//ΠΑΓΚΑΝ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΠΑΓΚΑΝ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μέσα από τη ζούγκλα προβάλλει ένα ονειρεμένο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό συγκρότημα ναών από κόκκινες πλίνθους. Χιλιάδες διάσπαρτες παγόδες διαφόρων μεγεθών. Λατρευτικά μνημεία, που ύψωσαν βασιλιάδες, ευγενείς και απλοί άνθρωποι για να δηλώσουν την πίστη τους στο Βούδα.
Πάνω από 2.000 ναοί και παγόδες υπάρχουν στη χωμάτινη πεδιάδα που συνορεύει με την πάνω κοιλάδα του ποταμού Ιραγουάντι, κοντά στην αρχαία  πόλη Μπαγκάν στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία).
Για τον ταξιδιώτη που θα φτάσει μέχρι εδώ, η πρώτη γνωριμία με την κοιλάδα είναι μια εμπειρία μοναδική. Κάθε του βήμα ξεδιπλώνει παράλληλα και ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής, καθώς τα ιερά μνημεία αποκαλύπτονται σταδιακά μπροστά στα μάτια του. Αλλα μεγαλοπρεπή με επιβλητικές διαστάσεις κι άλλα μικρά και ταπεινά, κάποια φέρουν περίτεχνη γλυπτική διακόσμηση ενώ κάποια άλλα αρκούνται  σε λιτές γραμμές.

Τα πιο πολλά ιερά κτίσματα ανεγέρθηκαν το διάστημα 1057 – 1287. Εκείνη την εποχή ανθούσε ο βουδισμός Θεραβάντα, προσελκύοντας μοναχούς και πιστούς από όλη τη Ν. Ασία.

Η παρακμή του Παγκάν έρχεται στα τέλη του 13ου αιώνα και αποτελεί αιτία διαφωνιών για τους ιστορικούς ως προς το τι ακριβώς έφταιξε. Αναμφίβολα η κάθοδος των Μογγόλων του Κουνπλάι Χαν ταρακούνησε όχι μόνο το Παγκάν αλλά και ολόκληρη την Ινδοκίνα, φέρνοντας ιστορικές ανακατατάξεις. Όταν οι Μογγόλοι την κατέλαβαν, λεηλάτησαν μια έρημη πόλη. Παρόλα αυτά το Παγκάν συνέχισε να είναι θρησκευτικό κέντρο μέχρι το 14ο αιώνα.

Σήμερα πολλοί ναοί είναι πλέον ερείπια, αλλά όσοι έχουν απομείνει έχουν αποκατασταθεί και οι εσωτερικοί τους χώροι ευωδιάζουν από αρωματικά στικ, τα οποία τοποθετούν οι προσκυνητές στα πόδια των αγαλμάτων του Βούδα.

Η Παγόδα Σγουεζιγκόν (Shwezigon) με τη χρυσαφένια στούπα (μνημείο που στεγάζει ιερά  λείψανα και ιερά κείμενα που σχετίζονται με τον Βούδα ή άλλα ιερά πρόσωπα) είναι το πιο καλαίσθητο από τα πολλά μνημεία του Μπαγκάν. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα για να φιλοξενήσει αντίγραφο του ιερού Λειψάνου του Δοντιού (το οποίο θεωρείται ότι ανήκε στον Βούδα), που βρίσκεται στην πόλη Κάντι, στη Σρι Λάνκα. Το συγκρότημα αυτό αποτελεί το σημαντικότερο προσκυνηματικό τόπο των βουδιστών της περιοχής και είναι πάντα κατάμεστο από μοναχούς.

Ο Ναός Ανάντα  (Ananda Patho) ένας λαβύρινθος από διαδρόμους γεμάτους αγάλματα του Βούδα, είναι ο πιο πλούσια διακοσμημένος. Ξεχωρίζουν οι χρυσαφιές σπείρες του ναού και στο εσωτερικό του τα τέσσερα αγάλματα του Βούδα

Ένας άλλος σπουδαίος ναός είναι ο Htilominlo, που χτίστηκε από το βασιλιά Nantaungmya το 1218 στο ίδιο μέρος όπου έλαβε το χρίσμα μεταξύ των τριών αδελφών του για την άνοδο του στο θρόνο.

Η Mingalazedi είναι από τις πιο εντυπωσιακές στούπες. Χτίστηκε το 1277 από το βασιλιά Narathi λίγο πριν αρχίσει η παρακμή του Παγκάν. Την ακολουθούσε μια προφητεία, που έλεγε πως όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της θα φτάσει και το τέλος του βασιλείου, γι’ αυτό και ο Narathi  καθυστερούσε τις εργασίες. Τελικά πείστηκε να τις συνεχίσει, η στούπα τέλειωσε και ύστερα από λίγο ήρθε η κατάρρευση του βασιλείου.

Οι καλλίτερες τοιχογραφίες
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Bagan είναι και οι φημισμένες του τοιχογραφίες οι οποίες υπάρχουν στους εσωτερικούς τοίχους κτηρίων και ναών. Οι 5 καλλίτερες είναι:

Α) Upali Thein Φωτεινές φρέσκο από το τέλος του 17ου αιώνα και τις αρχές του 18ου 
Β) Nandamannya Pahto  Κινέζικές ή Θηβετιανές τοιχογραφίες
Γ) Payathonzu  όμοιες  με τις τοιχογραφίες της Nandamannya
Δ) Ananda Ok Kyaung  ζωγραφιές που απεικονίζουν καθημερινές σκηνές από την περίοδο του bagan
Δ) Abeyadana Path Έχει φιγούρες από θεότητες των Hindu

Πότε να πάτε. Η πιο δροσερή περίοδος είναι Οκτώβριο με  Μάρτιο. Στο Μπαγκάν πραγματοποιούνται αρκετές ετήσιες θρησκευτικές γιορτές, όπως η Γιορτή του Ναού Ανάντα τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ο τριήμερος εορτασμός Αφής των Κεριών στο Θαντινγκιούτ τον Οκτώβριο και η Γιορτή της Παγόδας Μανούχα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Προγραμματισμός
Στο Μπαγκάν μπορείτε να φτάσετε μέσω καθημερινών πτήσεων από τη Γιανγκόν (Ρανγκούν) (πτήση 1 ώρας)  και το Μανταλάι (πτήση 20 λεπτά). Το ταξίδι με αυτοκίνητο από τη Γιανγκόκ είναι συναρπαστικό αλλά απαιτεί οδήγηση 12 ωρών σε οδούς με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και άσχημο οδόστρωμα.  Μπορείτε επίσης από Μανταλέι να φτάσετε στο Μπαγκάν με ποταμόπλοιο.
Για να επισκεφτείτε τους κυριότερους ναούς θα χρειαστείτε το λιγότερο τρείς ημέρες και για να εξερευνήσετε όλη την ερειπωμένη πόλη τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα ερείπια.

Μη χάσετε
-Η καλύτερη ώρα της ημέρας να βρεθεί κανείς στο Bagan είναι στη Δύση. Όσο έμεινα στην περιοχή, κάθε μέρα παρακολουθούσα από τις ταράτσες των υψηλότερων ναών και με την καλύτερη θέα, το απέραντο κόκκινο του ήλιου και του κυρίαρχου χρώματος των ναών, άλλοτε από την παγόδα Mingalazedi στα δυτικά και άλλοτε από τον ναό Bupaya απ΄ όπου φαίνεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του Βagan ο Ayeyarwady

-Μια αστραφτερή χρυσή παγόδα ξεπροβάλλει στο Ναό Ανάντα που χτίστηκε γύρω στο 1100 π.χ. και πήρε το όνομα ενός από τους ξαδέρφους και αφοσιωμένους μαθητές του Βούδα. Μέσα υπάρχουν τέσσερις γιγάντιοι όρθιοι Βούδες, ύψους 9 μ ο καθένας.

-Ένας από τους πολλούς θησαυρούς της Παγόδας Σγουεζιγκόν είναι και οι πλάκες Τζατάκα που εξιστορούν τη ζωή του Βούδα, το μαγικό άλογο του βασιλιά Κιανζίτα και τα 37 χρυσά Νατ (πνεύματα)

-Αφιερώστε μία ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται πολλά από τα τεχνουργήματα που κάποτε στόλιζαν το εσωτερικό των ναών του Μπαγκάν. Εντυπωσιακή είναι η θέα από τον κήπο στην οροφή του μουσείου.

kontod