//9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

9 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Sonia – Ο καλύτερος μπακαλιάρος της Λισαβόνας
Η Λισαβόνα φημίζεται για τη γαστρονομική της παράδοση. Σημαντική θέση σ’ αυτήν κατέχει  ο μπακαλιάρος. Μπορείς να τον βρεις σε όλα τα εστιατόρια, μικρά και μεγάλα, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Αυτό που προτείνουμε, όμως  εμείς είναι να τον δοκιμάσετε στο εστιατόριο της «Σόνια»  μαγειρεμένο και σερβιρισμένο με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Ανακαλύψαμε το μικρό αυτό εστιατόριο τυχαία γιατί βρισκόταν κοντά στην περιοχή όπου μέναμε. Ένα μικρό, απλό μαγαζί, με λίγα τραπέζια και καρέκλες, γεμάτο όμως πάντα και, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, είχε τη δική του μόνιμη πελατεία.  Τον μπακαλιάρο η Σόνια τον ετοιμάζει συνήθως το Σαββατοκύριακο, όπως μας είπε.

Το Σάββατο δώσαμε το ραντεβού μας και πραγματικά όχι μόνο δεν μας απογοήτευσε, αντίθετα μας ενθουσίασε. Στην πιατέλα που έφερε βρισκόταν ένα κομμάτι φιλέτο μπακαλιάρου, το οποίο , αν και το είχε ψήσει, είχε παραμείνει μαλακό, διατηρώντας όλα τα υγράτου. Σερβιρισμένο με μπόλικο λάδι καλής ποιότητας, πατατούλες baby ψητές με τη φλούδα, μπόλικο σκορδάκι και μαϊντανό ήταν μια απόλαυση τόσο για τα μάτια όσο και τον ουρανίσκο.
Αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Sonia
Rua Quirino da Fonseca, no 17B
1000-161 Lisboa

Bica do Sapato.
Το εστιατόριο  Bica do Sapato  για πάνω από μια δεκαετία προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινό της Λισαβόνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο «κουλ» εστιατόρια της πόλης.
Εδώ θα βρείτε  τους πιο πιστούς πελάτες στο χώρο και στο φαγητό.
Μπορείτε να απολαύσετε τα πάντα,  από ένα μπαρ Sushi  μέχρι ένα brunch το σαββατοκύριακο αλλά  και sashimi, noodles , δηλαδή όλες αυτές τις ασιάτικες σπεσιαλιτέ.
Καλό είναι να  κλείσετε θέση  πριν  πάτε, γιατί μπορεί να περιμένετε αρκετή ώρα, για να βρείτε τραπέζι.
Αν μπορείτε να επιλέξετε θέση, να προτιμήσετε μια θέση στη βεράντα, για να απολαμβάνετε το φαγητό σας βλέποντας τον ποταμό Τάγο να κυλάει αργά,  μια απόλαυση για τις αισθήσεις.

Gambrinus.
Το  εστιατόριο αυτό ιδρύθηκε το 1936 και έχει γίνει ένα από τα κλασικά  της πόλης, γιατί, αν ο επισκέπτης ψάχνει για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, είναι σίγουρο ότι θα τα βρει εδώ.
Μπορεί κανείς να απολαύσει εδώ  παραδοσιακά  πιάτα, όπως το Rodaballo a Marinheiro  ή τα ψητά θαλασσινά κοντά στο τζάκι που είναι αναμμένο το χειμώνα.
Εκτός από τα φαγητά, το κατάστημα διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία από επιδόρπια. Το πιο θεαματικό είναι η κρέπα Gambrinus , που θα την κάνουν φλαμπέ  για σας στην τραπεζαρία.

A Brasileira
Για τους κατοίκους της Λισαβόνας  το να πίνεις καφέ είναι σχεδόν μια τελετουργία.
Ο προσεκτικός επισκέπτης θα αντιληφθεί ότι σχεδόν δεν υπάρχουν ξένες  μάρκες καφέ, κι αυτό γιατί οι κάτοικοι υπερηφανεύονται ότι πίνουν έναν από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο, χάρη στους αποικιακούς τους δεσμούς με τη Βραζιλία.
Υπάρχουν πολλά καφέ στη Λισαβόνα όμως  ένα από τα πιο δημοφιλή και ιστορικά βρίσκεται στην οδό  Rua Garrett  120 –  122, και είναι το A   Brasileira.
Άνοιξε το  1905 με σκοπό την  εισαγωγή και την πώληση βραζιλιάνικου καφέ.  Από το 1920 ανακαινισθηκε και λειτούργησε ως καφενείο. Πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα πιο διάσημα φιλολογικά στέκια, όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι και οι λογοτέχνες της πόλης.
Ο πιο τακτικός θαμώνας  ήταν ο  Φερνάντο Πεσόα, ο μεγαλύτερος πορτογάλος ποιητής του 20ου αιώνα. Γι’ αυτό μπροστά στο καφέ Brasileira βρίσκεται το μπρούτζινο άγαλμα του ποιητή. Ο ποιητής καθισμένος σ’ ένα τραπεζάκι περιμένει τον αγαπημένο του πορτογαλικό εσπρέσο.
Η Αρ Νουβό πρόσοψή του  καταστήματος  σε πράσινους τόνους αλλά και η εσωτερική του διακόσμηση  σε στυλ και αυτή Αρ Νουβό  μεταφέρουν τον επισκέπτη στο παρελθόν, σ’ εκείνες τις μέρες  όταν οι διανοούμενου και οι καλλιτέχνες της πόλης συζητούσαν ενώ  έπιναν τον αγαπημένο τους καφέ.

Confeitaria  Nacional
Εάν κάνετε βόλτα στη Baixa, ίσως  φτάσει σε σας  κάποια στιγμή  το άρωμα από την  Confeitaria Nacional  (Praca da Figueira  18), το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της πόλης.
Ιδρύθηκε το  1829 από τον  Baltazar  Ruiz Castanheiro  και ανήκει σ’ αυτή την οικογένεια για πέντε γενιές.
Μόλις περάσεις την πόρτα του εθνικού αυτού ζαχαροπλαστείου  σε τυλίγει το άρωμα των γλυκών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το  pastel de nata, ζεστό από μέσα, τραγανό απ’ έξω.
Αυτό το μικρό κόσμημα των πορτογαλικών γλυκών είναι μια πραγματική απόλαυση για τους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους  που έρχονται εδώ καθημερινά.
Όλα τα γλυκά  του ζαχαροπλαστείου φτιάχνονται εδώ , χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές , μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1829 και είναι  μυστικές.
Πολλές από αυτές τις συνταγές προέρχονται από το δεύτερο ιδιοκτήτη του Confeitaria Nacional , τον  Balatazar Castanheiro  Jr (τον νεότερο), έναν άνθρωπο που παθιαζόταν να ανακαλύπτει νέες γεύσεις στα ταξίδια του.

Picanha.
Το Picanha είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στη Βραζιλία αλλά και στην Πορτογαλία εξαιτίας των δεσμών που διατήρησαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια των χρόνων.
Πρόκειται για ένα μείγμα από διάφορα κομμάτια κρέατος , πολύ τρυφερά, που ψήνονται στη σχάρα και σερβίρονται με διάφορες γαρνιτούρες, όπως πατάτες, σαλάτα, ρύζι ή φασόλια. Μια σπεσιαλιτέ που δίνει ενέργεια στον ταξιδιώτη.
Ίσως το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε αυτή την σπεσιαλιτέ είναι το εστιατόριο  Picanha,   (Rua  Janelas Verdes, 96). Εδώ εκτός από το κρέας, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε φρούτα τροπικά, που θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε στην άλλη όχθη του Ωκεανού ακούγοντας σάμπα αντί για φάντος.

Oh Caldas.
Το εστιατόριο  Oh Caldas  βρίσκεται στην οδό rua de Sao Mamede  22-C, ένα μέρος από το οποίο δεν περνούν πολλοί τουρίστες. Οι πελάτες αυτού του εστιατορίου, που μένει ανοιχτό μέχρι αργά τη νύχτα, αποτελείται από φοιτητές και ανθρώπους της γειτονιάς.
Οι σπεσιαλιτέ του είναι φαγητά τυπικά πορτογαλέζικα, όπως τα francesinhas  de Opotro , δηλαδή ένα είδος σάντουιτς με αλλαντικά, περιχυμένο με μια πικάντικη σάλτσα που περιέχει και μπύρα, το  carne a la nata, δηλαδή κρέας και ο μπακαλιάρος,  σε γενναιόδωρες μερίδες.
Εκτός  από το συνηθισμένο μενού, έχουν και σπεσιαλιτέ της μέρας.
Μιλήστε και με το προσωπικό ή το μάγειρα, κι αφήστε τους να σας προτείνουν…

Chapito .
Το εστιατόριο είναι μέρος της  διάσημης σχολής τσίρκου Chapito , η οποία είναι επίσης γνωστή λόγω της ισχυρής πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και  κοινωνικής  της συνισταμένης.
Όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο, είναι εύκολο να καταλάβει ότι  είναι ένα μέρος όπου πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται , δίνοντας στο εστιατόριο μια αίσθηση πιο ανεπίσημη.
Όπως  είπε και ο Σεφ Bertilio Gomes , είναι πολύ πιθανόν δίπλα σ’ ένα τραπέζι όπου  κάθονται για ένα επαγγελματικό  δείπνο, να βρείτε μια ομάδα νέων από το σχολείο τσίρκου. Και αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον κάνει αυτό το μέρος μοναδικό.
Μπορείτε   να δοκιμάσετε σάντουιτς, bocadillos   καθώς και φαγητά τυπικά της πόλης.
Μόλις ανεβείτε τη σκάλα που οδηγεί στο εστιατόριο, θα μείνετε άφωνοι από την εκπληκτική θέα που παρουσιάζεται μπροστά σας . Η πόλη απλώνεται μπροστά σας.  Αν επιλέξετε να δειπνήσετε εκεί, τότε είναι πολύ ρομαντικό να βλέπετε όλη την πόλη φωτισμένη.
Καλό είναι να κλείσετε ένα τραπέζι  δίπλα στο παράθυρο και να δειπνήσετε κατά την ώρα που δύει ο ήλιος, για να απολαύσετε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Θα είναι  μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα.

 Alta Cocina  –  Feitoria.
Τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να βρει στην Πορτογαλία εστιατόρια υψηλής μαγειρικής και με μια προσφορά  ποικίλη και πλήρη για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.
Ένα  εστιατόριο πρωτοπόρο και υψηλών προδιαγραφών,  με αστέρι  Michelin,  είναι το  Feitoria,  στο ξενοδοχείο  Altis , κοντά στο διάσημο πύργο του Belem.
Διαθέτει επίσης ένα wine – bar με πολλές ποικιλίες ντόπιων και διεθνών κρασιών.