//ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Οι αγορές στην Ταϊλάνδη είναι μια καταπληκτική περιπέτεια, από τα μοντέρνα εμπορικά κέντρα στις υπαίθριες αγορές, έχετε πάντα την ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι μοναδικό

Το ταϊλανδέζικο μετάξι είναι ίσως το πιο διάσημο προϊόν της χώρας, και παράγεται σε μια μεγάλη γκάμα από χρώματα και σχέδια. Το θαυμάσιο αυτό υλικό προσφέρεται όχι μόνο για υψηλή ραπτική, αλλά είναι ιδανικό για κουρτίνες, ταπετσαρίες και γενικά για την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού. Το μετάξι μπορείτε να το αγοράσετε σαν ύφασμα, έτοιμα ρούχα, ή σε μια μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ και διακοσμητικά αντικείμενα.

Ακόμα πιο εκθαμβωτικοί από το χρυσάφι είναι οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα . Η γη της Ταϊλάνδης είναι πλούσια σε ρουμπίνια και ζαφείρια, ενώ οι Ταϊλανδοί είναι εξαιρετικοί τεχνίτες στην κατεργασία τους και παράλληλα η χώρα έγινε πλέον ένα καταξιωμένο κέντρο κοπής και επεξεργασίας για όλα τα είδη των πολύτιμων λίθων. Οι εγκαταστάσεις για την κατασκευή κοσμημάτων έχουν εξαπλωθεί με τόσο γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια που η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας εξαγωγής κοσμημάτων.

Ταϊλανδέζικες, κινέζικες, βιρμανικές αντίκες είναι μερικές ακόμα εξαιρετικές αγορές. Αν κάνετε τον κόπο να ψάξετε είναι πιθανό να βρείτε αντικείμενα μουσειακής αξίας. Σε μερικά κομμάτια υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής ενώ για κάποια άλλα απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής, αλλά κάθε έμπορος θα σας συμβουλεύσει για αυτούς τους περιορισμούς και θα σας εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Με τη συνεργασία του Κέντρου Κοσμήματος, της Ένωσης Ταϊλανδών Κοσμηματοπωλών και του Οργανισμού Τουρισμού έχει δημιουργηθεί το Jewel  Fest  Club με στόχο να φέρει κοντά κατασκευαστές και εμπόρους.

Ο στόχος του είναι η εγγύηση της ποιότητας των κοσμημάτων σε ανταγωνιστικές τιμές. Αγοράζοντας ένα κόσμημα από κοσμηματοπωλείο που είναι μέλος του Jewel Fest Club, τότε η αγορά που θα κάνετε είναι εγγυημένη ως προς την ποιότητα των υλικών και την τιμή που θα πληρώσετε. Επίσης η κάθε αγορά σας συνοδεύεται και από πιστοποιητικό γνησιότητας του κοσμήματος. Ένα δεν είστε ικανοποιημένοι μπορείτε να επιστρέψετε το κόσμημα που αγοράσατε μέσα σε 30 ημέρες και να πάρετε πίσω το 90% της αξίας που κατεβάλατε και το 80% μέσα σε 45 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς.

Πολύχρωμα υφάσματα, παραδοσιακά ρούχα, τσάντες και χειροποίητα ασημένια κοσμήματα, όλα κατασκευασμένα από παραδοσιακές ορεσίβιες φυλές, μπορείτε να αγοράσετε στη Bangkok. Φυσικά κοντά στο τόπο παραγωγής τους οι τιμές είναι πιο φτηνές και θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στην πόλη του Chiang Mai και του Chiang Rai.

Οι ταϊλανδοί φημίζονται για τις χειροποίητες λάκκες  ήδη από τον 11ο αιώνα. Ακόμα και σήμερα οι ταϊλανδοί τεχνίτες ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιούσαν εδώ και 1000 χρόνια. Κάνιστρα, κουτιά, πιάτα, τραπεζάκια, βάζα είναι μερικά από τα είδη που αξίζει να τα αποκτήσετε.

Πολλά είδη από χειροποίητα αλλά και βιομηχανοποιημένα κεραμικά θα βρείτε σε όλη τη χώρα. Τα πιο δημοφιλή είναι τα πράσινα κεραμικά Thai Celadon που η ιστορία τους χάνεται στην αρχαία πόλη του Sukhthai-Si Satchanalai στην κεντρική Ταϊλάνδη, καθώς επίσης και τα Bencharong που βασίζονται σε μόνο 5 χρώματα.

Άριστης ποιότητας και μοναδικής τεχνοτροπίας έπιπλα μπορείτε να παραγγείλετε στη Bangkok και στο Chiang Mai.

Eπιστροφή του Φόρου
Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πίσω το φόρο προστιθέμενης αξίας (VAT) που κατέβαλαν για διάφορα είδη που αγόρασαν κατά την παραμονή τους στην Ταϊλάνδη. Την επιστροφή φόρου τη δικαιούται ο κάθε ξένος επισκέπτης που παρέμεινε στη χώρα μέχρι 180 ημέρες και αναχωρεί από τα διεθνή αεροδρόμια της Bangkok του Chiang Mai του Hat Yai και του Phuket.
Η διαδικασία επιστροφής του φόρου είναι η ακόλουθη:
Να έχετε αγοράσει τα προϊόντα μέχρι 60 ημέρες από την αναχώρησή σας
Να έχετε αγοράσει τα προϊόντα σας από καταστήματα που φέρουν την ένδειξη TAX REFUND FOR TOURISTS
Για κάθε αγορά σε κατάστημα να έχετε πληρώσει το λιγότερο 2.000 Μπάτ μαζί με το φόρο. Η συνολική αξία των αγορών σας να μην είναι λιγότερη από 5.000 Μπάτ μαζί με το φόρο.
Στο κατάστημα που κάνετε την αγορά σας, ζητήστε από τον υπάλληλο να σας συμπληρώσει το ειδικό έντυπο επιστροφής του φόρου (P.P.10) και επισυνάψτε την απόδειξη πληρωμής. Το κάθε έντυπο επιστροφής φόρου πρέπει να εμφανίζει αγορά από 2.000 Μπάτ και άνω.
Κατά την αναχώρησή σας πρέπει να πάτε στο ειδικό γραφείο του αεροδρομίου και να επιδείξετε τα είδη για τα οποία θα σας επιστραφεί ο φόρος καθώς επίσης και να προσκομίσετε τα ειδικά έντυπα.