//ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Βιεννέζικος  καφές.
Η παράδοση του καφέ στη Βιέννη τοποθετείται πολλούς αιώνες πριν. Λέγεται ότι το 1683, σε μια μάχη  ενάντια στους Τούρκους, οι τελευταίοι, ενώ υποχωρούσαν, ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν πίσω τους    πολλούς σάκους με καφέ. Γι’ αυτό το λόγο ο καφές μπήκε στη ζωή των βιεννέζων.
 Η πρώτη καφετέρια της πόλης ήταν η Zur Blauen Flasche.  Το μαγαζί αυτό επεξεργάστηκε τον καφέ που  υπήρχε στους σάκους των τούρκων και τον πουλούσε στη συνέχεια.   Ήταν ένας χώρος όπου οι άνθρωποι έπιναν τον καφέ  τους αλλά επιπλέον μαζεύονταν για να παίξουν σκάκι,  να αγοράσουν άλλα προϊόντα ή απλώς να κουβεντιάσουν.
  Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς υπάρχουν πολλές καφετέριες στη Βιέννη. Πρέπει όμως να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την καφετέρια Landtmann. Εκεί συνήθιζε να συχνάζει ο Φρόυντ και βρίσκεται στην οδό Universitatsring, στο νούμερο 4.  Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ζωντανή και χαλαρωτική συγχρόνως, γοητευτική, κοσμοπολίτικη αλλά πάνω απ’ όλα   βιεννέζικη. Οι άνθρωποι έρχονται για να φάνε ή να πιουν κάτι  και συγχρόνως να περάσουν ευχάριστα.  Το μενού προσφέρει διάφορα είδη καφέ, φρέσκα κέικ και αρτοσκευάσματα καθώς και τα πιο δημοφιλή πιάτα   στη Βιέννη και Αυστρία. Το κατάστημα συνδυάζει  υψηλή ποιότητα και άριστη περιποίηση.

 Café  Leopoldo Hawelka.
Στο νούμερο  6 της οδού  Dorotheergasse βρίσκεται  ένας χώρος που εμπεριέχει  μεγάλο μέρος  της  ζωής και της ιστορίας της Βιέννης.   Ονομάζεται  Café  Leopoldo  Hawelka..
Άνοιξε το 1939  αλλά  κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου έπρεπε να κλείσει.
Άρχισε πάλι να λειτουργεί το 1945 και σιγά σιγά έγινε ο χώρος συνάντησης  των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων της πόλης.
Στις δεκαετίες  60 και 70  ήταν το επίκεντρο της  κοινωνικής ζωής  του κόσμου της τέχνης.
Εδώ δημιουργήθηκε η ιστορία αγάπης ανάμεσα στο Leopoldo  και στη Josefina. Παντρεύτηκαν και δούλευαν εδώ μαζί.
Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι δεν υπάρχει μενού. Πείτε όχι σ’  ένα συνηθισμένο μενού από χαρτί  που απαριθμεί  όλα τα επιδόρπια και ποτά. Ό,τι μπορείτε να παραγγείλετε  είναι γραμμένο σε ένα μαυροπίνακα  που κρέμεται στον τοίχο.
Δοκιμάστε εδώ  τα  Buchteln  , γλυκά ρολά γεμάτα μαρμελάδα. Αλλά ακόμα κι αν δε θέλετε να  δοκιμάσετε,  αξίζει να μυρίσετε το άρωμα των  Buchteln,   μια γαστρονομική απόλαυση που η  Josefina συνήθιζε να ψήνει.

Cafe  Central
 Το Μέγαρο  Ferstel στην περιοχή Herrengasse διασχίζεται από ένα γιγάντιο εμπορικό πέρασμα.  Αυτός ο τεράστιος διάδρομος με τους πέτρινους τοίχους έχει γυάλινη οροφή και μια πλατεία  στη μέση με μια από τις πιο δημοφιλείς βρύσες που συμβολίζει το πνεύμα του νερού του Δούναβη.
 Το πέρασμα αυτό έχει γίνει μια διάσημη εμπορική περιοχή με τα πιο ακριβά καταστήματα πολυτελείας.
 Εκεί στεγάζεται  και το  Cafe Central, ένα μοναδικό μέρος , το οποίο πρέπει να επισκεφθείτε,  για να δοκιμάσετε έναν ωραίο βιεννέζικο καφέ, ενώ οι τοίχοι του θα σας αποκαλύπτουν     την ιστορία της Βιέννης.

Sperl Café
Χτίστηκε το 1880 και τακτικοί πελάτες του ήταν πάντα καλλίτέχνες, τραγουδιστές και μουσικοί. Συναυλίες πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή απόγευμα από το Σεπτέμβρη εως Ιούνιο.
Gumpendorfer Strasse 11

Pruckel Café
Σε αρ νουβό στυλ , άνοιξε το 1903. Το πίσω δωμάτιο «Η χρυσή Αίθουσα» συντηρείται στο αρχικό ύφος της.
Stuberning 24

marcoPolo