//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Η θρησκευτική πίστη των κατοίκων των νησιών της Δωδεκανήσου συνδέεται άρρηκτα με την Τρίτη αποστολική περιοδεία του Απόστολου Παύλου.
πρώτα επισκέφτηκε την Κω, ερχόμενος από τη Μίλητο κατά το ταξίδι του προς τα Ιεροσόλυμα. Τοπική παράδοση μαρτυρεί ότι το πλοίο που τον μετέφερε προσάραξε σε μια παραθαλάσσια περιοχή, κοντά στην πόλη της Κω, η οποία ονομάζεται «Λάμπη». Εκεί κήρυξη το λόγο του Χριστού, πρώτο θεμέλιο στη διάδοση του Χριστιανισμού. Στο σημείο εκείνο υπάρχει σήμερα ένας σύγχρονος ναός αφιερωμένος στον απόστολο Παύλο.

Δεύτερος σταθμός του υπήρξε η Ρόδος. Σύμφωνα με την παράδοση αποβιβάστηκε σ’ ένα μικρό λιμανάκι στη Λίνδο που σήμερα ονομάζεται «Άγιος Παύλος». Όσο ο ίδιος παρέμεινε στη Λίνδο για να οργανώσει τη διοίκηση της Νέας Εκκλησίας, ο Σίλας που τον συνόδευε στις αποστολικές περιοδείες του και ήταν γιατρός λέγεται ότι περιόδευε σ’ όλα τα χωριά του νησιού για να διδάξει τη νέα θρησκεία.

Κατά την παράδοση, κοντά στο χωριό Σορωνή θεράπευσε έναν ασθενή με το νερό μιας πηγής. Αυτό ήταν το έναυσμα για να πιστέψουν αρκετοί τη νέα θρησκεία. Στο σημείο αυτό έχει κτιστεί ναός προς τιμήν του Αγίου, στο γνωστό άλσος του Αγίου Σουλά όπως έχει επικρατήσει ν’ αποκαλείται.

 Πάτμος το ιερό νησί
Η συμμετοχή της Πάτμου στο «δίκτυο των επτά» προσκυνηματικών τόπων της Ευρώπης δεν προσδίδει μόνο μια οικουμενική και πνευματική διάσταση στο νησί αλλά αιτιολογεί απόλυτα το χαρακτηρισμό που της έχει αποδοθεί «Φάρος της παγκόσμιας Ορθοδοξίας»

Στην αφετηρία της χριστιανικής διαδρομής των 2,000 και πλέον ετών της Πάτμου βρίσκουμε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο, που εξορίστηκε στο νησί από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό  (95 μ.χ.). Εκεί στην εξορία ζώντας ως ασκητής σ’ ένα σπήλαιο οραματίστηκε και συνέγραψε το μεγαλειώδες θρησκευτικό έργο της Χριστιανοσύνης την «Αποκάλυψη». Σήμερα η Πάτμος «Το νησί της Αποκάλυψης» αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος και προορισμός θρησκευτικού τουρισμού παγκοσμίως.

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται μεγαλόπρεπο το μοναστήρι. Η μονή άρχισε να χτίζεται τον 11ο αιώνα. Περιτριγυρίζεται από τείχος με επάλξεις και περιλαμβάνει το καθολικό και άλλα πέντε παρεκκλήσια. Στο θησαυροφυλάκιο της φυλάγονται βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, δισκοπότηρα, κεντήματα του 9ου αιώνα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, ενώ η βιβλιοθήκη της περιλαμβάνει περγαμηνές, πατριαρχικά σιγίλια, χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων. Στο παρεκκλήσι της παναγιάς σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1210 -1220.

Κάλυμνος
Στην παραλία της πρωτεύουσας βρίσκεται η εκκλησία του Χριστού ή Σωτήρα με τοιχογραφίες και παλιές εικόνες. Το Τέμπλο της είναι έργο του γνωστού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Στο δρόμο για το Πάνορμο σώζονται υπολείμματα από την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκε γύρω στον 6ο αιώνα μ.χ. στη θέση όπου υπήρχε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δήλιου Απόλλωνα.

Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας βρίσκεται το Πέρα Κάστρο, που λέγεται και κάστρο της Χρυσοχεριάς,  γιατί στο εσωτερικό του υπάρχει μια εκκλησούλα με την εικόνα της Παναγιάς με επιχρυσωμένα χέρια.

Αστυπάλαια
Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησίες, του Αγίου Γεωργίου και του Ευαγγελισμού. Η πρώτη διακρίνεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Κάτω  από το κάστρο υψώνεται η Παναγιά η Πορταϊτισσα, μια από τις ομορφότερες εκκλησίες των Δωδεκανήσων, έργο του 18ου αι. Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της, στολισμένο με φύλλα χρυσού.

Νίσυρος
Πάνω από την πολιτεία υψώνεται το κάστρο των Ιωαννιτών και στην άκρη σχεδόν του βράχου βρίσκεται σκαρφαλωμένο το εκκλησάκι της Παναγιάς της Σπηλιανής, της προστάτιδος του νησιού. Χτισμένο το 1600 έχει συνδεθεί με πολλές παραδόσεις. Αξιόλογο είναι το τέμπλο, έργο του 18ου αιώνα.

Τήλος
Επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, ενώ 6,5 χλμ. Βορειοδυτικά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα – διαθέτει ξενώνα -18ου αιώνα το οποίο περιβάλλεται από τείχος και είναι χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή.

Σύμη
Το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Χάλκη
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτισμένη το 1861, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα σπίτια με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό της.

Κάσος
Στον Οικισμό Εμπορειό αξίζει να επισκεφθείτε την πολύ όμορφη εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας.