//ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Το ναυτικό-ιστορικό μουσείο
Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου κτίστηκε το 1868-1870 από το Δήμαρχο Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο.
Η ιδέα της δημιουργίας τοπικής συλλογής αντικειμένων σχετικών με την ιστορία του Γαλαξιδίου γεννήθηκε το 1928 από τον γιατρό Ευθύμιο Κ. Βλάμη, γόνο ναυτικής οικογένειας, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος από το 1903 μέχρι το 1906 και κατ’ επανάληψη Πρόεδρος της Κοινότητας μετά το 1914. Στις συχνές ιατρικές επισκέψεις του στα γαλαξιδιώτικα σπίτια, έβλεπε τα πορτραίτα των καραβιών της οικογένειας και σκεπτόταν πως άξιζε να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν συλλογή. Το 1928 ως Πρόεδρος της Κοινότητας συγκέντρωσε τους πρώτους πίνακες ιστιοφόρων και άλλων ναυτικών αντικειμένων με στόχο τη δημιουργία Μουσείου. Οι Γαλαξιδιώτες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην έκκληση του Κοινοτάρχη τους. Τα κειμήλια που για χρόνια στόλιζαν τα σπίτια τους ( ζωγραφικοί πίνακες ιστιοφόρων, εξαρτήματα καραβιών, ναυτιλιακά όργανα, ναυτικά εργαλεία, ημερολόγια καταστρώματος, χάρτες κ.α.) αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της Ναυτικής Συλλογής του Μουσείου και δημιούργησαν το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Σήμερα το Μουσείο Γαλαξιδίου αποτελεί εξαίρετο δείγμα τοπικής πρωτοβουλίας, συγκεντρώνοντας στους χώρους του σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και μια από τις πλουσιότερες συλλογές ναυτικών πινάκων και αντικειμένων στην Ελλάδα.

Η αρχαιολογική συλλογή
Συστεγάζεται με το Ναυτικό μουσείο και φιλοξενεί μερικά μόλις από τα πολλά ευρήματα ανασκαφών στην περιοχή του Γαλαξιδίου. Η συλλογή δημιουργήθηκε το 1932 αρχικά με ιδιωτικές προσφορές Γαλαξιδιωτών και εμπλουτίστηκε με ευρήματα των ανασκαφών που έκανε το 1940 ο Ι. Θρεψιάδης, ο Γάλλος αρχαιολόγος Lucien Lerat κ.ά. Πλέον περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα (αγγεία μυκηναϊκής και γεωμετρικής εποχής, ληκύθους Ελληνιστικής εποχής, λύχνους, χάλκινα στολίδια, κτερίσματα, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα κ.ά.) (Ανοιχτή 08:00- 14.00, τηλ. 22650 41558).

Λαογραφικό μουσείο
Στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό Αγγελή (το οποίο λειτούργησε και ως Ναυτικό Γυμνάσιο). Θα δείτε ενδυμασίες, κεντήματα, οικιακά σκεύη κ.ά. Εδώ διοργανώνονται εκδηλώσεις για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης (Ναυάρχου Αγγελή, τηλ. 22650 41910).

Σπήλαιο «Σπηλιά» στη Πλατεία Ν. Μάμα στο Γαλαξίδι
Στο άκρο της πλατείας Ν. Μάμα υπάρχει το φυσικό θολωτό σπήλαιο μέσα στο βράχο, ο αλλοτινός “Κάρκαρος”, η σημερινή “Σπηλιά.

Οχυρώσεις της Αρχαίας Ακρόπολης
Τμήματα τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη σώζονται σήμερα κοντά στη παραλία. Στην άκρη του τείχους, λαξευμένος σε βράχο, βρίσκεται ο τάφος του Λοκρού, ένα σημαντικό μνημείο που πιστεύεται πως αποτελούσε πρωτοχριστιανική κατακόμβη. Τμήματα του τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη (των Ελληνιστικών Χρόνων ή των αρχών του 4ου αιώνα) σώζονται στη συνοικία Κάβος.

 Το παλιό Σχολείο
Βρίσκεται στη θέση Κούκουνας και είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία. Κατασκευάστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια με δαπάνες της κοινότητας, η οποία προσέφερε 4.389 γρόσια, και της κυβέρνησης. Μέχρι το 1932 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να πωληθεί από την σχολική εφορεία. Με υπουργική απόφαση έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Το παρθεναγωγείο
Το παρθεναγωγείο κατασκευάστηκε το 1880 επί δημαρχίας Νικολάου Λουκέρη. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων μέχρι το 1929 και από τότε χρησιμοποιείτο ως θέατρο. Για πολλά χρόνια εγκαταλείφθηκε και μάλιστα προκειμένου να μην καταρρεύσει η σχολική εφορία το δημοπράτησε (1949). Το ζεύγος Ευθυμία και Παναγιώτης Κουλομπούρου το αγόρασε και με τη σειρά του το δώρισε στην κοινότητα Γαλαξιδίου. Από το 1992 το υπουργείο πολιτισμού το έχει ανακηρύξει διατηρητέο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και της ιστορικής σημασίας του.

Τα αρχοντικά του Γαλαξιδιού
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελείται από πλινθόκτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης. Η αρχιτεκτονική έκφραση επηρεάστηκε από το ναυτικό επάγγελμα των κατοίκων που ως κοσμογυρισμένοι φέρνανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό. Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850, ενώ η ευρωπαϊκή επίδραση είναι αισθητή. Πολλά σπίτια μάλιστα έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους .