//ΡΩΜΗ, Η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ

ΡΩΜΗ, Η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ

Ταυτότητα
Ο Πολιτισμός και γεύσεις χαρακτηρίζουν την πόλη.

Τοποθεσία
Η Ρώμη βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, στην περιφέρεια Λάτσιο, και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους. Οι λόφοι αυτοί είναι: ο Παλατίνος, ο Κυρηνάλιος, ο Καπιτωλίνος, ο Βιμινάλιος, ο Εσκυλίνος, ο Κέλιος και ο Αβεντίνος. Το κέντρο απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η αστική περιοχή φτάνει μέχρι τις ακτές στο Τυρρηνικό πέλαγος.

Τι θα δείτε
-Το Κολοσσαίο, επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών.
-Το Πάνθεον, ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας.
-Η Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum), το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου.
-Η Καπέλα Σιξτίνα με αναγεννησιακές τοιχογραφίες και τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου.
-Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.
-Η Σκαλινάτα στην Πιάτσα ντι Σπάνια.
-Το μπαρόκ σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι.
-Καφέ Γκρέκο

Εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε
-Εξερευνήστε πεζή κάθε vicolo (σοκάκι) και piazza (πλατεία) της αιώνιας πόλης για να αφουγκραστείτε την αυθεντική ιταλική ψυχή.

-Στην πιτσαρία Da Michele, που βρίσκεται κοντά στη Fontana di Trevi ή δοκιμάστε στο ξακουστό Giolitti (κάπου μεταξύ του Πάνθεον και του Ιταλικού κοινοβουλίου) ένα παγωτό χωνάκι στο χέρι κατά προτίμηση με μια μπάλα bacio και μια nocciola.

Πότε να πάτε
Με την πρώτη ευκαιρία. Το κλίμα δεν αποτελεί αντικίνητρο και η τουριστική κίνηση σπάνια μειώνεται. Ένα εύκολο weekend, τουλάχιστον όσον αφορά τον καιρό και τις πτήσεις. Η high season είναι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο – με αντίστοιχα αυξημένες τιμές, ιδίως στα ξενοδοχεία

Πώς θα πάτε
Αεροπορικός

Διεθνές αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Φιουμιτσίνο.   Δυο σιδηροδρομικές γραμμές συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης. Η μια λέγεται «Λεονάρντο Εξπρές» και σταματάει στο σταθμό Τέρμινι χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Η άλλη περνάει από δευτερεύοντες σταθμούς (Τραστέβερε, Τιμπουρτίνα).

Διεθνές αεροδρόμιο Τσαμπίνο.

Αυτό το μικρό αεροδρόμιο εξυπηρετείται από χαμηλού κόστους εταιρείες όπως η Rian Air.  Το αεροδρόμιο Τσαμπίνο διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό που είναι άβολα τοποθετημένο στο πίσω μέρος του. Για να το φτάσετε θα χρειαστεί να πάρετε λεωφορείο (δεν μπορείτε να το φτάσετε με τα πόδια)

Σιδηροδρομικώς
Η Ρώμη είναι σημαντικός κόμβος των ιταλικών σιδηρόδρομων. Μέσα στην πόλη υπάρχουν σταθμοί του υπεραστικού και προαστιακού δικτύου. Τρένα ταχείας που λέγονται frecce συνδέουν την Ρώμη με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες πόλεις της Ιταλίας.

Οδικώς

Η οδική άφιξη στη πόλη είναι πολύ εύκολη. Η πόλη διαθέτει περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Ακτοπλοϊκώς
Το λιμάνι της Ρώμης είναι στην πόλη Τσιβιταβέκια 40 περίπου χμ βόριο δυτικά. Το λιμάνι αυτό συνδέεται με την Σαρδηνία, Κορσική, Βαρκελώνη.

Επίσημες Αργίες
Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια
-Δευτέρα του Πάσχα.
-Πρωτομαγιά.
-Δεκαπενταύγουστος.
-Χριστούγεννα και 26 Δεκ.
-25 Απριλίου (Ημέρα Απελευθέρωσης)
-25 Ιουνίου (Αγίων Πέτρου και Παύλου).
-1 Νοεμβρίου (Αγίων Πάντων).
-8 Δεκεμβρίου (Σύλληψη της Θεοτόκου).
Χρήματα: Ευρώ
Ώρα:
UTC+1
Internet TLD: .it
Κωδικός κλήσης:
+39
Οδήγηση:
Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

Περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω άρθρα:

Τα Πάρκα της Ρώμης

Τα περίχωρα της Ρώμης

Οι Πλατείες της Ρώμης

Αρχαιολογικοί Χώροι της Ρώμης

Μουσεία της Ρώμης

Βιβλία για τη Ρώμη

Προτάσεις για Ψώνια στη Ρώμη

Τα μνημεία της Ρώμης

Η Ιστορία της Ρώμης

8 Προτάσεις για Φαγητό και Ποτό στη Ρώμη

Οι Εκκλησίες της Ρώμης