//ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Εκκλησία του Αγίου Βικεντίου έξω από τα τείχη ( San Vincente de Fora).
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στην Αλφάμα  και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βικέντιο, προστάτη της πόλης.
Σχεδιάστηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα  Filippo Terzi  και ολοκληρώθηκε το 1627.
Η εκκλησία έχει  μια θαυμάσια, λιτή, συμμετρική πρόσοψη, με πύργους σε κάθε πλευρά και  τα αγάλματα  των  Αγίων Αυγουστίνου, Σεμπαστιάν και  Βικεντίου πάνω από την είσοδο.
Το κάτω μέρος της εισόδου έχει τρεις καμάρες που οδηγούν στην αίθουσα εισόδου.

Basilica da Estrela
Η εκκλησία αυτή διαθέτει έναν εντυπωσιακό θόλο, που μπορεί να γίνει ορατός από πολλά σημεία της πόλης. Ο λόγος αυτής της μεγαλοπρέπειας είναι το γεγονός ότι  η εκκλησία κτίστηκε μετά από μια βασιλική υπόσχεση.
Η Βασίλισσα Μαρία Ι  υποσχέθηκε να χτίσει ένα μεγαλειώδη Ναό, αν ο Θεός τη βοηθούσε να αποκτήσει ένα γιο που θα κληρονομούσε το θρόνο.   Έτσι, αφού απέκτησε τον πρίγκιπα  Jose, άρχισαν τα έργα αυτού του Ναού ,  στον οποίο συνδυάζεται το  Μπαροκ και ο Νεοκλασικισμός.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1790  αλλά ο πρίγκιπας  είχε πεθάνει 2 χρόνια πριν από ευλογιά.
Εκτός από το μεγάλο θόλο της  εκκλησίας,  το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι η  πρόσοψη με τα δίδυμα Καμπαναριά της.
Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο  με αγάλματα Αγίων  καθώς και άλλων θρησκευτικών μορφών.
Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με γκρι, ροζ και κίτρινα μάρμαρα στο πάτωμα και στους τοίχους   καθώς και αρκετούς πίνακες του ιταλού νεοκλασικού καλλιτέχνη  Pompeo Batoni.
Ένα σημαντικό έργο τέχνης  που φυλάσσεται στην εκκλησία είναι  μια  Σκηνή Γέννησης  με πάνω από 500 μορφές σε φελλό και τερακότα  από το γλύπτη  Joaquim Machado de Castro.

Καθεδρικός Ναός.
Ο Καθεδρικός ναός της Λισαβόνας  ονομάζεται επίσημα  Santa Maria Maior , αλλά οι ντόπιοι τον ονομάζουν απλώς  Se.  Είναι η παλαιότερη εκκλησία της πόλης.
Στο χώρο όπου βρίσκεται υπήρχε παλιά ένα αραβικό Τέμενος  μέχρι  το 1150, όταν  οι χριστιανοί κατέλαβαν πάλι την πόλη και έκτισαν το Ναό. Από τότε μέχρι σήμερα έχει υποστεί πολλές  ζημιές από τους σεισμούς και έχει επανειλημμένα αναστυλωθεί, γι’ αυτό υπάρχουν στοιχεία από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.
Εξωτερικά ο Ναός θυμίζει μεσαιωνικό φρούριο.  Δυο πύργοι υψώνονται  και από τις δυο πλευρές του,  ενώ μια μεγάλη  χρωματιστή  ροζέτα γοτθικού τύπου  αφήνει  να μπει το φως στο εσωτερικό του ναού.
Μπαίνοντας στο Ναό μπορεί κανείς να δει την κολυμπήθρα,  όπου λέγεται ότι βαπτίσθηκε ο Άγιος  Αντώνιος, το Ρομανικό κλίτος  καθώς και το διάδρομο με τα γοτθικά παρεκκλήσια.