//Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΥΑΝΜΑΡ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΥΑΝΜΑΡ

3ος αιώνας π.χ. οι Mon, οι οποίοι μετανάστευσαν στο δέλτα του ποταμού Ayeyarwady από την περιοχή της σημερινής Ταϊλάνδης και από την Κίνα πριν από αυτή, δημιουργούν την πρωτεύουσα τους Thaton.

754 μ.χ. Nanzhao στρατιώτες του Yunnan στην Κίνα κατακτούν τις φυλές των λόφων πάνω από τον ποταμό Ayeyarwady και έρχονται σε επαφή με τους Pyu

849 Δημιουργείται το Bagan
1044 o Anawratha ανεβαίνει  στο θρόνο του Βagan και δημιουργεί την «χρυσή εποχή» της πρώτης αυτοκρατορίας της Βιρμανίας

1273 Αρχίζει μία περίοδος διπλωματικών επαφών με τις ισχυρότερες δυνάμεις του Βορρά. Οι Βιρμανοί του Bagan σκοτώνουν τους Τατάρους πρεσβευτές  και δίνουν αφορμή στον Kublai Khan να εισβάλει 14 χρόνια αργότερα.

1290 ο Μάρκο Πόλο πιθανώς είναι ο πρώτος δυτικός που ταξίδευσε στην Μυανμάρ (γνωστή στους ξένους σαν Mien)

1364 μετά την κατάρρευση του Παγκάν οι Βιρμανοί αποικούν βορειοδυτικά της σημερινής Μανταλέυ η οποία κατακτήθηκε από τους Shan 163 χρόνια αργότερα.

1472 Ο μέγας Μον βασιλιάς Dham-mazedi παίρνει το θρόνο και μετακομίζει την πρωτεύουσα στο Bayo και αρχίζει διπλωματικές επαφές με τους ευρωπαίους.

1550 ο Buyinnaung ανεβαίνει στο θρόνο και δημιουργεί την δεύτερη αυτοκρατορία της Βιρμανίας καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα του Σιάμ Ayuthaya το 1569

1634-80 Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών εγκαθιστά εμπορικούς σταθμούς στο Syriam (Thanlyin), Ava (Inwa) και Pegu (Pyay)

1753-55 Ο Βιρμανός βασιλιάς  Alaungpaya  (που ένας Άγγλος ιεραπόστολος τον χαρακτηρίζει «σαν γυναίκα» με απαλό δέρμα και χωρίς τατουάζ) κατακτά την Inwa και μετά το Dagon το οποίο μετονομάζει σε Yangon.

1826 Παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή. Ο πρώτος Αγγλο-Βιρμανικός πόλεμος, η Αγγλία προσαρτά το Rakhaing και το Tenassevim εδάφη της Βιρμανίας.

1852 Αρχίζει ο δεύτερος Αγγλο – Βιρμανικός πόλεμος

1885 Ο τρίτος Αγγλο-Βιρμανικός πόλεμος που είχε σαν αποτέλεσμα το τέλος των Βιρμανών βασιλιάδων, καθώς οι Βρετανοί κατάκτησαν την Μανταλέυ και έστειλαν το βασιλιά Thibaw εξορία στην Ινδία.

1886 Η Βρετανία κάνει την Βιρμανία μια επαρχεία της Ινδίας με πρωτεύουσα την Yangon, Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε οι Βρετανοί να κάμψουν την αντίσταση των ντόπιων.

1937 Χιλιάδες εργάτες κυρίως κινέζοι αρχίζουν την κατασκευή του πρώτου τμήματος του «Δρόμου της Βιρμανίας» ο οποίος επεκτάθηκε κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν όπλα στη Kuomintang για να πολεμήσουν τους Γιαπωνέζους.

1941 ο Aung San δημιουργεί τον στρατό της Βιρμανίας ο οποίος ένα χρόνο αργότερα πολεμά τους Γιαπωνάζους.

1947 ο Aung San συμφωνεί με την Βρετανία για την ανεξαρτησία της Βιρμανίας και συμφωνεί και με τις εθνότητες της χώρας για ένα δεκαετή διάλογο ώστε να αποφασίσουν αν θέλουν την παραμονή τους  στην ένωση.  Αλλά το 1958 ο Aung San δολοφονείτε από τους αντιπάλους του.

1948 η Βιρμανία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Βρετανία τις 4 Ιανουαρίου.

1950 ο Τσαν Κάι Σεκ  εισβάλει από την Κίνα και καταλαμβάνει περιοχές των συνόρων.

1962 Μάρτιος , ο στρατηγός Ne Win ηγείται μιας δικτατορίας  που παραμένει υπό την επίβλεψη των στρατηγών μέχρι σήμερα.
1962 Μία ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν μετά την επέμβαση του στρατού καταλήγει σε τραγωδία με πάνω από 100 φοιτητές νεκρούς.

1974 Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καταστέλλονται.

1975 Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Bagan καταστρέφει ναούς αλλά αρχίζει άμεσα η αποκατάσταση τους με την βοήθεια της Ουνέσκου.

1976 Μία ομάδα αξιωματικών αποπειράται να δολοφονήσει τον  Ne Win αλλά αποτυγχάνει και οι υπεύθυνοι βασανίζονται και εκτελούνται.

1988 Αύγουστος . Μία τεράστια ειρηνική διαμαρτυρία στην Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις της χώρας τελειώνει με την επέμβαση του στρατού και θύματα πάνω από 3000 άτομα, αυτό το γεγονός ανοίγει τον δρόμο σε δημοκρατικές εκλογές.

1990 Το Μάιο το Εθνικό κόμμα για την Δημοκρατία του οποίου ηγείται η Αουνκ Σαν (Aung San Suu Kyi) κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 82%, τις πρώτες μετά από 30 χρόνια, αλλά οι στρατιωτικοί δεν άφησαν τον έλεγχο της χώρας.

1991 η   Aung San Suu Kyi κερδίζει το βραβείο Nobel για τον αγώνα της για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι στρατιωτικοί την περιορίζουν στο σπίτι της στην Γιανγκόν.

2003 Μια ομάδα του Εθνικού κόμματος για την Δημοκρατία δέχεται επίθεση από παραστρατιωτικούς σε περιοδεία στα βόρεια της χώρας  και δολοφονούνται πάνω από 100 άτομα και η Aung San Suu Kyi που έχει αφεθεί ελεύθερη πριν ένα χρόνο συλλαμβάνεται.

2005 Με μια ανεξήγητη απόφαση, ο στρατηγός Than Shwe και η κυβέρνηση του ανακηρύσσει  πρωτεύουσα το Nay Pyi Taw στο κέντρο της Μυανμάρ.

2007 Με την αύξηση της βενζίνη με επικεφαλείς του βουδιστές μοναχούς αρχίζει μια διαμαρτυρία, η πρώτη από το 1988. Η κυβέρνηση καταστέλλει τις διαδηλώσεις σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 άτομα και οι στρατιωτικοί διακόπτουν την επικοινωνία της χώρας με τον άλλο κόσμο.

2008 Λίγες ημέρες πριν γίνουν οι πρώτες εκλογές , ο κυκλώνας Nargis χτυπά την περιοχή του δέλτα σκοτώνοντας χιλιάδες και αφήνει άστεγους εκατοντάδες – χιλιάδες κατοίκους, η εκλογές αναβάλλονται

2010 Πραγματοποιούνται στημένες εκλογές  και βγαίνει το κόμμα που πρόσκεινται στην στρατιωτική ηγεσία, η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αουγκ Σαν αφήνεται ελεύθερη.

Στις επαναληπτικές εκλογές του Απριλίου 2012 εξελέγη βουλευτής. Το κόμμα της Κι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις ιστορικές γενικές εκλογές του 2015, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό άνω του 70% των εδρών του κοινοβουλίου