//ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Δέκα λογοτεχνικές  στάσεις σε μια αλλιώτικη βόλτα, τι να διαβάσετε πριν επισκεφτείτε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

 1. Λονδίνο
  Το πορτρέτο μιας πόλης.
  Εκδόσεις Taschen
  Η Ιστορία του Λονδίνου, η αρχιτεκτονική, το στιλ και οι φλεγματικοί του κάτοικοι απεικονίζονται σε φωτογραφίες που συνοδεύονται από αποσπάσματα, δοκίμια και παραπομπές.

Η κυρία Ντάλογουέι , Βιρτζίνια Γουλφ
Η κυρία Νταλογουέι κυριολεκτικά κατακλύζεται από συνειδήσεις, αναµνήσεις, ονόµατα, φαντάσματα, ανθρώπους όλων των τάξεων, γεύµατα και γάµους, ζωντανούς και νεκρούς, στρατιώτες, γιατρούς, εντυπώσεις λογικές και άλογες,  κι όλα αυτά µέσα στη φασαρία, στα καταστήματα, στους δρόµους, στα πάρκα και στα χιλιάδες πράγµατα του Λονδίνου

 1. Παρίσι
  Το πορτρέτο μιας πόλης,
  Εκδόσεις Taschen
  Το βιβλίο της Taschen αποτελεί ένα κολλάζ από φωτογραφίες του χθες και του σήμερα. Το επιμελήθηκε ο ειδικός Jean Clauce Gautrand και αποτελεί μια μοναδική όσο και ευρεία φωτογραφική σπουδή. Είναι το οικογενειακό άλμπουμ των Παριζιάνων και αφιερώνεται σε εκείνους και στους λάτρεις της πόλης.

  Η Παναγία των Παρισίων
  . Βίκτορ Ουγκό
  Το έργο αυτό έμεινε κλασσικό από τις ζωντανές εικόνες, περιγραφές των προσώπων και τις καταστάσεις στην πλοκή του έργου, με ιδιαίτερα στοιχεία της κοινωνικής ζωής εκείνης της περιόδου, της μεσαιωνικής ζωής του 15ου αιώνα
 1. Βερολίνο
  Το πορτρέτο μίας πόλης.
  Εκδόσεις Taschen
  Το βιβλίο της Taschen παρουσιάζει την ιστορία του Βερολίνου, με φωτογραφίες, πορτρέτα και κείμενα φημισμένων Βερολινέζων ή φανατικών της πόλης, όπως η Μάρλεν Ντίντριχ και ο Βίλι Μπραντ. Στις 500 σελίδες του υπάρχουν φωτογραφίες του Robert Capa και του Helmut Newton

Ο αθώος (1989), Ιαν Μακ Γιούαν, Εκδόσεις Σέλας
Ένα μυθιστόρημα με στερεή και συναρπαστική πλοκή, πειστικό σε κάθε του λεπτομέρεια, με αφήγηση γρήγορη και λιτή που βασίζεται σε μια αξιοθαύμαστη ανάλυση των χαρακτήρων. Τα σημεία όπου κυριαρχεί η κατασκοπική δράση έχουν τον επαγγελματισμό του Λε Καρέ

 1. Βιέννη
  Ο τρίτος άνθρωπος 1950),
  Γκράχαμ Γκριν, Εκδόσεις Άγρας
  Το πιο σκοτεινό δημιούργημα του Γκράχαμ Γκριν, “Ο Τρίτος Άνθρωπος”, τελειώνει με μια ανταλλαγή πυροβολισμών στους υπονόμους της Βιέννης και με το θάνατο του απατεώνα της πενικιλίνης Χάρρυ Λάιμ. Προσήλυτος στον καθολικισμό, ο Γκριν βρήκε μια ταιριαστή απεικόνιση της παρακμής του ανθρώπου στα ζοφερά υπόγεια της πόλης. Και ο Λάιμ, με τον αλήτικο αμοραλισμό του, είναι ένας αναγνωρίσιμος ήρωας του Γκριν. Η Βιέννη εξασφάλισε στον συγγραφέα το ιδεώδες σκηνικό για την ιστορία του
 1. Λισαβόνα
  Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις, Ζοσέ Σαραμάγκο. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Γνωρίζαμε μέχρι τώρα πως ο μεγάλος Πορτογάλος ποιητής Φερνάντο Πεσσόα πέθανε το 1935, παίρνοντας μαζί του τους «ετερώνυμούς»  του: έτσι αποκαλούσε τα φανταστικά πρόσωπα που ο ίδιος είχε πλάσει, με ξεχωριστή βιογραφία και ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος, ώστε να υπογράφει με το όνομά τους διαφορετικά τμήματα του έργου του.

Όμως ένα από αυτά τα πλάσματα της φαντασίας, ο γιατρός και ποιητής Ρικάρντο Ρέις, φαίνεται να επεβίωσε του δημιουργού του, όπως τουλάχιστον αφηγείται εδώ, με βλάσφημο χιούμορ και στοχαστική διάθεση, ο Ζοζέ Σαραμάγκο. Επιστρέφοντας από τη Βραζιλία, ο Ρέις περιπλανιέται στην υποβλητική Λισαβώνα του 1936, που κατακλύζεται από τα μηνύματα του ισπανικού εμφύλιου, του φασιστικού θριάμβου και του επικείμενου πολέμου στην Ευρώπη.

 1. Κωνσταντινούπολη
  Ινσταμπούλ , Ορχάν Παμούκ

Δεν μπορώ να σκεφτώ ιδανικότερο βιβλίο για να σε ταξιδέψει στην πίσω πλευρά μιας πόλης, αποτελώντας ταυτόχρονα και υπόδειγμα «τοπογραφικής» (όχι ταξιδιωτικής) λογοτεχνίας. Όταν δε μιλάμε για την αποκαλούμενη «Πύλη της  Ευτυχίας» Κωνσταντινούπολη- Ιστανμπούλ, δεν υπάρχει ιδανικότερος αφηγητής των μυστικών της από τον Ορχάν Παμούκ . Ακριβώς επειδή ο μοντερνιστής Τούρκος λογοτέχνης και  Νομπελίστας γράφει για την δική του Πόλη, χωρίς διάθεση εξωραϊσμού ή τουριστικών περιγραφών. Αντίθετα, ξεκινώντας από τον μικρόκοσμο των διαμερισμάτων, των πολυκατοικιών και των συνοικιών όπου έζησε, φτάνει ως τα βάθη αυτής της μήτρας που τον εξέθρεψε ως άνθρωπο και συγγραφέα όχι μεν αποκλειστικά, αλλά καθοριστικά.

Το βιβλίο λειτουργεί ως μυθιστόρημα, ως αυτοβιογραφία, ως τουριστικός οδηγός, ως δοκίμιο. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε και αρκετές φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα

 1. Μόσχα
  Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα (1966), Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ εκδόσεις θεμέλιο

Σίγουρα δεν υπάρχει πιο παράξενο έργο στα χρονικά της λογοτεχνίας πολιτικής διαμαρτυρίας από το μυθιστόρημα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα». Γραμμένο και ξαναγραμμένο από το 1926 ως το 1940, το βιβλίο αποτελεί δριμύ «κατηγορώ» για το σταλινικό καθεστώς.

Πρόκειται για μια σύνθετη αλληγορία του καλού και του κακού ή, αν θέλει κανείς, του κακού και του καλού. Ο βασικός ήρωας είναι ο Σατανάς, ο οποίος, μεταμορφωμένος σε αλλοδαπό επισκέπτη, φέρνει τα πάνω κάτω στη σταλινοκρατούμενη Μόσχα.

Μεταξύ απιθανότητας, μαγείας, τραγελαφικών καταστάσεων, ρεαλιστικών περιγραφών, ιστορικών αναφορών, κοινωνικών αναφορών, κοινωνικής σάτιρας και πολιτικής ειρωνείας, το μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοφ δεν είναι απλώς μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά ένα έργο της μεγάλης λογοτεχνίας.

Οι λίμνες του Πατριάρχη είναι μια περιοχή στη Μόσχα όπου έμενε ο ίδιος ο συγγραφές κάποτε και στην οποία διαδραματίζεται βασικό κομμάτι της πλοκής του μυθιστορήματος  του.

8.Δουβλίνο
 Οδυσσέας , Τζέιμς Τζόις. Εκδόσεις Κέδρος
Ο Οδυσσέας αποτελεί πιθανώς το δημοφιλέστερο έργο του Τζόυς καθώς επίσης και το πλέον αντιπροσωπευτικό του ύφους του. Η συγγραφή του άρχισε το 1914, ολοκληρώθηκε περίπου τον Οκτώβριο του.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδρομή από το Έκλις Στριτ, όπου κατοικούσε ο Μπλουμ, στη συνέχεια προβλέπεται στάση για κρασί και σάντουιτς στην παμπ του Ντέιβι Μπερν στη Ντιουκ Στριτ και η βόλτα καταλήγει στο Ormond Hotel. Η συνολική διαδρομή που έκανε ο Λέοπολντ Μπλουμ στο βιβλίο είναι 5,6 χλμ και μάλλον αξίζει να την κάνει κανείς.

 1. Ρώμη.
  Οι Θεοί πέθαναν στη Ρώμη, Ελένη Τσαμαδού

Στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Ρώμη και την Αυλή της Ραβέννας, στον περίγυρο των ταραγμένων χρόνων της Ύστερης Ρωμαϊκής Εποχής και των μετακινήσεων των λαών, ξετυλίγεται μια ιστορία έρωτα, σκοτεινών συνωμοσιών και δολοπλοκιών, προδοσίας και καταστροφής.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ


10. Πράγα

πορτρέτα μια πόλης
του Τζον Μπάνβιλ
Ο Μότσαρτ στο δρόμο για την Πράγα του Εντουαρντ ΜέρικεΔείτε περισσότερα ΕΔΩ