//ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Λορέτο της Πράγας
Το Λορέτο δεν είναι Μοναστήρι αλλά ένας από τους δημοφιλέστερους χώρους προσκύνησης της Πράγας και όλης της χώρας. Πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα  θρησκευτικού χαρακτήρα σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1626 με πρωτοβουλία της Βαρόνης Katharina Lobkowitz.
Κεντρικό κτίριο είναι η Santa Casa, αντίγραφο του σπιτιού στη Ναζαρέτ που ζούσε  η Παναγία, όταν την επισκέφτηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ.
Σύμφωνα με το μύθο η Σάντα Κάζα μεταφέρθηκε από Αγγέλους στο Λορέτο της Ιταλίας, όταν οι άραβες κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ το 12ο αιώνα. Από τότε χτίζονταν αντίγραφα του Ιερού Σπιτιού στην Καθολική Ευρώπη.
Το Λορέτο στεγάζει ανεκτίμητα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Το κυριότερο είναι ο «Ήλιος της Πράγας»,  ένα ολόχρυσο αρτοφόριο, διακοσμημένο με 6222 διαμάντια από το νυφικό της Κατερίνας Λόμπκοβιτς. Διάσημο επίσης είναι και το Καμπαναριό με τις 27 καμπανούλες, που παίζει κάθε ώρα έναν ύμνο στην Παναγία.
Ανάμεσα στα αγάλματα Αγίων που υπάρχουν εκεί, βρίσκεται και το άγαλμα της Αγίας  Σταρόστα. Η Αγία ήταν κρυφά καθολική και δεν ήθελε να παντρευτεί τον άθεο γαμπρό που της έδινε ο πατέρας της, βασιλιάς της Πορτογαλίας. Τα γένια της, που μεγάλωσαν σε μια νύχτα, έδιωξαν το γαμπρό, αλλά εξόργισαν τον πατέρα της, που τη σταύρωσε, γιατί χάλασε ο γάμος.

Μοναστήρι  Στράχοφ στη Πράγα
Ιδρύθηκε το 1143 από τον Vladislao  II. Εκεί εγκαταστάθηκε ένα Ρωμαιοκαθολικό Τάγμα που ιδρύθηκε το 1120 από τον Άγιο Νόρμπερτ και γι’ αυτό τα μέλη του Τάγματος είναι γνωστά ως Νορμπερτιανοί  ή Λευκό Τάγμα.
Το Μοναστήρι περιλαμβάνει την Εκκλησία του Αγίου Ροτς και  την Εκκλησία της Αναλήψεως της Θεοτόκου, όπου λένε ότι ο ίδιος ο Μότσαρτ έπαιξε το Εκκλησιαστικό Όργανο, όταν το 1787 επισκέφτηκε το Μοναστήρι. Περιλαμβάνει ακόμα την Πινακοθήκη του Στράχοφ αλλά και τη διάσημη Βιβλιοθήκη  Στράχοφ.
Η Θεολογική Αίθουσα είναι το παλαιότερο τμήμα της Βιβλιοθήκης και φυλάγονται εκεί θεολογικά κείμενα μεγάλης αξίας.
Το δωμάτιο όμως που γοητεύει τον επισκέπτη είναι η Φιλοσοφική Αίθουσα. Υψώνεται σε δυο ορόφους και είναι εξαιρετικές οι τοιχογραφίες που τη διακοσμούν, φτιαγμένες με την  τεχνική  του φρέσκο (νωπογραφία).

Γέφυρα του Καρόλου.
Είναι μια από τις πιο γνωστές αψιδωτές γέφυρες της Ευρώπης και βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα, στο κέντρο της Πράγας.
Άρχισε να κατασκευάζεται το 1357 από το βασιλιά Κάρολο Δ’, γι’ αυτό φέρει και το όνομά του, και τελείωσε στις αρχές του 15ου αιώνα.
Έχει μήκος 516 μέτρα και  πλάτος 10 μέτρα περίπου.  Τη διακοσμούν σε όλο το μήκος της 30 κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.
Μέχρι το 1870 την αποκαλούσαν απλώς «Πέτρινη Γέφυρα». Από τότε και στο εξής ονομάστηκε «του Καρόλου».

Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας.
Το Αστρονομικό ρολόι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πράγας, μαζί με τη Γέφυρα του Καρόλου και το Κάστρο.
Το ρολόι που θαυμάζουν σήμερα οι επισκέπτες είναι πιστό αντίγραφο του Μεσαιωνικού, που καταστράφηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρίσκεται στο νότιο τοίχο του Παλαιού Δημαρχείου, στην  Πλατεία της Παλαιάς Πόλης.
Το ρολόι κατασκευάστηκε για πρώτη φορά και τοποθετήθηκε στη βάση του Γοτθικού Πύργου του Δημαρχείου  γύρω στο 1410, επί της βασιλείας του Wenceslaus IV, βασιλιά  της Βοημίας.
Οι ώρες στο αστρονομικό ρολόι επισημαίνονται ως εξής:  Πρώτα εμφανίζεται ο Χρόνος με τη μορφή του Χάροντα, τραβά το σκοινί με το δεξί του χέρι, ενώ ταυτόχρονα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα άμμου, που κρατάει στο αριστερό του χέρι, δηλώνοντας ότι μετρά το χρόνο που περνά.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ανοίγουν δυο μικρά παραθυρόφυλλα και εμφανίζονται οι Απόστολοι, που κινούνται αργά, σχηματίζοντας κύκλο, με επικεφαλής τον Απόστολο Πέτρο.
Στο τέλος λαλεί ο Πετεινός και το ρολόι δείχνει την ώρα.
Υπάρχουν επίσης τέσσερα αγαλματίδια, ανά δύο αριστερά και δεξιά στην πλάκα του αστρονομικού ρολογιού. Από τα αγαλματίδια στα αριστερά,  το πρώτο συμβολίζει τη Ματαιοδοξία, που κοιτάζεται σ’ έναν καθρέφτη, ενώ το δεύτερο την Απληστία, που απεικονίζεται με το στερεότυπο του Μεσαίωνα, τον Εβραίο Τοκογλύφο, όπως τον παρουσιάζει και ο Σαίξπηρ στον «Έμπορο της Βενετίας».
Από τα δεξιά αγαλματίδια, η Λαγνεία παρουσιάζεται με τη μορφή του Τούρκου, ενώ ο Χρόνος παρουσιάζεται με τη μορφή του Χάροντα.

Κάστρο της Πράγας
Πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια επίσκεψη σ’ αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο γοτθικό Κάστρο του κόσμου.
Αυτό το Μεσαιωνικό Φρούριο υπήρξε η κατοικία βασιλιάδων της Βοημίας, αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προέδρων της Τσεχοσλοβακίας καθώς και προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Αυτό το επιβλητικό Κάστρο είναι το έμβλημα της πόλης της Πράγας.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα.
Φτιάχτηκε  τον 9ο αιώνα και είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα κτιρίων που αποτελούν ένα Κάστρο. Έχει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, από ρωμαϊκά μέχρι και γοτθικό του 14ου αιώνα.
Περιλαμβάνει Παλάτια, εκκλησίες, Τείχη και γραφικά μέρη, όπως, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτο, το παλιό Βασιλικό Ανάκτορο, τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, το Χρυσό Σοκάκι, συνδεδεμένα μεταξύ τους με δρομάκια, σκάλες, κήπους.
Το 1918 το Κάστρο έγινε έδρα της τσέχικης Δημοκρατίας και Προεδρική κατοικία, έγιναν επομένως αρκετές αλλαγές από τους αρχιτέκτονες των Προέδρων.
Μετά το 1989, που έγινε Πρόεδρος ο Βάτσβαλ Χάβελ , δεν ξανακατοίκησε ο Πρόεδρος της Τσεχίας στο Κάστρο, τα προεδρικά γραφεία όμως εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ.

Κλεμεντίνουμ.
Το μεγάλο συγκρότημα Κλεμεντίνουμ βρίσκεται δίπλα στη Γέφυρα του Καρόλου, ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, στην Παλιά Πόλη.
Πρόκειται  για ένα πό τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Πράγα μετά το Κάστρο της Πράγας.
Ιδρύθηκε το 1556 από τους Ιησουίτες, μέλη μιας θρησκευτικής παράταξης της Καθολικής εκκλησίας, που ονομαζόταν «η Κοινωνία του Χριστού».
Το 17ο αιώνα οι Ιησουίτες άρχισαν να επεκτείνουν το συγκρότημα και η διαδικασία αυτή κράτησε πάνω από 170 χρόνια, επομένως μπορεί κανείς να βρει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ μέσα σ’ αυτό το συγκρότημα κτιρίων.
Το 1930 το συγκρότημα έγινε η έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της κεντρικής βιβλιοθήκης της χώρας.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ευρωπαίκές βιβλιοθήκες, με πολλά  έγγραφα, πολύτιμα χειρόγραφα και βιβλία. Εκτός απ’ αυτό θεωρείται και μια από τις ωραιότερες μπαρόκ βιβλιοθήκες με πολύ ωραίες τοιχογραφίες.
Στο Κλεμεντίνουμ βρίσκεται και ο Αστρονομικός Πύργος, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς οπωσδήποτε. Χτίστηκε από τους Ιησουίτες το 1722 και ξαναχτίστηκε το 1751. Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησής του εφοδιάστηκε με αστρονομικά όργανα και γι’ αυτό από το 1775 το Κλεμεντίνουμ πραγματοποιεί τακτικά μετεωρολογικές μετρήσεις.
Ο Πύργος έχει ύψος 68 μέτρα και 72 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του. Προσφέρει υπέροχη θέα της παλιάς πόλης της Πράγας.
Δεδομένου ότι το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τους Ιησουίτες,  περιλαμβάνει φυσικά  μερικά εκπληκτικά θρησκευτικά κτίρια. Ο Ναός του Αγίου Κλήμεντος, μια μπαρόκ εκκλησία χτισμένη ανάμεσα στο  1711 και 1715, συνδυάζει  μια απλή εξωτερική όψη με ένα πολύ περίτεχνο εσωτερικό. Άλλος Ναός είναι του Σαν Σαλβαδόρ.
Πιθανώς το πιο ωραίο μέρος του συγκροτήματος είναι το Παρεκκλήσι με τους καθρεφτες χτισμένο το 18ο αιώνα.
Το Κλεμεντίνουμ ήταν πάντα ένα ζωντανό κέντρο της  Παιδείας και του Πολιτισμού.

Δημαρχιακό Μέγαρο
Το Δημαρχιακό Μέγαρο είναι το πιο εντυπωσιακό κτίριο της τεχνοτροπίας Αρτ Νουβό.
Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταξύ 1905 και 1912  και βρίσκεται στην πλατεία της Δημοκρατίας, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το Βασιλικό Παλάτι.
Είναι ένα από τα σημεία της πόλης που επισκέπτονται οι τουρίστες, καθώς εντυπωσιάζονται από το διάκοσμο της εξωτερικής όψης του αλλά και διότι οργανώνονται συχνά σημαντικές εκθέσεις και συναυλίες εδώ.
Στο χώρο αυτό στο παρελθόν έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα. Στις 28 Οκτωβρίου του 1918 έγινε η Διακήρυξη του ανεξάρτητου Κράτους της Τσεχοσλοβακίας ενώ το Νοέμβριο του 1989 εδώ έγιναν οι συναντήσεις μεταξύ των μελών του Αστικού Κινήματος  (Civic Forum) και του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με  τα έργα μεγάλων τσέχων καλλιτεχνών, με σημαντικότερο τον Alfons Mucha.
Ξεχωρίζει η αίθουσα Σμετάνα, μια κομψή αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα 1200  θεατών. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η αίθουσα του Δημάρχου, διακοσμημένη από τον Alfons Mucha.

Ο Πύργος της πυρίτιδας.
Πρόκειται για έναν πύργο σε γοτθικό στυλ, που χρονολογείται από το 1475.
Ήταν μια από τις 13 πύλες εισόδου στην παλιά πόλη της Πράγας. Ο σκοπός ήταν να είναι ο πύργος μια ελκυστική είσοδος στην πόλη αντί να είναι ένα αμυντικό οχυρό.
Ο Πύργος αν και κατασκευάστηκε το 1475, πρόσφατα πήρε το όνομα με το οποίο τον ξέρουμε σήμερα, και συγκεκριμένα το 17ο αιώνα, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης για την πυρίτιδα.
Αναμφισβήτητα πολύ σημαντική είναι η διακόσμηση αυτού του Πύργου.  Εκτός από τις ασπίδες και τα εμβλήματα μπορεί  κανείς να δει αγάλματα των διαφόρων  βασιλιάδων της Βοημίας  καθώς και προσώπων από τη θρησκευτική ζωή.  Μπορείτε επίσης από κει να απολαύσετε μια καταπληκτική θέα της πόλης.
Επειδή ο πύργος υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της μάχης της Πράγας, τα γλυπτά του αντικαταστάθηκαν το 1876. Στη δεκαετία του 1880 ο Πύργος ανακαινίστηκε, αποκτώντας τη σημερινή του εμφάνιση.
Γενικά είναι ένα ενδιαφέρον  μέρος για να επισκεφτεί κανείς, όταν βρίσκεται στην Πράγα.

Kalamad