//ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το όνειρο της Άπω Ανατολής, το γνωστό, το ξωτικό, το μυστήριο της, οι τόσες ανείπωτες ομορφιές της, μαγεύουν και συνεπαίρνουν τον ταξιδευτή πού, αφήνοντας τη Δύση, φτάνει στους παραμυθένιους κόσμους της μακρινής Ασίας. Γίνονται μαγνήτης που τον τραβάει αδιάκοπα, με ακατανίκητη δύναμη. Πάθος χωρίς τελειωμό, που αγγίζει το βάθος της ψυχής του και μιλάει σε όλη την ύπαρξη του.
Ι. Βασιλείου

Περσία, Πορεία σε φως και σκιά της Λολίτας Γεωργίου, Εκδόσεις Πατάκη, 2001
Η Λολίτα Γεωργίου, επαγγελματίας ξεναγός, με μεγάλη εμπειρία στα ταξίδια της Μεσογειακής Ανατολής, μας ξεναγεί στο Ιράν ή αλλιώς στην Περσία.
Στις επιμέρους ενότητες αναλύονται διεξοδικά οι σημαντικότερες φάσεις τις οποίες γνώρισε η πανάρχαια αυτή χώρα.
Καλοσχεδιασμένο βιβλίο με πλούσιο εγκυκλοπαιδικό υλικό, πλαισιωμένο από δεκάδες φωτογραφίες.

Με τις Μογγόλες του Γιώργου Βέη, εκδόσεις Κέδρος 2005
Ποιητής, κατ’ εξοχήν, ο Γιώργος Βέης, τα τελευταία χρόνια μετακινείται διαρκώς , σε διάφορα σημεία του πλανήτη , με την ιδιότητα του προξένου. Από τη διπλωματική του θητεία στην ‘Απω Ανατολή προέκυψαν ήδη δύο ενδιαφέροντα βιβλία, το βραβευμένο με κρατικό βραβείο «Ασία – Ασία» και «Στην Απαγορευμένη Πόλη». Το ασιατικό τρίπτυχο συμπληρώνει η έκδοση του βιβλίου «Με τις Μογγόλες, Μαρτυρίες -Β Συνεκδοχές
Ο Βέης προσεγγίζει την απέραντη Μογγολία αποκωδικοποιώντας βλέμματα, χειρονομίες, συλλαβίζοντας τις ρίζες των λέξεων, επανεγγράφοντας τα σύμβολα σε μια προσωπική ιδεογραφία.
Με τις Μογγόλες, ποιητικό και απαιτητικό κείμενο, με υψηλό δείκτη λογοτεχνικής γραφής.
Ο ποιητής πλανιέται μαζί τους, στην έρημο Γκόμπι, στο μεταλλαγμένο Ουλάν Μπατόρ και στα θαμμένα μνημεία της άμμου.

Shadow of the silk road COLIN Thubron εκδόσεις Πάπυρος
Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς – ταξιδευτές, καταγράφει ένα επικό ταξίδι στην Ασία. Συνδυάζοντας ιστορία, γεωγραφία, ηθογραφία και αφηγηματική τέχνη, κάνει τον αναγνώστη συνοδοιπόρο σε μια περιπετειώδη διαδρομή 11.000 χιλιομέτρων, που διένυσε μέσα σε οκτώ μήνες.

Η μαγεία του Μπαλί του Μάριου Βερέτα εκδόσεις Χριστάκη
Η Μαγεία του Μπαλί είναι μια έντεχνη προσέγγιση ενός σύγχρονου τριτοκοσμικού πολιτισμού. Είναι μια πρόταση διεξόδου από τα παγκόσμια σημερινά αδιέξοδα. Και ένας ύμνος στη νιότη, την τέχνη και τον έρωτα.

Μπαλί Παράδεισος σ’ ένα νησί του Ι. Βασιλείου εκδόσεις Εστία
Στο βιβλίο αυτό μένει ζωντανό το Μπαλί του χορού και των λουλουδιών, των περιπάτων και των ονειροπολήσεων, όπως το είδε με τα μάτια του και το έπλασε με την ψυχή του ο συγγραφέας. Μας το παραδίδει σε εικόνες αδρές, μεστές και συχνά ποιητικές, γεμάτες έξαρση.

Χτες βράδυ ονειρεύτηκα ειρήνη της Thùy Trâm Dăng  εκδόσεις  Libro (2007)
Το 1967 η Ντανγκ Θούι Τραμ, νεαρή Βιετναμέζα γιατρός, πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο πεδίο της μάχης, στο νοσοκομείο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Τρία μόλις χρόνια μετά, σκοτώθηκε από τις Αμερικανικές Δυνάμεις κοντά στην κλινική της. Τα ημερολόγιά της, που καλύπτουν το διάστημα 1968-1970, μιλούν δηκτικά για την αφοσίωσή της στην οικογένεια και τη χώρα της, τη φρίκη και τη ταπείνωση του πολέμου, τη λαχτάρα για τον έρωτα της ζωής της, τον αγώνα της να αναδειχθεί σε άξιο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με λυρισμό, ωμότητα και νεανικό κάποτε συναισθηματισμό, η φωνή του Θούι ξεπερνά την κουλτούρα και το βίωμα και μιλά για το φιλότιμο και το έλεος απέναντι στην ασίγαστη μανία του πολέμου.

Ο Αμερικανός αξιωματικός που ανακάλυψε τα ημερολόγια μετά τον θάνατο της Ντανγκ Θούι Τραμ, ήταν εντεταλμένος να καταστρέφει τέτοιου είδους έγγραφα. Καθώς ετοιμαζόταν να τα πετάξει στη φωτιά, ο Βιετναμέζος διερμηνέας του τον απέτρεψε: “Μην το κάψεις αυτό… Αυτό ήδη έχει φωτιά μέσα του”. Παρά τις εντολές, ο Αμερικανός στρατιωτικός διέσωσε τα ημερολόγια και τα φύλαξε για τριάντα πέντε χρόνια. Όταν αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας στο Βιετνάμ το 2005, προκάλεσαν εθνική συγκίνηση. Δέκα χώρες έσπευσαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα μετάφρασης τους.

Ανγκόρ – Μια Ξωτική Πολιτεία του Ι. Βασιλείου από το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»
Γλώσσα : Ελληνικά Έτος Έκδοσης : 1968
Το βιβλίο αυτό δεν είναι οδηγός του Ανγκόρ, με περιγραφές για όσα υπέροχα και καταπληκτικά μπορεί κανείς να δει εκεί.
Προσπαθεί να μεταδώσει κάτι από την ανείπωτη αισθητική χαρά και συγκίνηση που αισθάνεται όποιος γνωρίσει από κοντά την ξωτική πολιτεία με τα μεγαλειώδη μνημεία, τους τόσους θησαυρούς τέχνης, το αινιγματικό χαμόγελο τω Χμέρ.

Στην Απαγορευμένη Πόλη του Γιώργου Βέη, εκδόσεις Κέδρος 2004
«Ο άνθρωπος δεν κρύβεται». Με το απόφθεγμα του Κομφούκιου ξεκινάει ο Γιώργος Βέης την δική του αποκάλυψη για την Άπω Ανατολή. Ο ποιητής παρεισδύει στον διπλωμάτη. Πυκνή ματιά και λόγος, παρατήρηση και ζέση για επικοινωνία. Πουθενά δεν μένει αμέτοχος ο Βέης. Τον απασχολούν το ίδιο οι ιδιαιτερότητες της γεωμετρίας του Πεκίνου, οι κινέζικές υπερ-πόλεις, τα σκιερά και μυστικά τους αδιέξοδα. Το Χονγκ Κονγκ ξαναβαπτίζεται σε «Αρωματικό Λιμάνι», η βιομηχανική Κίνα ως μεταφορά του μυθολογικού παρελθόντος της. Ο Βέης γεύεται αίμα φιδιού και περιγράφει την Κινέζα των άστεων ωσάν η ταινία «Ερωτική επιθυμία» να ξεπρόβαλε μέσα από το βλέμμα του. Το βιβλίο απαρτίζεται από 27 αυτοτελή κείμενα, το καθένα με πολύτιμα αποφθέγματα που συναγωνίζονται τη γνωμική δεινότητα του συγγραφέα.

One Foot in Laos (1999) από τον Dervla Murphy
Ο βετεράνος Ιρλανδός συγγραφέας  με ένα  ποδήλατο ταξίδεψε σε περιοχές του Λάος έξω από τα τουριστικά δεδομένα.  Γραμμένο με πάθος για τους κατοίκους της περιοχής. (Γλώσσα Αγγλικά)

kontod