//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Ι. Ν. Αγ. Νικολάου
Είναι ο πολιούχος της πόλης. Υψώνεται μεγαλόπρεπος και είναι ορατός από όλες τις μεριές, από στεριά και θάλασσα.
Άρχισε να χτίζεται επί Δημαρχίας Κ. Παπαπέτρου το έτος 1897, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1896. Το χτίσιμο τελείωσε το 1902 και συμπίπτει χρονικά με την τελευταία καθέλκυση Γαλαξειδιώτικου ιστιοφόρου.

Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού, χτισμένος στη θέση παλιάς εκκλησίας Βασιλικού ρυθμού. Έχει δύο καμπαναριά και τρούλο. Το τέμπλο του Ναού είναι αριστούργημα ξυλογλυπτικής με ανάγλυφη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Κατά την Εύα Βλάμη είναι έργο ενός Μαστρο-Νικόλα, ονομαστού Ηπειρώτη, με θρησκευτική μόρφωση, που πέθανε μέσα στο Ναό. Ο Αναστ. Σκιαδάς -Το Γαλαξίδι, Αθήνα 1986- αναφέρει ότι κατά την έρευνα που έκαναν ο Κίτσος Μακρής και ο Γιώργος Πλατάρης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Νικολάου είναι έργο του φημισμένου Μετσοβίτη Αναστάσιου Μόσχου. Το τέμπλο χωρίζεται σε 12 κομμάτια, έξι δεξιά και έξι αριστερά της Ωραίας Πύλης και είναι ατόφια κομμάτια ξύλου. Είναι ένα κόσμημα ξυλογλυπτικής και παρουσιάζει μεγάλο θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον).

Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής
Κοντά στον Ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο ναός της ενορίας της Αγίας Παρασκευής. Χτισμένος το 1848, όπως από τα αφιερώματα μαρτυρείται, φιλοξενεί ηλιακό ρολόι. Εισδύοντας ο ήλιος από ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα της οροφής συναντά μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας με θαυμαστή ακρίβεια τις αποτυπώσεις του ζωδιακού κύκλου του καπετάν-Σκούρτη, στο πλακόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας.

Ι. Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Λίγο πιο κάτω από την κορυφή του λόφου στα Ν.Δ. του Γαλαξιδίου, σε υψόμετρο 300μ. βρίσκεται το Βυζαντινό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που σύμφωνα με την αφήγηση του Ιερομόναχου Ευθυμίου, χτίσθηκε το 1250 από το Δεσπότη Μιχαήλ Β’, ύστερα από παράκληση της γυναίκας του Οσίας Θεοδώρας. Επιστάτης για το χτίσιμο ήταν ένας “τζινιέρης” αρχιμάστορας από το Γαλαξίδι με το όνομα Νικόλαος Καρούλης.

Αφού χτίσθηκε το Μοναστήρι του Σωτήρος ο Δεσπότης Μιχαήλ το εμπλούτισε με πολλά βασιλικά και ανεχτίμητα δώρα, μανουάλια από βασιλικό χάλκωμα, κανδήλια ασημένια και μαλαματένια και κολώνες από μάρμαρο περίφημο και κάτασπρο.

Το Μοναστήρι κατείχε βασιλικά γράμματα και χρυσόβουλλα, χειρόγραφα ιστορικής και εκκλησιαστικής ύλης. Εκεί το 1703 ο Ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε το “Χρονικό του Γαλαξειδίου”, την ιστορία δηλαδή του τόπου από το 990 έως το 1700.

Σήμερα στο Μοναστήρι έχουν χτισθεί καινούργια κελιά, καινούργιο Αρχονταρίκι και έχει κατασκευαστεί πέτρινος περίβολος. Σύντομα θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης του ναού από τους σεισμούς.
Στο μαγευτικό τοπίο και στο χώρο της Ιεράς Μονής μας οδηγεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ο οποίος ανεβαίνει το μαγευτικό λόφο της Αγίας Τριάδας.