//ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Εκκλησία του δικαστηρίου (Hofkirche)
Η εκκλησία του δικαστηρίου είναι ένας καθολικός ναός που χτίστηκε από τον Αύγουστο τον Δεύτερο «τον Δυνατό» ο οποίος ως εκλέκτορας της Σαξονίας επιδίωκε να κερδίσει τον θρόνο της Πολωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έγινε καθολικός και θέλησε να ιδρύσει έναν ναό που θα ήταν το αντίπαλο δέος της Εκκλησίας της Παναγίας (Dresdner Frauenkirche). Οι εργασίες ανέγερσης του ναού εντοπίζονται ανάμεσα στο 1738 και στο 1751, η τεχνοτροπία του είναι μπαρόκ και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 83 μέτρα. Περιμετρικά του ναού υπάρχουν κιγκλιδώματα που φιλοξενούν 78 αγάλματα τα οποία απεικονίζουν βιβλικές μορφές και έχουν ύψος 3 μέτρα το καθένα. Και αυτή η εκκλησία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1945. Η ανοικοδόμηση της άρχισε μόλις το 1979 μέσα σε ένα χρόνο όμως κατέστη εφικτό να ανεγερθεί πλήρως και σήμερα να είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου του Meissen. O χώρος του ναού χρησιμοποιείται για τη λειτουργία και επίσης είναι δωρεάν επισκέψιμος για όποιον το επιθυμεί.

Εκκλησία της Παναγίας  (Dresdner Frauenkirche)
Πρόκειται για έναν Λουθηρανικό ναό που είναι αφιερωμένος στην Παναγία και εγέρθηκε μεταξύ του 1726 και 1743 υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα George Bahr. Το ύφος του αρχικού κτίσματος ήταν μπαρόκ και εξέφραζε απόλυτα την προτεσταντική ηθική και το γενικότερο τελετουργικό. Επί σειρά ετών πέραν των θρησκευτικών τελετουργιών χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης και δημοσίου διαλόγου, μάλιστα το 1846 λειτούργησε ως πυρήνας των  ταραχών που έγιναν γνωστές ως η εξέγερση του Μαΐου. Στις 13 Φεβρουαρίου 1945 δέχτηκε σφοδρότατη επίθεση από τα βομβαρδιστικά των συμμαχικών δυνάμεων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωσή της.  Σήμερα είναι ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες και αν μη τι άλλο αποτελεί ένα μνημείο που εκφράζει την ιστορία της πόλης και αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί.

Ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός της Δρέσδης (Dresden Cathedral) χτίστηκε μεταξύ 1739 και 1755 σε μπαρόκ στυλ από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Gaetano Chiaveri και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία της Σαξονίας. Η κρύπτη της περιέχει τις σαρκοφάγους 49 ηγεμόνων της Σαξονίας καθώς και την καρδιά του Αύγουστου Β’ του Δυνατού.

Η εκκλησία του Σταυρού της Δρέσδης (die Kreuzkirche), στην Altmarkt, είναι Προτεσταντική και η μεγαλύτερη σ΄όλη την Σαξονία με 3.000 θέσεις, γοτθικού ρυθμού.
Η Σταύρωση του Ιησού, πάνω από τον Βωμό, είναι ζωγραφισμένη από τον Anton Dietrich το 1900.
Έξω από την εκκλησία υπάρχει ένα μνημείο, που αποτελείται από την προτομή του Ernst Julius Otto (1804-1877),μουσικοσυνθέτη και διευθυντή της αντρικής χορωδίας, τεσσάρων αγοριών-χορωδών και ενός πιο σύγχρονου χορωδού, με μπλε κοστούμι.