//ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΗΣΙ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΗΣΙ

Με θέα που κόβει την ανάσα απ’όπου κι αν κοιτάξεις, η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό νησί στη μέση του απέραντου γαλάζιου. Ένα μαγικό νησί που κρέμεται στο χείλος μιας απύθμενης αβύσσου. Άνυδρο τοπίο, με τα σπίτια στην καλντέρα να κρέμονται πάνω από το χάος και με μια γοητευτική ενδοχώρα με μεσαιωνικά χωριά και κάστρα. Ένας μαυροκόκκινος βράχος καταμεσής στο Αιγαίο, ό,τι απόμεινε από τη γη που χάθηκε στην άβυσσο, μετά από μια τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.χ.

Στη δυτική πλευρά του νησιού οι πελώριοι απότομοι βράχοι, στολισμένοι στην κορυφή τους με κατάλευκα σπιτάκια, βυθίζονται απαλά στο νερό. Αυτές οι απότομες δυτικές ακτές μεταμορφώνονται στα ανατολικά σε απέραντες παραλίες με βότσαλα ή με άμμο γκρίζα, μαύρη ή άσπρη.

Ο οικισμός που έλκει τους περισσότερους τουρίστες, όταν φτάνουν σε τούτο το νησί είναι η Οία. Σπίτια λαξεμένα στα ηφαιστειακά πετρώματα, λευκά, στο χρώμα της ώχρας ή ροζ, νεοκλασικά αρχοντικά με αυλές, στενά περιποιημένα καλντερίμια. Εκατοντάδες επισκέπτες απ’όλο τον κόσμο περιφέρονται στα πλακόστρωτα δρομάκια, με τα κάθε λογής μαγαζάκια δεξιά και αριστερά. Η θέα προς το πέλαγος είναι μοναδική. Κι όταν φτάσει το απόγευμα, θαυμάζουν όλοι τον κατακόκκινο ήλιο που βουτάει στη αγκαλιά της θάλασσας. Συνωστισμός και κλικ, εκατοντάδες κλικ, από τις κάμερες για να αποθανατίσουν το υπέροχο αυτό ηλιοβασίλεμα. Αυτό το τόσο ρομαντικό μέρος επιλέγουν επίσης ζευγάρια από την Κίνα αρχικά, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο στη συνέχεια, για να τελέσουν το γάμο τους. Θέλουν να αρχίσει η καινούργια τους ζωή εδώ, όπου το κόκκινο και μαύρο των βράχων βρίσκεται σ’ ένα ατέλειωτο παιχνίδι με με το λευκό των σπιτιών και το γαλάζιο της θάλασσας και συγχρόνως όλα λούζονται από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου.

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα του νησιού με σπίτια λευκα, σχεδόν κολλημένα το ένα πλάι στο άλλο, γαντζωμένα κατακόρυφα στους απότομους γκρεμούς. Είναι ένα μείγμα βενετσιάνικης και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Το Ημεροβίγλι είναι ένας άλλος οικισμός, που σχεδόν έχει ενωθεί με τα Φηρά. Τα κατάλευκα σπίτια, εκτυφλωτικά στο φως του ήλιου, και νοικοκυρεμένα, με πολύχρωμα λουλούδια στις αυλές, δημιουργούν έναν πίνακα ζωγραφικής, που δε χορταίνεις να θαυμάζεις. Το Ημεροβίγλι βρίσκεται στο φρύδι της Καλντέρας και έχει θέα τον ιδιόμορφο και απόκρημνο κόκκινο βράχο του Σκάρου. Πρόκειται για ένα βενετσιάνικο Κάστρο, χτισμένο το 13ο αιώνα, όταν οι Ενετοί έφτασαν στο νησί. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 18ο αιώνα. Διέθετε κινητή ξύλινη γέφυρα, μάρτυρας γι’ αυτό  μερικά ερείπια που υπάρχουν  ακόμα.

Το Εμπορειό είναι μια μεσόγεια καστροπολιτεία. Χτίστηκε στα πεδινά τον καιρό της Ενετοκρατίας, μακριά από τα παράλια, για να προστατευτεί από τους πειρατές, με πιο γνωστό το  Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα,  που έκαναν επιθέσεις στα νησιά.  Ήταν για πολλά χρόνια εμπορικό κέντρο της Σαντορίνης, όπου γίνονταν οι συναλλαγές των προϊόντων του νησιού, από κει άλλωστε έλκει το όνομά του. Ο οικισμός είναι πυκνοχτισμένος, με στενά σοκάκια, καμαροσκέπαστα μονοπάτια, μυστικά περάσματα, αδιέξοδα. Τα ερείπια του παλιού ενετικού Κάστρου στην είσοδο του χωριού δημιουργούν την αίσθηση της εγκατάλειψης και της ερήμωσης, κι αυτή η αίσθηση γίνετια εντονότερη στη θύμηση της δόξας και του μεγαλείου των αλλοτινών χρόνων, την περίοδο των Ενετών.

Η Περίσσα είναι μια όμορφη παραλία με νεανικό προφίλ. Διαθέτει δωμάτια και κάμπινγκ, είναι τόπος προορισμού για τους νέους κυρίως που θέλουν την άμεση επαφή με τη φύση.

Η ηφαιστειακή άγρια ομορφιά του νησιού και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα από την κορυφή της Καλντέρας είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο,Πόλος έλξης όμως είναι και οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι που έφεραν στο φως μια προϊστορική  πόλη που θάφτηκε από τη έκρηξη του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο έγινε η αιτία να χαθεί ένας πανάρχαιος πολιτισμός, μια ολόκληρη εποχή,ανεκτίμητα έργα τέχνης που θάφτηκαν κάτω από δεκάδες μέτρα ελαφρόπετρας και τέφρας. Τώρα ανασύρονται κομμάτι- κομμάτι μέσα από τη στάχτη και φέρνουν στο φως ένα λαμπρό πολιτισμό, έναν υπέροχο λαό, που αγαπούσε τη ζωή και την απολάμβανε με πάθος, αγαπούσε την τέχνη, κι αυτό  φαίνεται από τις τοιχογραφίες που αποκαλύφτηκαν, και τέλος σεβόταν τη γυναίκα και της είχε δώσει σημαντική θέση στην κοινωνία.

Η μοίρα λοιπόν της Σαντορίνης, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι συνυφασμένη με το ηφαίστειο. Ακόμα και σήμερα η απειλή του λες και υπάρχει στον αέρα. Γι ‘ αυτό και οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να το εξευμενίσουν κάνοντας πανηγύρια με εικονικές εκρήξεις ή χτίζοντας εκκλησιές, μην τύχει  και μια μέρα ξυπνήσει…. Πραγματικά, διαβαίνοντας δρόμους και χωριά, όπου και να γυρίσεις, το μάτι πέφτει πάνω στους ανάλαφρους γαλάζιους όγκους των τρούλλων, που δίνουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα στο νησί.

Κι όταν έρθει η ώρα της επιστροφής, ρίξτε μια τελευταία ματιά πίσω σας. Θα δείτε τη θάλασσα να αφρίζει στα πόδια των απειλητικών βράχων, το ηφαίστειο να αναδύεται ολόμαυρο, τη ζωή να σφύζει σκαρφαλωμένη ψηλά στα βράχια και τα πάντα να αστράφτουν λουσμένα σ’ ένα μεγαλειώδες φως, τρυφερό αλλά και ταυτόχρονα σκληρό. Κλείστε μέσα στην ψυχή σας την εικόνα ετούτη, κλείστε την ενέργεια και ζωντάνια που  μεταδίδει το εξωπραγματικό αυτό τοπίο.  Και να είστε σίγουροι ότι η γοητεία του θα σας οδηγήσει πάλι μια μέρα σ’ αυτό….

Kalamad