//ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πλατάνια, σχίνα και αγριοκουμαριές πλαισιώνουν τους Καταρράκτες του Δρυμώνα (Εύβοια) που πέφτουν από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη στη βάση τους.Από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ξηρού όρους, σε μιάμιση ώρα περίπου, με στάση  για ξεκούραση σ’ ένα κιόσκι με παγκάκια φτάνετε στην κορυφή του Ξηρού όρους, απολαμβάνοντας την απίστευτή θέα μέχρι τις Σποράδες, το Πήλιο  και τον Παρνασσό.

Καταράκτης της Έδεσσας
Στην πόλη να δείτε τον καταρράκτη Kάρανο που πέφτει επιβλητικός από ύψος 70 μέτρων. Oι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 1395 από ένα μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη. Aκόμα το Yπαίθριο Mουσείο Nερού, όπου θα δείτε πώς η δύναμη του νερού κινούσε τα παλιά εργοστάσια, καθώς και το Eνυδρείο της πόλης, που είναι από τα ελάχιστα στην Eλλάδα με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού.

Καταρράκτες του Αχλαδορέματος στη Ροδόπη
Στην καρδιά του δάσους της Ροδόπης τρέχουν οι τρεις εντυπωσιακοί καταρράκτες του Αχλαδορέματος.  Ο πρώτος καταρράκτης πέφτει από τα 7 μέτρα, ο δεύτερος βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων και πέφτει από 18 μέτρα. Μερικά μέτρα πιο μακριά βρίσκεται ο τρίτος καταρράκτης που πέφτει σκαλωτά από ύψος 70 μέτρων και μαγεύει με την ομορφιά του.

Καταρράκτης Φονιάς στη Σαμοθράκη
Η διαδρομή για το ακρωτήρι του Φονιά περνά μέσα από το παραποτάμιο δάσος, με αιωνόβια πλατάνια, σκλήθρες και φτέρες, και οδηγεί στους καταρράκτες του Φονιά. Μέσα σε πυκνή βλάστηση και από την κορυφή Φεγγάρι, από όπου ξεκινάει το ποτάμι, τα νερά καταλήγουν σε αυτό.

Η πεζοπορική διαδρομή για να γνωρίσετε τις ομορφιές του Φονιά είναι εύκολη, ειδικά μέχρι την πρώτη βάθρα. Το πιο όμορφο κι εντυπωσιακό σημείο του Φονιά όμως, είναι η Κλείδωση. Πρόκειται για καταρράκτη με ύψος 35 μέτρων, του οποίου τα νερά πέφτουν με εκκωφαντικό θόρυβο σχηματίζοντας μια μαγική βάθρα μέσα στους βράχους. Οι μαρτυρίες των κολυμβητών στον καταρράκτη της Κλείδωσης μιλούν για μια εμπειρία ζωής.

Καταρράκτης Λειβαδίτης Ξάνθη
Επειδή βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Δράμας και Ξάνθης έχει δύο ονομασίες: Καταρράκτης του Τραχωνίου για τους Δραμινούς και καταρράκτης του Λειβαδίτη για τους Ξάνθιώτες. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων και βρίσκεται σε μια περιοχή μοναδικού κάλλους, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κούλα, κοντά στο δάσος της Χαϊντούς. Τον καταρράκτη σχηματίζουν τα νερά του Μυλοπόταμου, ενός μικρού παραποτάμου του Αρκουδορέματος. Η περιοχή λόγω των νερών και της πυκνής βλάστησης φιλοξενεί μια πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας μέσα σε ένα τοπίο με έντονο ανάγλυφο.  Η περιοχή περιλαμβάνεται μέσα στα όρια του μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Στον καταρράκτη του Λειβαδίτη μπορείτε να φτάσετε ξεκινώντας και από την Δράμα και από την Ξάνθη. Από τη Δράμα, περνάτε το Αρκουδόρεμα λίγο πριν το χωριό Διπόταμα, και μετά από 7 χιλιόμετρα στο δασικό δρόμο που αρχίζει στο χωριό Τραχώνι καταλήγετε σε ένα σύντομο μονοπάτι 500 μέτρων που βγάζει στον καταρράκτη. Από τη Ξάνθη, αφού φτάσετε οδικώς στο χωριό Λειβαδίτης, ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό και φτάνει στον καταρράκτη μετά από 3 χλμ.

Καταράκτης Λεπίδα στο Παρανέστι
Αρκετά απομονωμένος καταρράκτης βρίσκεται στην κεντρική Ροδόπη, στο νομό Δράμας. Θα χρειαστούν 22 χιλιόμετρα από το Παρανέστι για να φτάσετε στο χωριό Διπόταμα και από εκεί άλλα 4 χιλ. σε χωματόδρομο. Έπειτα ξεκινάει μονοπάτι  μας κατεβάζει σε 15 λεπτά στον όμορφο καταρράκτη του Λεπίδα, ύψους 25 μέτρων περίπου. Το ρέμα ονομάζεται Τσουκάλι και ενώνεται πιο μετά με το Αρκουδόρεμα στο χωριό Διπόταμα.

Καταράκτης του Νέδα
Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και αποτελεί έναν ακόμη “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Πελοπόννησο.
Στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι μήκους 32χλμ. με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες.

Πώς να πάτε
Πρόσβαση με αυτοκίνητο, είτε από την Ηλεία κοντά στη Φιγαλεία και τον Επικούριο Απόλλωνα, είτε από τη Μεσσηνία κοντά στα χωριά Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα και Πλατανιά. Και οι δύο διαδρομές διασχίζουν πράσινες βουνοπλαγιές με ελιές, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια.

Καταράκτες στο Νιδρί της Λευκάδας
Ένας από τους θησαυρούς της Λευκάδας είναι οι καταρράκτες στο Νυδρί που προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα, ένα μνημείο της φύσης. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Νυδρί, περίπου 4 χιλιόμετρα και είναι πολύ εύκολο για τον επισκέπτη να τους βρει. Θα περάσετε μια σύντομη καταπράσινη διαδρομή και θα φτάσετε σε ένα μέρος με πυκνή βλάστηση, πλατάνια και τρεχούμενα νερά ανάμεσα στους βράχους που συνθέτουν μια όαση πρασίνου και δροσιάς.

Καταρράκτες του νομού Άρτας
Ιδιαίτερη φυσική ομορφιά κρύβουν τα ορεινά του νομού Άρτας, όπου βρίσκονται ορισμένοι από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ηπείρου.

Μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, ξεκινώντας από τα Θεοδώριανα -χωριό του νομού Άρτας που είναι χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων- συναντά κανείς του καταρράκτες της Σούδας.

Ένας ακόμη όμορφος καταρράκτης είναι ο Παλίομυλος, στον οποίο η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη, καθώς πλέον το μονοπάτι που υπήρχε εκεί, έχει καταρρεύσει. Ο καταρράκτης βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Αβαρίτσα.

Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης στις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού Καταρράκτης, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων και είναι από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Ο βορινός καταρράκτης (ή ο αριστερός όπως φαίνονται) είναι πιο ορμητικός και έχει ύψος 87 μ., ενώ ο νότιος (στα δεξιά) φτάνει τα 100 μ. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό τοπίο.

Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, πάνω από το χωριό Καταρράκτης και κοντά στο χωριό Κρυοπηγή, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη, συναντώνται οι «Δίδυμοι Καταρράκτες», με τα παιχνίδια της φύσης να χαρίζουν όμορφα πλάνα στον φακό.

Καταρράκτης Πάντα Βρέχει Ευρυτανία
Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά νότια του νομού.

Ο Καταρράκτης «Σκεπασμένο» Βελβεντού
Στα δυτικά Πιέρια και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (διαφορετικά Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινά από το Καταφύγι και χύνεται στην Τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» ή «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι εξαιτίας ενός σημείου, όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη. Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με τους καταρράκτες, τις φυσικές λιμνούλες και τους εντυπωσιακούς βράχους. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», το οποίο πρόσφατα διαμορφώθηκε, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων.