//NONG KHAI – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ

NONG KHAI – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ

Στις όχθες του ποταμού Mekong  βρίσκεται το Nong Khai. Η πόλη  έχει πολλά πλεονεκτήματα,  χαμηλό προφίλ παράλληλα όμως  έχει  και το δικό της τέρας του Loch Ness.
Αν πας στην Ταϊλάνδη για πρώτη φορά, το Nong Khai δεν είναι ένα από τα μέρη που σχεδιάζεις να επισκεφτείς. Η Μπανγκόγκ, το Τσιάνγκ Μάι , Η Πατάγια και το Πούκετ είναι τα γνωστά ονόματα στην γλώσσα των ταξιδιωτών, αλλά πού είναι το Nong Khai;
Ψάχνοντας στο google θα βρεις λίγες σύντομες περιγραφές, όπως ότι πρόκειται για μια όμορφη μικρή πόλη που είναι η πύλη για το Λάος καθώς και η πρωτεύουσα της πιο νέας επαρχίας της Ταϊλάνδης.

Αυτές οι περιγραφές αδικούν την πόλη. Ο ποταμός Mekong που την διασχίζει σε σχήμα φιδιού αλλά και τα παλιά εστιατόρια και  ξενοδοχεία, που βρίσκονται στις όχθες του, δημιουργούν σε αυτή τη βορειοανατολική κωμόπολη μερικά μοναδικά  γαλήνια τοπία.

Το Nong Khai έχει επίσης ψηφιστεί ως ο καλύτερος προορισμός, «δεύτερο σπίτι» θα έλεγε κανείς, για τους αμερικανούς ηλικιωμένους πολίτες από το διμηνιαίο αμερικάνικο περιοδικό Modern Maturity, που έκανε την έρευνα. Η έρευνα έθεσε  12 κριτήρια για διάφορους προορισμούς,  όπως Καιρός, Κόστος διαβίωσης, πολιτιστικά προγράμματα, υγιεινή, διαμονή, μεταφορές, ιατρικές υπηρεσίες, περιβάλλον, δραστηριότητες διακοπών, ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα και πρόσβαση στην τεχνολογία. Το Nong Khai με την χαμηλή εγκληματικότητα, τους χαρούμενους και απλούς κατοίκους του και το ωραίο περιβάλλον συγκέντρωσε την καλύτερη βαθμολογία.

Την εποχή της Γαλλικής αποικιοκρατίας, ενώ υπήρχε ένα στοιχειώδες σύνορο μεταξύ της Ταϊλάνδης και του Λάος, ο ποταμός  Μεκόνγκ,  δεν μπόρεσε αυτός τελικά να σταματήσει την αλληλεπίδραση των πολιτισμών μεταξύ των χωρών καθώς  επίσης και με το Βιετνάμ, μια άλλη Γαλλική αποικία. Κατά την διάρκεια των πολέμων της Ινδοκίνας,  πλήθος μεταναστών από το Λάος και το Βιετνάμ εγκαταστάθηκαν στο Nong Khai και βορειοανατολικά.

Οι γαστρονομικές γεύσεις του Nong Khai βεβαιώνουν αυτό το ανακάτεμα των πολιτισμών. Το Nong Khai είναι επίσης φημισμένο για τους βιετναμέζικους κεφτέδες nam neung. Το πιο δημοφιλές κατάστημα για αυτούς τους κεφτέδες είναι το Daeng Nam Neung restaurant, που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο της αγοράς της Ινδοκίνας, κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ.

Ένα άλλο δημοφιλές πιάτο εδώ είναι το Kai Krata, τηγανίτες με αυγό και από πάνω βιετναμέζικα χοιρινά λουκάνικα καθώς και το Kun Chieng , στεγνό χοιρινό λουκάνικο και κιμάς χοιρινός. Το τελευταίο αποτελούσε  μέρος του γαλλικού πρωινού κατά την διάρκεια της αποικιακής κατοχής. Αυτό το πιάτο μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στο Nong Khai αλλά το πιο φημισμένο εστιατόριο που το σερβίρει  είναι το Tantawan,  στο δρόμο Prachak Silapakom Road. Τα  Pho ή τα Βιετναμέζικα νούτλς  είναι επίσης πολύ διαδεδομένα. Για δύο δεκαετίες, το Ta ong noodle στην Sor Nikτοom School έχει τα καλύτερα νουτλς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Nong Khai δεν έχει δικές του σπεσιαλιτέ. Η γειτνίαση της πόλης με το ποτάμι, το οποίο θρέφει και ποτίζει περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους διασχίζοντας την περιοχή και είναι μετά τον Αμαζόνιο  ο δεύτερος στο κόσμο ποταμός σε βιοποικιλότητα,  της παρέχει αφθονία εδεσμάτων.

Πρέπει να τονιστεί επίσης  ότι τα ψάρια δεν είναι οι μόνοι κάτοικοι του βυθού του ποταμού, αυτά τα νερά είναι επίσης, σύμφωνα με τις  παραδόσεις, η φωλιά των naga, ερπετών που δημιούργησαν οι θρύλοι. Συχνά τα συναντάς σκαλισμένα στα κιγκλιδώματα και τις εισόδους των βουδιστικών ναών. Σύμφωνα με το μύθο του Urangkathat τον ακρογωνιαίο λίθο των πιστεύω και της κουλτούρας των Isaan, ο ποταμός Μεκόνγκ δημιουργήθηκε από την μονομαχία δύο naga, του Phraya Suwannanagaκαι του Phray Sutthotanaga. Η μονομαχία για την υπεροχή δημιούργησε διάφορους  παραπόταμους όπως  οι Nan, Chee και Moon, οι οποίοι με την σειρά τους δημιούργησαν τον Μεκόνγκ. Σαν ανταμοιβή για την δημιουργία του Μεκόνγκ, ο Sutthotanaga δημιούργησε γιγάντια γατόψαρα που τώρα απειλούνται με εξαφάνιση και ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά.

Για να αποδώσουν  φόρο τιμής στα θεϊκά ερπετά οι τοπικές βάρκες που είναι φτιαγμένες από μπαμπού διακοσμούνται με φανάρια σε κάθε βουδιστική γιορτή, ιδιαίτερα στην  γιορτή Lai Rua Fai (καραβάκια με φωτιές) .
Υπάρχει επίσης ένα παράξενο φαινόμενο, κατά το οποίο μυστηριώδεις φωτεινές μπάλες ανεβαίνουν προς τα πάνω και  επιπλέουν στον Μεκόνγκ και μετά εξαφανίζονται. Ο θρύλος λέει ότι τα Νάγκας  εκτοξεύουν αυτές τις πύρινες μπάλες, για να δείξουν σεβασμό στον Βούδα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται  σε βραδιά με  πανσέληνο και προσελκύει  χιλιάδες επισκέπτες  στις όχθες του ποταμού . Οι επιστήμονες όμως δίνουν την δική τους ερμηνεία:  Το φαινόμενο δημιουργείται από την  επιρροή της σελήνης ,  λόγω βαρύτητας, στη γη, το βράδυ που έχει πανσέληνο, εξαιτίας της οποίας απελευθερώνεται μεθάνιο από τον πυθμένα του ποταμού.

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τους μύθους μπορούν να συμμετέχουν σε μια περιήγηση σχετική με τους θρύλους της περιοχής. Η πρώτη τους στάση είναι στον ναό Sirisuttho ή watng Nakin (το παλάτι των Νάγκα) στο Udon Thani (εκεί είναι και το αεροδρόμιο που θα κατέβουν αν έρχονται από την Μπανγκόκ). Πρόκειται για ένα ναό που πιστεύεται ότι είναι η πύλη μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του βασιλείου των ιερών ερπετών.
Η επόμενη στάση είναι ο ναός Pho Chai, ο ιερός ναός του Nong Khai, που βρίσκεται 60 χλμ μακριά από την πόλη. Είναι  ο πιο ιερός ναός της επαρχίας για τους βουδιστές και έχει ένα ζευγάρι Ναγκα στην κορυφή του.
Άλλη στάση είναι στον Wat Thai, στο Ponsipai, κάτω από τον οποίο πιστεύεται ότι είναι ο κόσμος των Νάγκα. Ο ναός είναι επίσης από τα πιο δημοφιλή μέρη για να παρακολουθήσεις το fireball festival.
Επίσης στάση γίνεται στο ναό Phra Thai Bang Buan που είναι ο παλιότερος Ινδικού στιλ ναός της πόλης όπου υπάρχει το Sra Phraya Naga.
Ακόμη ένα ενδιαφέρον μέρος είναι το Sala Kaew Ku, ένα πάρκο όπου προβάλλονται περισσότερα από 200 γιγάντια τσιμεντένια αγάλματα εμπνευσμένα από τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό και τις άλλες θρησκείες. Αυτό το πάρκο αντανακλά το όραμα του εμπνευστή του, ότι όλες οι θρησκείες μπορούν να συνυπάρξουν με αρμονία.
Ένα όμοιο πάρκο συναντάς, όταν διασχίσεις τον ποταμό και τα σύνορα και πάς στην Βιεντιάνε του Λάος.

Αν βέβαια παραμένεις στο Nong Khai για λίγες ημέρες , έχει περισσότερα πράγματα να δεις. Μπορείς να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο και να πας στο Tha Bo, ένα ψαροχώρι περίπου 20 χλμ από την πόλη. Εκεί μπορείς να κάνεις  μια βόλτα με βάρκα ή  ένα απογευματινό πικ νικ.  Αν πάλι δε θέλεις την περιπέτεια τόσο μακριά, υπάρχει η αγορά της Ινδοκίνας (γνωστή σαν Tha Sadet). Εκεί θα βρείτε πολλούς τρόπους να ξοδεύσετε τα μπατ που έχετε αγοράζοντας προϊόντα από το Βιετνάμ, Λάος και την Ταϊλάνδη, όπως κεραμικά, παπούτσια, τσάντες, τοπικά ρούχα και πολλά σουβενίρ.  Η πλευρά της αγοράς που βλέπει προς το ποτάμι είναι ένα τέλειο μέρος για τους λάτρεις του ηλιοβασιλέματος. Γενικά το Nong Khai είναι ένας προορισμός χαμηλών τόνων , ένα ειδυλλιακό μέρος με μυστήρια αξιοθέατα που το κάνουν να είναι το  Λοχ Νες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

kontod