//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Η επίσημη θρησκεία της Ταϊλάνδης είναι ο Θεραβάντα Βουδισμός και σε αυτόν πιστεύει  το 95% των κατοίκων. Ο Βουδισμός εμφανίστηκε στην Ταϊλάνδη περίπου τον 3ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Nakhom Pathom. Η Ταϊλάνδη είναι το μοναδικό κράτος στη γη που ενσωματώνει με τόση μεγάλη επιτυχία τις Βουδιστικές παραδόσεις και τα έθιμα μέσα στην πολιτική, στους νόμους και στην καθημερινή του ζωή. Ο Βουδισμός προσφέρει στους πιστούς ηθικές αρχές, κοινωνική συνοχή και πνευματική υποστήριξη. Είναι μια πολύ ανοιχτή θρησκεία και δέχεται τους πάντες στους κόλπους του. Η εκκλησία έχει δημιουργήσει πολλά ιδρύματα που σαν στόχο έχουν να βοηθήσουν την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί μια μοναδική αρχιτεκτονική που απεικονίζεται στους καταπληκτικούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στη λατρεία του Βούδα.

Οι Ταϊλανδικές οικογένειες τηρούν με ευσέβεια όλες τις Βουδιστικές παραδόσεις. Είναι παράδοση όλοι οι άντρες Βουδιστές μόλις φθάσουν στην ηλικία των 20 ετών να υπηρετήσουν για μια περίοδο από 5 μέρες έως 3 μήνες το Βούδα και χειροτονούνται μοναχοί. Είναι μια τελετή που γίνεται μια φορά το χρόνο στην έναρξη της εποχής των βροχών και για 3 μήνες στη διάρκεια αυτής της περιόδου όλοι οι μοναχοί παραμένουν μέσα στους ναούς. Οι Βουδιστικοί ναοί στην Ταϊλάνδη εκτός από τόποι λατρείας επιτελούν και ένα σοβαρό κοινωνικό έργο, ιδιαίτερα στα χωριά είναι ο χώρος προστασίας των φτωχών, στεγάζουν το σχολείο, το υγειονομικό κέντρο και δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους για θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με το κράτος. Ο ναός δίνει ζωή στις μικρές ταϊλανδικές κοινωνίες.

Οι ταϊλανδοί σέβονται όλες τις θρησκείες. Υπάρχουν μικρές μειονότητες Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σίχ και Χριστιανών, όπου όλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Ταϊλανδικού κράτους

Ναοί

Phra That Phanom
Βρίσκεται στο Nakhom Phanom, και έχει μια μεγάλη παγόδα ύψους 52 μέτρων που κτίστηκε από τον Βασιλέα τον Narai τον Μέγα. Μετά από μια θεομηνία το 1975 υπέστη σοβαρές ζημιές και αποκαταστάθηκε το 1979.

Wat Phra That Doi
Λίγα χιλιόμετρα δυτικά έξω από το Chiang Mai στην κορυφή του λόφου βρίσκονται οι πιο ένδοξοι ναοί. Τα κτίσματα χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια. Η κεντρική παγόδα είναι επίχρυση και μέσα της φυλάσσονται ιερά λείψανα του Βούδα.

Wat Phra Sing
Ο ναός αυτός που βρίσκεται στο Chiang Mai που βρίσκεται στην βόρεια Ταϊλάνδη κτίστηκε το 1345 για να φυλάξει την τέφρα του Βασιλέα Kham Fu και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ναούς της χώρας.

Wat Phra That Doi Tung
Ο ναός αυτός βρίσκεται στο Chiang Rai στην κορυφή του βουνού Doi Tung και προσφέρει μια μοναδική θέα της Ταϊλάνδης, του Λάος και του Μαϊνμάρ (η πρώην Βιρμανία). Στη χρυσή του παγόδα φυλάσσονται ιερά λείψανα του Βούδα.

Wat Chong Kham
Ο ναός αυτός βρίσκεται στο Mae Hong Son και έχει την καταπληκτική θέα μιας μικρής λίμνης που περιστοιχίζεται από φοίνικες. Ο ναός είναι βιρμανέζικης αρχιτεκτονικής .

Wat Chong Klang
Ο ναός αυτός βρίσκεται στο Mae Hong Son και περιέχει μια συλλογή από 33 ξύλινες φιγούρες του Vessantara Jataka που μεταφέρθηκα εδώ το 1857 από τη Βιρμανία και η κάθε μία έχει ύψος 1 μέτρο.

Phra Nakhon Khiri
Γνωστό και σαν Λευκό Παλάτι, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στo Petchburi. Το παλάτι αυτό κτίστηκε το 1860 από τον Βασιλέα της Ταϊλάνδης Rama τον IV με σκοπό να πηγαίνει να αναπαύεται και να κάνει το hobby που είχε για την αστρονομία. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό οικοδόμημα που ενώνει τρείς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τον κλασσικό Ταϊλανδικό, τον Κινέζικο και τον Κεντροευρωπαϊκό.

Phra Pathom
Το σημαντικό αυτό Βουδιστικό κέντρο της Ταϊλάνδης που βρίσκεται δυτικά της Bangkok θεωρείτε ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, που κτίστηκε τον 6ο αιώνα την περίοδο Dvaravati. Η παγόδα του έχει ύψος 127 μέτρα και άρχισε να κτίζεται επί βασιλείας Rama IV και ολοκληρώθηκε επί της βασιλείας του Rama V.