο αφού η Εβραϊκή συνοικία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Ναος του Παντοκράτορα
Ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Το μαρμάρινο τέμπλο ζωγραφίστηκε από τον Χρυσολωρά.

Μονή της Πλατυτέρας
Σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο σχετίζεται με πολλές επώνυμες οικογένειες (Καποδίστρια).
Βρίσκεται στη μία είσοδο της πόλης (από το δρόμο του βορά). Κτίστηκε το 1743 αλλά καταστράφηκε το 1798. Κτίστηκε εκ νέου το 1801 και συμπληρώθηκε το 1864 με το πυργοειδές καμπαναριό. .
Στη μονή υπάρχουν οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και Μητροπολιτών της Κέρκυρας.

Εκκλησία των Αγίων Ιάσονα και Σωσίπατρου
Χτίστηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. πάνω στα ερείπια του ναού του Αγ. Ανδρέα που είχε χτιστεί εκεί από τους μαθητές του Αποστόλου Παύλου Ιάσονα και Σωσίπατρο που δίδαξαν τον Χριστιανισμό στη Κέρκυρα τον 1ο μ.Χ. αι.

Μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας
Το μοναστήρι της Παναγίας ιδρύθηκε το 1225. Το κτίσμα όμως που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι του 16ου-18ου αιώνα.