//KOH LIPE -ΑΓΡΙΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

KOH LIPE -ΑΓΡΙΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Αν και έχει αρχίσει η τουριστική ανάπτυξη στο νησί Lipe,  εντούτοις παραμένει ένας προορισμός για να αποδράσετε στη φύση μακριά από τα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης.

Μη περιμένετε να δείτε πλήθος τουριστών να βολτάρουν στους δρόμους και τις παραλίες, εκεί ακόμα μπορείτε να δείτε τις μαμάδες να κάνουν βόλτα με τα παιδικά καροτσάκια κατά μήκος της Hat Pattaya που είναι μια παραλία από άσπρη άμμο σε σχήμα ημισελήνου.

Για το Lipe έμαθα από κάποιους φίλους πραγματικούς Ροβισόνες που ταξίδευαν στα νησάκια της θάλασσας του Ανταμάν. Φθάνοντας αποφάσισα να μείνω για ένα βράδυ στο Hat Pattaya καθώς δεν ήξερα το νησί και την άλλη ημέρα να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Καθώς έκανα την βόλτα μου για να δω τα καταλύματα διαπίστωσα ότι έχω δύο δυνατότητες, κάποιες ετοιμόρροπες φτιαγμένες από μπαμπού καλύβες και τα νέα τετράστερα resorts που διαθέτουν από κλιματισμό μέχρι Wi-Fi.
Καθώς έδυε ο ήλιος βρήκα τον παράδεισο, ένα απλό σύνολο από μπανγκαλόου φτιαγμένα από μπαμπού στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας χτισμένα σε ένα ακρωτήρι.
Άφησα την βαλίτσα μου και πετάχτηκα δίπλα σε μια τοπική ψαροταβέρνα που είχε τα  πιο νόστιμα ψάρια που είχα φάει, το σκουμπρί της ήταν περίφημο.

Στο παρελθόν το νησί Lipe ήταν καταφύγιο πειρατών , ένα μέρος να κρύψει κάποιος θησαυρούς και να βρει απάνεμα λιμανάκια περιμένοντας να κοπάσει η καταιγίδα.
Πριν από μια Δεκαετία ήταν το τέλειο μέρος για μοναχικούς ψαγμένους ταξιδιώτες με δύο πλατιές παραλίες με άσπρη ψιλή άμμο και ζαφειρένια νερά που τις χώριζαν λόφοι με πυκνή βλάστηση όπου είχες την δυνατότητα να κάνεις καταδύσεις γιατί προστατεύονται με έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Αυτό ήταν το νησί και όσοι τυχεροί το είχαν ακούσει το απολάμβαναν.

Δυστυχώς οι φήμες για το νησί διαδόθηκαν γρήγορα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη έρχεται. Ακόμη και έτσι το LIpe παραμένει παράδεισος σε σύγκριση με τα νησιά Phi Phi της Ταϊλάνδης. Ανεμοδαρμένες ηλιόλουστες παραλίες με λευκή άμμο σαν ζάχαρη, οι οποίες προεξέχουν σαν τρίγωνο στα βόρεια του νησιού με θέα το Koh Adany μέρος του Koh Turatao του National Park.

Με ποάζουσα πυκνή δασική βλάστηση στους λόφους, άσπρες αμμώδεις παραλίες και κοραλλιογενή reef το Adany είναι το άγριο φόντο του LIpe. Οι δύτες κάνουν καταδύσεις στο reef στο οποίο υπάρχουν λιβάδια με γιγάντια μύδια.

Το νησί έχει μονοπάτια μέσα στη ζούγκλα και αρκετούς  καταρράκτες.  Οι καταρράκτες των πειρατών φημολογείται  ότι  ήταν η πηγή καθαρού νερού που τροφοδοτούσε τους πειρατές.

Οι παλιές ιστορίες για το Adany δεν λέγονται πια, έτσι ο βαρκάρης που με μετέφερε στην παραλία που κολυμπούσα με αποβίβασε σε μια ξύλινη προβλήτα στην ακτή και καθώς κατέβηκα και άρχισα να περπατάω προς το εσωτερικό της παραλίας έρχομαι πρόσωπο με πρόσωπο με μία τεράστια σαύρα που στεκόταν  πάνω σε ένα βράχο που προεξείχε και κοιτούσε το απέραντο αρχιπέλαγος του Lipe – Adany.

To LIpe περιβάλλεται με ρηχά τουρκουάζ νερά και είναι καλυμμένο με ζούγκλα, τα μόνα πράγματα που ταράζουν την ησυχία του τοπίου είναι οι βάρκες και τα ταχύπλοα που κάνουν διαδρομές μεταξύ των παρθένων νησιών που βρίσκονται κοντά στο LIpe και παραμένουν ακόμα ανέγγιχτα με παραλίες με άσπρη άμμο σαν ζάχαρη.

Από την άλλη πλευρά προβάλει το συγκρότημα των τεσσάρων αστέρων, δεν είναι προς το παρόν κάτι που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του LIpe αλλά κάνει  τους ντόπιους και εκείνους που αγαπούν το LIpe να ανησυχούν για αυτό. Δεν είναι το μέλλον αλλά οι αλλαγές πάντοτε έχουν δύο όψεις.

Από τα θετικά είναι ότι θα υπάρχουν καλλίτερες υπηρεσίες, πολλοί περισσότεροι φύλακες για το περιβάλλον του πάρκου και πολλές ευκαιρίες για τους ντόπιους να αυξήσουν το εισόδημα τους με τον τουρισμό.

Το νησί έχει μια πληθυσμιακή πολυμορφία έτσι είναι δύσκολο να γίνουν γρήγορες αλλαγές. Υπάρχουν Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, Μαλαισιανοί και Τσιγγάνοι της θάλασσας. Όλοι αυτοί εντυπωσιάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την πολιτισμική διαφορετικότητα τους που δεν είναι εύκολο να σβήσει γρήγορα.

Τι θα κάνετε
Ο καλλίτερος τρόπος να δείτε το αρχιπέλαγος συμπεριλαμβανομένου και του Koh Adany είναι να μισθώσετε ένα τοπικό Chao Leh με καπετάνιο.

Πότε θα πάτε
Η καλύτερη εποχή είναι η περίοδος από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο που είναι η περίοδος της ξηρασίας. Αλλά τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά όλο το έτος. Έτσι το νησί έχει πραγματικά γίνει ετήσιος προορισμός με αρκετή ηλιοφάνεια την περίοδο των βροχών

Πώς θα πάτε

Την υψηλή περίοδο υπάρχουν πολλά μέρη από τα οποία μπορείς να πάρεις ferry  ή ταχύπλοο. Σε αυτά περιλαμβάνονται  τα Pak Bara, Langkawi, Phi Phi, Ko Lanta, and Trang.
Την χαμηλή περίοδο υπάρχει μόνο από το Pak Bara ταχύπλοο.

Που θα μείνετε
Castaway Resort Hat Sunvise
Tel. 66-83/138-7472
castaway –resorts.com
Blue tribes Hat Pattaya
bluetribeslipe.com