//ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Ανηφορίζοντας το δρόμο με το αυτοκίνητο, μετά το Δίστομο, ξεπροβάλλει μπροστά σου ένα υπέροχο θέαμα: Σπιτάκια με κόκκινες στέγες σκαρφαλαωμένα αμφιθεατρικά στις ράχες του Παρνασσού. Είναι η Αράχωβα, η ονομαστή «κώμη του Παρνασσού», ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός, χειμερινός και θερινός, για μικρούς και μεγαλους.

Το χειμώνα σε υποδέχεται, μερικές φορές, ντυμένη στα λευκά. Τότε και ο Παρνασσός περιμένει τους φίλους του, τους λάτρεις του σκι, να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ. Οι δρόμοι της γεμίζουν  από νέους αλλά και μεγαλύτερους, ένα πολύχρωμο μελίσσι με τα χαρακτηριστικά έντονα χρώματα της στολής του σκι. Μια στάση στην Αράχωβα, για καφέ ή για κάποιες αγορές και στην συνέχεια παίρνουν την άγουσα για το βουνό.

Το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά, κυρίως τις ημέρες που ο καύσωνας ταλαιπωρεί την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένας κρύος καφές ή ένα αναψυκτικό στις σκιερές πλατείες του είναι πραγματική απόλαυση.

Είναι γοητευτική η Αράχωβα. Περπατήστε στα γραφικά ολοκάθαρα και περιποιημένα σοκάκια της και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές και τους πετρόχτιστους τοίχους, καθώς θα αναπνέετε τον καθάριο παγωμένο αέρα του  Παρνασσού. Επισκεφθείτε τα μαγαζιά με τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα. Τα θαυμάσια καρπίτια της φανερώνουν την τέχνη και το μεράκι των δημιουργών τους. Φημισμένα και τα γαλακτομικά της προϊόντα, με προεξάρχουσα την υπέροχη φορμαέλα.

Μετά την περιπλάνησή σας, διαλέξτε μια ταβέρνα με θέα τις γύρω βουνοκορφές και απολαύστε τα τοπικά εδέσματα. Στη συνέχεια όμως μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση για ένα χωνευτικό ρακόμελο.

Γνωρίστε τους κατοίκους, μιλήστε μαζί τους. Είναι ανοιχτόκαρδοι και χαρούμενοι, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον καθένα. Αγαπούν τον τόπο τους, τις παραδόσεις τους και τις τηρούν με ευλάβεια.

Και το βράδυ τα πολυάριθμα μπαρ και νυχτερινά κέντρα ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Αφιερώστε ένα Σαββατοκύριακο, για να γνωρίσετε την Αράχωβα. Είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε.

Αξιοθέατα της Αράχωβας
Ρολόι:  Τους επισκέπτες στην Αράχωβα καλωσορίζει το ρολόι. Οι ντόπιοι αναφέρονται σ’ αυτό με το όνομα «Ώρα». Πάνω σε έναν  απόκρημνο βράχο, τυλιγμένο με τον κισσό, δεσπόζει  ο πύργος με το ρολόι.

Λαογραφικό Μουσείο. Λίγο πιο πέρα από το ρολόι βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο, ένα νεοκλασικό κτίριο με πετρόκτιστες κολόνες.Σήμερα, ανακαινισμένο, λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού. Πρέπει να ανεβείτε τα 264 σκαλιά από το κέντρο της πόλης, για να φτάσετε στο Ναό.  Χτίστηκε το 1833. Στο χώρο αυτό έγινε η ιστορική μάχη της Αράχωβας το 1826, με το Γεώργιο Καραϊσκάκη.  Από τότε με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται και η επέτειος της μάχης. Οι κάτοικοι αναβιώνουν το γεγονός αυτό με τριήμερο γιορτασμό, το γνωστό «Πανηγυράκι».  Άλλωστε ο χώρος γύρω από την εκκλησία αναπολεί στη μνήμη τη μάχη, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα κανόνι – λάφυρο από την ιστορική μάχη, το μνημείο του Καραϊσκάκη και τις πολεμίστρες,  Επίσης αξίζει τον κόπο να φτάσετε μέχρι εκεί, γιατί η θέα είναι μαγευτική. Ατενίζετε τις κορυφές του Παρνασσού, την κοιλάδα των Δελφών και πιο κάτω την Πελοπόννησο.

Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας προς τον Παρνασσό  υπάρχει η Προτομή του αρχιστράτηγου της μάχης της Αράχωβας Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ιστορία της Αράχωβας
Η περιοχή της Αράχωβας είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ. Στο Κωρύκειο άντρο μάλιστα τα αρχαιολογικά ίχνη ανάγονται στα Νεολιθικά χρόνια ( 3000 π.χ περίπου). Στα δυτικά της Αράχωβας υπήρχε πόλη γνωστή και από τον Όμηρο, η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια, ενώ στα ανατολικά η πόλη Κυπάρισσος, κοντά στην τοποθεσία Πάνια. Και οι δυο πόλεις πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Ψηλά στον Παρνασσό επίσης υπήρχε αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, την οποία έκτισαν οι κάτοικοι της περιοχής, για να γλυτώσουν από τον Κατακλυσμό. Σύμφωνα με την παράδοση στην πιο πιο ψηλή κορυφή του Παρνασσού, στη Λιάκουρα, στάθηκε η Κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, οι οποίοι σώθηκαν  με αυτόν τον τρόπο και γέννησαν τον έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.

Στα βυζαντινά χρόνια εμφανίζει οικισμούς ενώ γύρω στα 1435, σύμφωνα με μαρτυρίες, η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη. Το 1728 αναφέρεται ως «η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό».

Στην Επανάσταση του 1821 η Αράχωβα πήρε ενεργό μέρος. Το Νοέμβριο του 1826, στην ιστορική μάχη της Αράχωβας, ο Γεώργιος Καραϊσκακης, μαζί με 300 Αραχωβίτες, αντιμετώπισε νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η νίκη των Ελλήνων αποδόθηκε στον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος με το δυνατό άνεμο, την ξαφνική χιονοθύελλα και το δριμύ ψύχος βοήθησε τους Έλληνες να νικήσουν. Γι’ αυτό το λόγο το πανηγυράκι που γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου πέρα από το θρησκευτικό έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού γιορτάζεται συγχρόνως και η νίκη εκείνη.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν κατά των Γερμανών. Μετά  τον πόλεμο οι Αραχωβίτες επιδόθηκαν στις ασχολίες τους και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εργάζονται για την πρόοδο του τόπου τους.

Προϊόντα της Αράχωβας
Εξαιρετικά είναι τα αραχωβίτικα προϊόντα, όπως οι ελιές, το λάδι και το κρασί. Επίσης τα γαλακτομικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχει η φορμαέλα, το τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχωβα, αφού η ονομασία και η προέλευσή του προστατεύεται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φημισμένα και τα αραχωβίτικα καρπίτια που υφαίνονταν στον αργαλειό.

 Πεζοπορία από το Λιβάδι Αράχωβας ως το Κωρύκειο  Άντρο.
Στις δυτικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 1150μ., στο δρόμο Αράχωβας προς Χιονοδρομικό κέντρο, απλώνεται το μεγαλύτερο και ωραιότερο οροπέδιο του Παρνασσού, το Λιβάδι. Προχωρώντας προς τα ανατολικά, ύστερα από 15’ φτάνετε σε ένα πλάτωμα, όπου εκεί βρίσκεται το φυλάκιο του Εθνικού Δρυμού και η εκκλησία της Παναγίας. Συνεχίζοντας στον ευθύ δρόμο ανάμεσα σε λιβάδια, μετά από 10’, συναντάτε στα αριστερά σας το ανηφορικό μικρό μονοπάτι, που βγάζει στο Κωρύκειο Άντρο. Μετά από 30’ πεζοπορίας ανάμεσα σε πουρνάρια και έλατα, φτάνετε στο στόμιο του σπηλαίου.

Το Κωρύκειο Άντρο είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο στη Ν.Δ πλευρά του Παρνασσού. Ονομάζεται και Σαρανταύλι ή Σπήλαιο του Πανός. Το στόμιο του σπηλαίου είναι στενό και χαμηλό και δύσκολα διακρίνεται, μπαίνοντας όμως συναντάτε ένα κοίλωμα, με ύψος που φτάνει τα 60 μέτρα και πλάτος τα 15 μ.

Στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στο Θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος το χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο.

Kalamad