//ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ – ΚΟΛΟΣΣΕΣ

ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ – ΚΟΛΟΣΣΕΣ

Κολοσσές (Colossae ή Colosse).  Ήταν μια πόλη της νοτιοδυτικής Φρυγία της Μικράς  Ασίας, που δεν απέχει πολύ από τους ποταμούς Λύκο (Lycos) και Μαίανδρο.

Γεωγραφικός  προσδιορισμός
Βρίσκεται κοντά στο  Khonai της Τουρκία  (Ανατολικά του  Denizli). Η  πόλη είναι γνωστή επίσης και ως   Χώναις κοντά στο  Kona ή Honaz περίπου 20 χιλιόμετρα  νοτιοανατολικά της Λαοδικείας. Ποτέ δεν έχει ανασκαφεί.

Σήμερα η τοποθεσία αυτή δεν κατοικείται. Βρισκόταν κοντά στο άνω άκρο της κοιλάδας του ποταμού Λύκου. Η κοιλάδα του ποταμού Λύκου είναι στενή στην περιοχή των Κολοσσών και περιβάλλεται από μεγάλους γκρεμούς  αλλά πλαταίνει καθώς εκτείνεται προς τα Βορειοδυτικά  και προς τη συμβολή των ποταμών Λύκου και Μαιάνδρου (Μεντερές).
Ένα ρέμα που ονομάζεται σήμερα Tchoruk, υποθέτουμε ότι μπορεί  να είναι ο Λύκος ποταμός.

Μέσα από αυτή την κοιλάδα περνούσε η κύρια οδός που οδηγούσε από την Έφεσο και τα παράλια του Αιγαίου προς τα Ανατολικά  ως τον Ευφράτη. Μια άλλη οδός διακλαδιζόταν από εκεί και κατευθυνόταν προς τα Βορειοδυτικά  για τις Σάρδεις και την Πέργαμο,. Περίπου 5 χλμ. νοτιότερα ορθώνεται το Χονάς Νταγί (όρος Κάδμος), το οποίο έχει ύψος 2.750 μ., και του οποίου τα χιόνια τροφοδοτούσαν τους χείμαρρους που έρρεαν κοντά στις Κολοσσές.

Ιστορία.
Στην αρχαιότητα η πόλη Κολοσσές  καθώς βρισκόταν  στη διαδρομή (από την Έφεσο στον Ευφράτη) ήταν  πολύ σημαντική. Αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο (7.30) ως μια μεγάλη πόλη της Φρυγίας, στο Λύκο, έναν παραπόταμο  του Μαιάνδρου.

Ο Στράβων (σελ. 576 – -578) τοποθετεί τις Κολοσσές κοντά στην Λαοδίκεια . Κατά την Ελληνιστική περίοδο, η πόλη ήταν  εμπορικό κέντρο , αν και από τον πρώτο αιώνα είχε ελαττωθεί σημαντικά σε μέγεθος και σημασία.
Οι Κολοσσές  ήταν γνωστές ως κέντρο υφαντουργίας και φημίζονταν για ένα εκλεκτό είδος μαλλιού που παρήγαν, το λεγόμενο κολοσσηνό μαλλί το οποίο είχε ασυνήθιστη απόχρωση,. Η πόλη βρισκόταν στις παρυφές μιας ερημικής στέπας, όπου έβοσκαν κοπάδια προβάτων.

Οι Κολοσσές  έπεσαν σε παρακμή πιθανώς λόγω ενός σεισμού και η βυζαντινή πόλη  εν Χώναις δημιουργήθηκε στην περιοχή κοντά στα ερείπια της.
Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το οδικό σύστημα άλλαξε και οι γειτονικές πόλεις της Λαοδικείας και της Ιεράπολης έγιναν  πιο σημαντικές.
Η πόλη ήταν η γενέτειρα του  βυζαντινού  Έλληνα  συγγραφέα Νικήτα  Χωνιάτη,  ενός  από τους ιστορικούς του Βυζαντίου.

Ο Απόστολος Παύλος ενώ έχει γράψει την επιστολή προς Κολοσσαείς  δεν είναι σίγουρο ότι την έχει επισκεφτεί γιατί ο Φιλήμονας  αναφέρει  ( Φιλήμονας 1:22) ότι ελπίζει να την επισκεφτεί μετά την αποφυλάκισή του..

Αρχαιολογικά ευρήματα
Βρέθηκαν εκτεταμένα ερείπια της αρχαίας πόλης περίπου τρία μίλια βόρεια του Khonos. Σε αυτή την τοποθεσία υπάρχουν μεγάλοι  ογκόλιθοι   από θεμέλια κτιρίων καθώς και θραύσματα από κίονες, επιστύλια και γείσα. Βρέθηκε επίσης το κοίλο  ενός  θεάτρου, χτισμένο στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου με κλίση, και του οποίου αρκετά καθίσματα έχουν διατηρηθεί. Σ’ αυτό δεν έχουν βρεθεί  επιγραφές.

.kontod

Δείτε ακόμα
Κύρου Ανάβαση – Σάρδεις