//ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το Μπλούζ του Βερολίνου του Σβεν Ρέγκενε, εκδόσεις Άγρα
Ο ήρωας του βιβλίου, ο τριαντάρης Φρανκ Λέμαν, εργάζεται ως μπάρμαν σε ένα από τα μαγαζιά του Έρβιν στο Κρόιτσμπεργκ, στο δυτικό Βερολίνο. Ζει στη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας σχεδόν εννέα χρόνια, χωρίς καμία ιδιαίτερη φιλοδοξία.

Μόνος στο Βερολίνο της Hans Fallada, εκδόσεις Πόλις
Τυπικά, το «Μόνος στο Βερολίνο» είναι η μυθιστορία δύο ανθρώπων χωρίς κάτι το ξεχωριστό, που όμως αποφασίζουν να εναντιωθούν στο ναζιστικό καθεστώς, και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτό θριαμβεύει με συνεχείς στρατιωτικές νίκες. Δυο άνθρωποι που με μόνο σημείο αναφοράς το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αισθάνονται την ανάγκη και την υποχρέωση να διαφοροποιηθούν από το μαζικό παραλήρημα του ηγέτη που οδηγεί σε θριάμβους, δυο άνθρωποι που πρώτα απ’ όλα αναζητούν δικαιοσύνη στα δικά τους απλά μέτρα.

Βερολίνο Αλεξάντερπλατς (Berlin Alexanderplatz) του Άλφρεντ Ντέμπλιν (Alfred Doblin) Εκδόσεις: Οδυσσέας
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στον πρώην εργάτη τσιμέντου και μεταφορών στο Βερολίνο Φραντς Μπίμπερκοπφ. Ο Μπίμπερκοπφ απολύθηκε απ’ τη φυλακή, όπου βρέθηκε εξ’ αιτίας κάποιας παλιάς ιστορίας και τώρα τον βλέπουμε πάλι στο Βερολίνο, στην προσπάθειά του να παραμείνει τίμιος. Και το πετυχαίνει αρχικά. Μπλέκεται όμως ύστερα, αν και οικονομικά τα φέρνει βόλτα, σ’ ένα πραγματικό αγώνα με κάτι πού ‘ρχεται απέξω, που ναι ανεξέλεγκτο και έχει τη μορφή πεπρωμένου.

Βερολίνο: Η πτώση 1945 Κύριος Συγγραφέας: Beevor, Antony Εκδόσεις Γκοβόστης

Ο Κόκκινος Στρατός είχε πολλούς λόγους να εκδικηθεί όταν έφτασε τελικά τον Ιανουάριο του 1945 στα σύνορα του Ράιχ. Οι καθοδηγητές είχαν διαδώσει στη Ρωσία, με κάθε λεπτομέρεια, τις βαρβαρότητες της Βέρμαχτ και των SS. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο τρομακτικό μακελειό της ιστορίας, με τεθωρακισμένα να συνθλίβουν κάτω από τις ερπύστριές τους φάλαγγες προσφύγων, ομαδικούς βιασμούς, λεηλασίες και καταστροφές. Χιλιάδες γυναικόπαιδα πέθαναν από το κρύο ή σφαγιάστηκαν επειδή οι επικεφαλείς του Ναζιστικού Κόμματος, αρνούμενοι να δεχτούν την ήττα, είχαν απαγορεύσει την εκκένωση των αμάχων. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι δραπέτευσαν προς τη Δύση φοβούμενοι τα αντίποινα του Κόκκινου Στρατού. Δεν είχαν όμως όλοι την ίδια μοίρα.

Απόκρυφο Βερολίνο του  HESSEL FRANZ
Στο Απόκρυφο Βερολίνο ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας ενός παράλληλου, μυστικού, καλά κρυμμένου, σχεδόν αόρατου Βερολίνου· αποκωδικοποιεί το πορτρέτο μιας εποχής των άκρων, μιας εποχής που βρίσκεται στο μεταίχμιο, γκρίζας και υγρής, ταραγμένης και ηδονιστικής

Σκοτεινό Βερολίνο του  Harald Gilbers

Το πρώτο μέρος της τριλογίας Germania με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ.

Τον Μάιο του 1944, στο βομβαρδισμένο Βερολίνο, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής της δίωξης κοινού εγκλήματος Ρίχαρντ Οπενχάιμερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φυλετικών νόμων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συμβάλει στην εξιχνίαση μιας σειράς φόνων, τα θύματα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόμμα. Τα θύματα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετημένα τελετουργικά, κοντά σε μνημεία πεσόντων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Οπενχάιμερ δίνει διμέτωπο αγώνα: από τη μια, αγωνίζεται να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη, να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι μόλις τελειώσει με την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες Ες…

Μια Γυναίκα στο Βερολίνο Συγγραφέας: Ανώνυμη
Μια ανώνυμη Γερμανίδα, γύρω στα τριάντα, αρχίζει να κρατά ημερολόγιο. Έως την Παρασκευή 22 Ιουνίου 1945, καταγράφει ό,τι συμβαίνει στην ίδια και στους κατοίκους του σπιτιού όπου βρήκε καταφύγιο. Μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία με την αξία ιστορικού ντοκουμέντου, καθώς αποτυπώνει η ζοφερή μοίρα πολλών Γερμανίδων εκείνη την περίοδο.