//ΦΑΓΗΤΟ – ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΦΑΓΗΤΟ – ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Φαγητό στα Δωδεκάνησα
Αγαθονήσι
Στο όμορφο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου θα βρείτε τις ταβέρνες «Γλάρος» και «Γιώργος». Το ψάρι είναι ολόφρεσκο και το φέρνουν τα καΐκια. Αν σας προτείνουν αστακό, χταπόδι κρασάτο ή ψαρόσουπα μην αρνηθείτε!
Στο Μεγάλο Χωριό πολύ καλή είναι η ταβέρνα της «Ειρήνης». Δοκιμάστε κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες και το ντόπιο τυρί τάκος (αλμυρό άρα και ιδανικό για κρασί και ούζο). Στην πλατεία είναι το «ουζερί ο Νίκος».
Στο νησί υπάρχει φούρνος, ο οποίος το πρωί εκτός από ψωμί ψήνει και τυρόπιτα με ντόπια φρέσκια μυζήθρα.

Αστυπάλαια
Το φρέσκο ψάρι αφθονεί στην Αστυπάλαια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε επίσης αστακομακαρονάδα ή μακαρονάδα του ψαρά, κακαβιά, χταποδοκεφτέδες, κουνέλι (σπεσιαλιτέ του νησιού), κατσίκι γεμιστό με ρύζι και μπαχαρικά, αραντιστά (φακές μαγειρεμένες με τριμμένο ζυμάρι) και ντολμαδάκια. Ξεχωριστή σπεσιαλιτέ είναι τα πουγκιά, τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι, ενώ με ντόπιο μέλι φτιάχνονται επίσης λουκουμάδες, ξεροτήγανα και παστέλι.

Δοκιμάσετε τα ντόπια λεπτόφλουδα μανταρίνια που φυτρώνουν μόνον στην Αστυπάλαια και έχουν μοναδική γεύση και άρωμα. Επίσης καταπληκτικό ντόπιο κατσικάκι, εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά.

Κάσος
Μην πάτε στην Κάσο αν είστε σε δίαιτα. Η κουζίνα του νησιού προκαλεί το σύμπτωμα της «λυσσώδους ορέξεως» κι αν κάνετε δίαιτα θα θυμηθείτε το μαρτύριο του Ταντάλου. Πώς μπορεί να πει κανείς όχι στα μικρότερα και νοστιμότερα ντολμαδάκια του κόσμου; Πώς να πεις όχι στο μαύρο σουπιοπίλαφο, στις μακαρούνες με σιτάκα ή στα γιαχνιστά ροΐκια (είδος ραδικιού);

Αυτό το μικρό νησί έχει μια ποικιλία που ξεπερνά κατά πολύ όσα συνήθως παράγει ένας μικρός και άγονος τόπος. Και αυτό, προφανώς, οφείλεται στην επαφή των κατοίκων με τον έξω κόσμο -τα άλλα νησιά, αλλά και την Αίγυπτο, την Αμερική, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη-, είτε μέσω κατακτητών είτε μέσω των ναυτικών. Το Πάσχα γεμιστό το αρνί με «πασπαρά» (ρύζι, κρεμμύδι, συκώτι, μπαχαρικά, ντομάτα κ.λπ.), γεμιστοί ανθοί κολοκυθιών, τα περίφημα κολοκυθοπούλια, και πολλά άλλα είναι αυτά που θα γευτείτε, ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε στην Κάσο. Όμως, «όλα τα λεφτά» είναι τα τυριά του νησιού και σας συνιστώ να επισκεφτείτε τα μητάτα και να δοκιμάσετε τυριά άγνωστα και ονειρεμένα. Εξαίσια ακόμα και η γραβιέρα τους. Δοκιμάστε, επίσης, το αλμυροτύρι, την ελαϊκή και βέβαια τη σιτάκα, αλλά και το σπάνιο κασιώτικο βούτυρο, που λέγεται «καούλι» και έχει και τη μαντινάδα του

Κάρπαθος
Στην Κάρπαθο θα αποτοξινωθείτε από όλες τις «πρόχειρες γεύσεις», ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το φαγητό.
Οι Καρπάθιοι αν και μαγειρεύουν με απολύτως αγνά υλικά, φτιάχνουν βαριά φαγητά! Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να εξασκήσετε την εγκράτειά σας, έτσι ώστε και να δοκιμάσετε αλλά και να προφυλάξετε το στομάχι σας! Ωστόσο θα ήταν αμαρτία να φύγετε από την Κάρπαθο χωρίς να δοκιμάσετε το τοπικό χειροποίητο ζυμαρικό «μακαρούνες». Μόνο να φροντίσετε να το παραγγείλετε έγκαιρα για να σας υπολογίσουν στις μερίδες!

Εξαιρετικό ψάρι και εξαιρετικά όστρακα, όταν φέρνουν οι ψαράδες… δηλαδή όταν αληθινά έχουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι απαραίτητο να βρείτε αυτό που επιθυμείτε αλλά δεν θα σας κοροϊδέψουν κιόλας. Το φαγητό όταν φτιάχνεται με ντόπια υλικά μοιάζει με «ευλογία» και είναι εύκολο να ευχαριστηθείτε σαν επισκέπτης. Μην αναζητήσετε γκουρμέ κουζίνα, αλλά κολοκυθοανθούς με ρύζι, η μακαρούνες, χορτόπιτες και άλλα τοπικά εδέσματα θα σας μείνουν αξέχαστα.

Κάλυμνος
Oι γεύσεις της Kαλύμνου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τρία πράγματα: Πρώτον τη θάλασσα, που είναι η κύρια πηγή εύρεσης πρώτων υλών. Δεύτερον, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία οι βαθιά θρησκευόμενοι Kαλύμνιοι τηρούν με ευλάβεια. Tρίτον, η ανάγκη της διατήρησης των τροφίμων στα ταξίδια των σφουγγαράδων: Oι γυναίκες έπρεπε να προμηθεύουν τους άνδρες και τα παιδιά τους, με τροφές και εφόδια που θα άντεχαν σε δύσκολες συνθήκες. Eτσι εξελίχθηκαν οι μέθοδοι παστώματος και συντήρησης σε θαλασσινό νερό. Οι εξαιρετικές κριθαροκουλούρες που δοκιμάσαμε στο νησί, από τις οποίες φτιάχνουν το μιρμιζέλι, ήταν ιδανικές, αφού μπορούσαν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στα αμπάρια των καϊκιών. Tο σπινιάλο ήταν αβγά αχινού, κομμάτια πίνας και σαλάχι, συντηρημένα σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό. Tο ίδιο γινόταν και με τις φούσκες, ένα όστρακο με ιδιαίτερη, βαριά γεύση ιωδίου. Eιδικά το σπινιάλο αποτελεί πρώτης τάξεως μεζέ για ούζο ή λευκό κρασί, αλλά εγώ το μαγείρεψα και με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και μαϊντανό σε βαθύ τηγάνι και έφτιαξα μια εξαιρετική σπινιαλομακαρονάδα.

Oι Kαλύμνιοι αγαπούν πολύ και το χταπόδι, το οποίο το μαγειρεύουν με όλους τους πιθανούς τρόπους. Λιασμένο και ψημένο στα κάρβουνα, στιφάδο, ψημένο και βουτηγμένο στο ούζο και, φυσικά, αφού το κάνουν κιμά, το πλάθουν σε χταποδοκεφτέδες ή το βάζουν μέσα σε πιτάκια. Εξαιρετική λιχουδιά της κουζίνας του νησιού είναι οι λιαστές αστακοουρές. Eντύπωση μου έκανε και μια σαλάτα με μαγιονέζα και σαλάχι που τη λένε καρκάνι. Τελικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Oι ντόπιοι είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη θάλασσα και τα καλά της, τα οποία τα μαγειρεύουν με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους! Tα ψάρια και τα καλαμάρια τα γεμίζουν, τα κάνουν γιαχνί, σούπες. Kαι μια και μιλάμε για σούπες, ψάξτε να βρείτε καλύμνικη κακκαβιά, είναι πραγματικά αξεπέραστη!

Όλα τα παραπάνω πιάτα συνοδεύονται από τις κρίθινες κουλούρες που προανέφερα αλλά και το εξαιρετικό επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και ούζο. Άξια αναφοράς είναι και τα «φύλλα», δηλαδή οι ντολμάδες, που φτιάχνουν οι ντόπιες. Στην Kάλυμνο ανακάλυψα και δύο πεντανόστιμα πιάτα κρεατικών. Tο μουούρι, αρνί γεμιστό με ρύζι και ψιλοκομμένη συκωταριά, σε μεγάλη πήλινη γάστρα. Ψήνεται σε ζεσταμένο και χτισμένο πέτρινο φούρνο αποβραδίς. Όμως και ο τηγανητός λαγός με τη συνοδεία σκορδαλιάς είναι ένας μεζές που δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις. Αν μάλιστα έχουμε στο τραπέζι μας και το ντόπιο κρασί «Aνάμα», τότε ο λαγός δεν αργεί να αποκτήσει και πετραχήλια!

Λέρος
Αξέχαστες θα μου μείνουν η γαριδομακαρονάδα και οι σουπιές πέστο. Όσο για επιδόρπιο, θα είστε τυχεροί αν πετύχετε σορμπέ με γεύση δυόσμου. Σαν μοχίτο χωρίς αλκοόλ!
Επίσης δοκιμάστε αστακομακαρονάδα, ψαρόσουπα και όλους τους υπόλοιπους γνωστούς και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Το ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα και σερβίρει την καλύτερη «πατσαβουρόπιτα» του νησιού, αλλά και όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά γλυκίσματα της Λέρου και των Δωδεκανήσων.

Λειψοί
Η αλήθεια είναι ότι όπου κάθισα, τόσο το φαγητό όσο και η περιποίηση ήταν υποδειγματικά. Σημειώνουμε, λοιπόν, αυτά που δοκιμάσαμε και… πιστεύουμε ότι και όπου αλλού κι αν πάτε στο μικρό αυτό νησάκι, είτε στο Λιμάνι είτε στο Χωριό, θα το ευχαριστηθείτε με το παραπάνω!

Δοκιμάστε, εκτός από φρέσκο ψάρι, φαβοκεφτέδες, τουλουμοτύρι, σπιτικά πιταρούδια. Κάποτε ήταν διάσημο το περίφημο μαύρο λειψιώτικο κρασί. Σήμερα θα το βρείτε μόνο από μικρούς παραγωγούς και ίσως σερβίρεται σε κάποιες ταβέρνες.

Φαγητό, Διαμονή και διασκέδαση στη Ρόδο

Δειτε πληροφορίες ΕΔΩ

Σύμη

Δε γίνεται να επισκεφθείτε τη Σύμη και να μη δοκιμάσετε το διάσημο συμιακό γαριδάκι αλλά και χταποδάκι σε ένα σωρό διαφορετικές παραλλαγές (βραστό, πιλάφι, λιαστό, τηγανητό, ψητό, γιαχνί) Εδώ θα βρείτε και παραδοσιακές μαγειρευτές λιχουδιές όπως κατσικάκι λεμονάτο ή κοκκινιστό, κεφτέδες και ντολμαδάκια «γιαλαντζί».
Κρατήστε χώρο και για το επιδόρπιο, λουκουμάδες ή συμιακά «ακούμια» με το αγνό πεντανόστιμο μέλι του νησιού αλλά και πουγκάκια και πολλά είδη παραδοσιακών κουλουριών.

Τέλενδος

Η κουζίνα της Τελένδου έχει ελάχιστες διαφορές απ αυτήν της γειτονικής Καλύμνου.

Δοκιμάστε τα «φύλλα», δηλαδή τους ντολμάδες, την κακκαβιά και το «μούρι», που είναι αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό, το οποίο τοποθετείται σε κλειστή πήλινη γάστρα και ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο μια ολόκληρη νύχτα.

Επίσης ζητήστε ντόπια τυριά, όπως τη μαλακιά κοπανιστή και το ξινούτσικο τουλουμοτύρι, που παίρνει το όνομά του από το δέρμα κατσικιού (τουλούμι) μέσα στο οποίο τοποθετείται.
Οι ταβέρνες της Τελένδου είναι οικογενειακές και τις διαχειρίζονται οι ντόπιοι. Επίσης δοκιμάστε συμιακό γαριδάκι, φούσκες και πίνες συντηρημένες σε λάδι, λεμόνι και θαλασσινό νερό τα οποία διατηρούνται σε γυάλινα βάζα («σπινιάλο» τις λένε οι ντόπιοι), φρέσκο ψάρι, αλλά και κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας. Σχεδόν όλες οι ταβέρνες διαθέτουν εκτός από χύμα κρασί και μπίρα βαρελίσια.
Από τα γλυκά του κουταλιού φημισμένα είναι το ντοματάκι και το σταφύλι.

Τήλος
Στην Τήλο θα φάτε παραδοσιακό ντόπιο κατσικάκι γεμιστό ή λεμονάτο, γιαπράκια (ντολμαδάκια) και χοιρινό με σιτάρι στο φούρνο ενώ αν έχετε όρεξη για σκληρή … κρεατοφαγία δοκιμάστε τους «κουλουσαφάδες», έντερα γεμιστά με κιμά ή συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά και τηγανισμένα σε φρέσκο βούτυρο. Ακόμα και τα ζυμαρικά εδώ είναι χειροποίητα και αξίζει να δοκιμάσετε την «κουλουριά», μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ή βούτυρο και το σκληρό χαρακτηριστικό τυρί της Τήλου που μοιάζει με φέτα. Όσο για το επιδόρπιο, κρατήστε θέση για «ξεροτήγανα», είδος δίπλας χαρακτηριστικής στα Δωδεκάνησα, πουγκάκια γεμιστά με αμύγδαλα, πίτες και παραδοσιακά εφτάζυμα κουλουράκια.
Ομολογουμένως, παντού έφαγα καλά σε αυτό το νησί. Ψητά, σχάρας και κάποια μαγειρευτά. Δεν βρήκα γευστικές εξάρσεις, όμως όπου έφαγα ήταν πάνω από το μέτριο.

Χάλκη
Εδώ θα δοκιμάσετε από φρεσκότατα θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και ντόπιους μεζέδες και τις χαρακτηριστικές χαλκίτικες μακαρούνες χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με καβουρδισμένο κρεμμύδι και τυρί. Τολμήστε ακόμα τα κουλιά, μακαρόνια σε σχήμα κοχυλιού και αναζητήστε το αγνό, μυρωδάτο χαλκίτικο μέλι, αλλά και τις φανταστικές ομελέτες στο εστιατόριο της παραλίας Πόνταμος.

Διαμονή στα Δωδεκάνησα

Χάλκη
Ιδανικό για να απολαύσετε στο μέγιστο τη διαμονή σας στη Χάλκη είναι ένα από τα ανακαινισμένα αρχοντικά στο λιμάνι. Για να κοιμηθείτε ακούγοντας τον απαλό παφλασμό των κυμάτων που σκάνε κυριολεκτικά στο κατώφλι σας και να ξυπνήσετε με μια βουτιά στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού. Μια μοναδική εμπειρία από κάθε άποψη.

Τήλος
Αν και μικρή, η Τήλος προσφέρει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για η διαμονή σας

Πάτμος
Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στη Σκάλα. Ακόμη υπάρχουν αξιόλογα καταλύματα στον Γροίκο και στον Κάμπο.

Λειψοί
Οι Λειψοί μάς υποδέχονται με αρκετές επιλογές διαμονής.

Κάρπαθος
Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων τα δωμάτια που προσφέρονται είτε σε τύπου ξενοδοχεία, είτε σε τύπου ενοικιαζόμενα δωμάτια-studios κλπ. ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Αυτό ισχύει για όλο το νησί και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεγελαστείτε από την εξωτερική εμφάνιση. Επίσης τα διάφορα συνθετικά Palace, Village, Bay, Resort κλπ., ουδόλως ανταποκρίνονται στην αλήθεια και κρίνονται ως παραπλανητικά! Οι μονάδες που εξυπηρετούν το βόρειο κομμάτι του νησιού όσον αφορά τη διαμονή είναι λίγες.

Στην Όλυμπο
Γενικά στην Όλυμπο υπάρχουν μονάδες με πολύ λίγα δωμάτια όπως θα άρμοζε σε μια τέτοια περιοχή. Βέβαια δεν είναι όλα περιποιημένα και σύγχρονα, αλλά το σκηνικό σιγά-σιγά αλλάζει. Άλλωστε φέτος δημιουργήθηκε μια νέα μονάδα με 5 διώροφες επαύλεις η οποία πραγματικά ξεχωρίζει και βάζει τον πήχη πιο ψηλά.

Αστυπάλαια
Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλό επίπεδο παροχών και προσεγμένη αισθητική υπάρχουν σ’ όλο το νησί. Ξενοδοχεία-γίγαντες δεν θα βρείτε. Η Χώρα έχει μια μεγάλη ζώνη φιλοξενίας -με πολύ όμορφη θέα προς το κάστρο και τη θάλασσα- αλλά και κάμπινγκ. Το Λιβάδι είναι πιο… φοιτητικό, με φτηνότερα δωμάτια. Προς τον Άγιο Κωνσταντίνο υπάρχουν επίσης πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που βλέπουν τη Χώρα. Κι όποιος αναζητά περισσότερη ηρεμία, στη Μαλτεζάνα θα καλυφθεί απολύτως