//ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ελισάβετ της Αυστρίας  του Avril, Nicole

Η Ελισάβετ της Αυστρίας υπήρξε, και παραμένει, μια από τις πιο ρομαντικές ηρωίδες που έπλασε η ιστορία. Ωραία, μελαγχολική, ατίθαση, αυτοκράτειρα από τα δεκάξι της, βασίλεψε, μέχρι τη δολοφονία της το 1898, σ’ ένα κράτος αποτελούμενο από πολυάριθμους και αντιμαχόμενους λαούς, σφραγίζοντας την Αυστροουγγρική μοναρχία με την απαράμιλλη γοητεία της. Ωστόσο, από αυτή την παράδοξη γυναίκα ο μύθος συγκράτησε τη σκανταλιάρικη εικόνα της «Σίσσυ». Η Νικόλ Αβρίλ μας παρουσιάζει επιτέλους το πραγματικό πρόσωπο της Ελισάβετ, μέσα από μια βιογραφία, όπου ξαναζωντανεύουν τα σκιρτήματα και οι εξάρσεις που διαμόρφωσαν τη μοίρα αυτής της γυναίκας – αυτοκράτειρας, φιλελεύθερης, ποιήτριας, ασυμβίβαστης.

1683: Η Πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους  του Stoye W. John
Η πολιορκία της Βιέννης το 1683 ήταν ένα από τα αποφασιστικά σημεία καμπής στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Ήταν η τελευταία σοβαρή απειλή εναντίον της Δυτικής Χριστιανοσύνης και οι επιπτώσεις της ήσαν τόσο μεγάλες που χώρες κανονικά ζηλόφθονες και εχθρικές μεταξύ τους, βύθισαν, κατέπνιξαν τις διαφορές τους για να αποκρούσουν τις στρατιές του Ισλάμ και τους άγριους συμμάχους τους τους Τάρταρους. Οι συνέπειες της ήττας ήσαν σοβαρές: οι Οθωμανοί έχασαν τις μισές από τις Ευρωπαϊκές επαρχίες τους και άρχισε η μακρά περίοδος παρακμής η οποία οδήγησε στην τελική κατάρρευση της Αυτοκρατορίας τους και οι Αψβούργοι έστρεψαν την προσοχή τους από την Γαλλία και τα σύνορα του Ρήνου προς τα Βαλκάνια.

Έλληνες στη Βιέννη (18ος – μέσα 19ου αιώνα)  της Βάσως  Σειρηνίδου

Στη διάρκεια του μακρού 18ου αιώνα, άνθρωποι από τα νότια Βαλκάνια μετακινήθηκαν προς βορρά, ακολουθώντας τους δρόμους του εμπορίου. Αυτό το βιβλίο τους παρακολουθεί από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, μέχρι και τον νέο τόπο εγκατάστασής τους, την πρωτεύουσα της Αψβουργικής Αυτοκρατορίας. Διερευνά τις προϋποθέσεις ανάπτυξης εμπορικών μεταναστεύσεων από τα Βαλκάνια στην Κεντρική Ευρώπη, αναζητά το προφίλ αυτών που πήραν τον δρόμο και επιχειρεί να ανασυστήσει την εμπειρία του ταξιδιού.

Καφέ, τραμ και φόνοι της  Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Μπορεί το μυθιστόρημα να εντάσσεται λογοτεχνικά στο αστυνομικό είδος, ωστόσο έχει και στοιχεία ταξιδιωτικού οδηγού. Η Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου ξεναγεί τον αναγνώστη στη Βιέννη, τη γοητευτική πόλη, στους δρόμους της οποίας περιφέρονταν ο Κλιμτ, ο Μάλερ, ο Στράους, ο Μπραμς, ο Φρόιντ, την πόλη που φιλοξένησε τον Λένιν και τον Τρότσκι, αναφέροντας δρόμους, κτίρια, καφέ, εκκλησίες, μη παραλείποντας να μνημονεύσει και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης. Ερχεται και επανέρχεται η πασίγνωστη ιστορία της αυτοκτονίας του Μάγερλινγκ, το 1889, όταν ο διάδοχος του θρόνου Ροδόλφος (γιος του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ) σκότωσε την ερωμένη του Μαρία Βετσέρα (η μάνα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη) και μετά αυτοκτόνησε. Επίσης, μιλάει και για τη σημερινή Βιέννη με τους τουρίστες, τους μετανάστες, τους ζογκλέρ στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, αλλά και τις πόρνες των πεζοδρομίων, τις ποικίλες μαφίες από την Ουκρανία ή την Κροατία, τους άστεγους που κυκλοφορούν στους δρόμους τυλιγμένοι με κουβέρτες ή τους πορτοφολάδες.