//ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Ψηλά πάνω από τον κόσμο του Πολ Μπόουλς
Γοτθικός τρόμος, σκοτεινοί ερωτεύσιμοι χαρακτήρες, ανθρώπινες σχέσεις στα όρια και μια ακατανόητη για τον «πολιτισμένο» Δυτικό ηθική, από τον Πολ Μπόουλς «Ψηλά πάνω από τον κόσμο»

Σε συνέντευξή του είχε πει «Πάντα ήθελα να πάω όσο πιο μακριά μπορούσα από τον τόπο που γεννήθηκα».
Και το έκανε, φυσικά. Εγκαταλείποντας πίσω του την Αμερική, τη δουλειά του συνθέτη, συνδέοντας τη ζωή και τα έργα του με την Ταγγέρη. Στο Μαρόκο, το ζεύγος Μπόουλς, θα επιλέξει να κάνει «στάση ζωής».

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από το «Τσάι στη Σαχάρα». Στη μεγάλη οθόνη αλλά και στο πρώτο του μυθιστόρημα που τον έκανε διάσημο. Αυτοβιογραφικό, εν μέρει. Ένα ζευγάρι Αμερικανών ταξιδιωτών, φορτωμένοι με τα μπαγκάζια τους, ξεκινάνε και «όπου τους βγάλει».
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1966 και κυκλοφόρησε στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις «Απόπειρα».
Η έκδοση το 1949 του πρώτου του μυθιστορήματος «Τσάι στη Σαχάρα» τού χάρισε μεγάλη φήμη και η συγγραφική του δραστηριότητα επισκίασε όλες τις άλλες.

Τσάι στη Σαχάρα Πολ Μπόουλς
Απόπειρα, 1991, 335 σελίδες Μετάφραση: Λουκάς Θεοδωρακόπουλος

Στα Αγγλικά
-The Voices of Marrakesh, by Elias Canetti
-Tangier: City of the Dream, by Iain Finlayson;
– A Year in Marrakesh, by Peter Mayne.
-Lords of the Atlas: The Rise and Fall of the House of Glaoua 1893–1956 by Gavin Maxwell

Ταινίες
Η ταινία Μαρόκο είναι αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1930 σε σκηνοθεσία Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπενό Βινί Amy Jolly, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Τζουλς Φέρθμαν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Μαρλέν Ντίτριχ και ο Γκάρι Κούπερ. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική ταινία της Ντίτριχ και της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία προτάθηκε συνολικά για τέσσερα βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1992 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Ο Έρωτας ταξιδεύει στο Μαρόκο
Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Γκίλις Μακ Κίνον με τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Σαΐντ Ταγκμαουί, Πιερ Κλεμαντί, Μπέλα Ρίτζα, Κάρι Μουλάν
Οι περιπέτειες μιας νεαρής Λονδρέζας, η οποία, γοητευμένη από τον εσωτερικισμό του Ισλάμ, έρχεται με τις δύο μικρές κόρες της σχεδόν απένταρη στο Μαρόκο, σε αναζήτηση του εαυτού της και ενός νέου νοήματος της ζωής.

Τσάι στη Σαχάρα
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Παίζουν: Τζον Μάλκοβιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ
Ο αυθεντικός τίτλος του βιβλίου του Πολ Μπόουλς, πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, είναι «Sheltering Sky» – «Τσάι στη Σαχάρα – Ο προστάτης ουρανός», σε ελεύθερη μετάφραση. Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει ότι ο τίτλος αναφέρεται στο γαλάζιο χρώμα του ουρανού, που μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, κρύβοντας από τα μάτια μας το μαύρο χρώμα του σύμπαντος. Μια ανάλογη ψευδαίσθηση ζουν και οι ήρωες της ταινίας.
Ο Μπερτολούτσι γύρισε το «Τσάι στη Σαχάρα» αμέσως μετά από τον «Τελευταίο αυτοκράτορα», θέλοντας να αποτοξινωθεί, κατά κάποιον τρόπο, από τις υπερπαραγωγές. Πήγε λοιπόν στην έρημο και στα χωριά των Βεδουίνων με ένα εξαιρετικά μικρό συνεργείο και με λίγους ηθοποιούς που δεν φοβούνταν την ταλαιπωρία. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να επιδείξει για μια ακόμη φορά τον περφεξιονισμό του, τόσο στον τομέα της οπτικής και ηχητικής προσέγγισης όσο και σε εκείνον των ερμηνειών.