//ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Η Σίντρα είναι μια όμορφη πόλη, που βρίσκεται κοντά στη Λισαβόνα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη  και έχει ανακηρυχθεί από την  UNESCO  Μνημείο  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Σίντρα είναι πολύχρωμη, γραφική, έχει φυσικές ομορφιές  αλλά έχει και αξιοθέατα.
Αυτό που ξεχωρίζει και φαίνεται να βγαίνει μέσα από κάποιο παραμύθι είναι το Palacio da Pena, που περιβάλλεται από ένα όμορφο πάρκο.
Χτίστηκε πάνω σ’ ένα παλιό μοναστήρι του 16ου αιώνα  από το βασιλιά Φερδινάνδο, το 19ο αιώνα ,  για να είναι η καλοκαιρινή κατοικία των  βασιλιάδων της Πορτογαλίας.

Ένα όμορφο Παλάτι    σε μια από τις βραχώδεις κορυφές της  Serra de Sintra, ακόμα εμπνέει καλλιτέχνες και ελκύει τουρίστες.
Κάθε τμήμα της πρόσοψης παρουσιάζεται και με ένα διαφορετικό χρώμα.  Μια μεγάλη  μοβ  πτέρυγα πλαισιώνεται από έναν κόκκινο πύργο  ρολογιού και έναν κίτρινο μιναρέ. Η χρήση όλων αυτών των χρωμάτων δίνει ένα παραμυθένιο χαρακτήρα στο Παλάτι.
Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του  ρομαντισμού του 19ου αιώνα.
Συνδυάζει εθνικά διακοσμητικά στοιχεία , ρωμανικά, γοτθικά, του  ρυθμού  Manueline, με ρυθμούς της  Ανατολής, μαυριτανικούς.
Επιπλέον   σ’  αυτό το παλάτι   η μίξη πύργων , πυργίσκων , επίπεδων επιφανειών , θόλων και άλλων αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων δημιουργεί  ένα αρμονικό σύνολο μοναδικό στη Νότια Ευρώπη.

Το εσωτερικό του παλατιού  είναι πολυτελές και εκλεπτυσμένο.. Πολλά από τα δωμάτια σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι  εμφανής μια  ορισμένη πολιτισμική επιρροή που  κυμαίνεται από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Μπαρόκ  Ευρώπη.
Το Palacio National de Sintra είναι ένα ακόμα αξιοθέατο της πόλης.  Είναι η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική βασιλική κατοικία της Πορτογαλίας.
Βρίσκεται στην καρδιά της  Σίντρα,  γι’  αυτό αναφέρεται και ως  «Παλάτι της πόλης»
Ξεκίνησε να χτίζεται τον 11ο αιώνα, γι’ αυτό μπορεί κανείς να δει τις μαυριτανικές επιρροές. Ολοκληρώθηκε κάποιους αιώνες αργότερα, για το λόγο αυτό υπάρχουν συγχρόνως και  αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία.
Κατοικήθηκε σχεδόν συνεχώς από το 16ο έως και το 19ο αιώνα.
Μπορεί επισης να επισκεφτει  κανείς και το Κάστρο των Μαυριτανών, που προσφέρει καταπληκτική θέα ή να περπατησει στο πάρκο με την πλούσια βλάστηση  και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Γενικά είναι βέβαιο ότι μια επίσκεψη στη  Σίντρα θα σας  ενθουσιάσει.

Ενυδρείο.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης, εγκατεστημένο σ’ ένα μοντέρνο κτίριο,  σύμβολο της ανανεωμένης και σύγχρονης Λισαβόνας.
Κατασκευασμένο από πέτρα και  γυαλί, φιλοξενεί πάνω από 500 είδη  ψαριών  από τον  Ατλαντικό ωκεανό,  τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και την  Ανταρκτική.
Όλοι οι ωκεανοί και τα  θαλάσσια είδη τους,  σκυλόψαρα, καρχαρίες , σελάχια, πιγκουίνοι, φώκιες  και άλλα πολλά έχουν τη θέση τους σ’ αυτό το μοντέρνο κτίριο.

Costa  da Caparica.
Λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη  Λισαβόνα βρίσκονται  οι υπέροχες  παραλίες της  Costa da  Caparica , τις οποίες μπορεί κανείς να απολαύσει  οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.  Το καλοκαίρι βέβαια  καλό είναι να αποφεύγεται η προσέλευση τις Κυριακές και τις αργίες,  γιατί υπάρχει πολύς συνωστισμός.
Αυτόν το χώρο αναψυχής τον προτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Λισαβόνας . Πραγματικά περισσότεροι είναι εκεί οι Πορτογάλοι παρά οι τουρίστες.
Ξεκινά από τα νότια του Τάγου, από την πόλη  Costa da Caparica, και , για περισσότερο από  30 χιλιόμετρα,  εκτείνονται παραλίες  με ψιλή άμμο.  Οι παραλίες αυτές χαρακτηρίζονται από μικρή ρύπανση και μεγάλη έκταση.
Εκεί είναι σύνηθες να δει κανείς  surfers , διότι σε όλη την ακτή υπάρχουν σχολές  που διδάσκουν το άθλημα, ένα αθλημα ιδιαίτερα αγαπητό στους  Πορτογάλους.