//ΓΚΕΤΙΝΚΕΝ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ

ΓΚΕΤΙΝΚΕΝ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ

Πόλη της Κάτω Σαξονίας, μικρή, συμπαθητική αλλά ίσως όχι και πολύ γνωστή στους περισσότερους, πολύ γνωστή όμως στον κόσμο του πνεύματος. Κι αυτό γιατί  το Γκέτινγκεν  έχει να επιδείξει το ονομαστό   Πανεπιστήμιό του «Γεωργία Αυγούστα», το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, με το κεντρικό κτίριο του σε στυλ κλασικό, αλλά και πλήθος επιστημόνων, οι οποίοι σπούδασαν, δίδαξαν σ΄αυτό ή ασχολήθηκαν με την έρευνα.  Η  γαλλίδα όμως τραγουδίστρια Barbara  σε ένα λυρικό της τραγούδι αφιερωμένο στο Γκέτινγκεν,  επισημαίνει και άλλα γοητευτικά στοιχεία  της πόλης, τα τριαντάφυλλα και   τους χαμογελαστούς ανθρώπους (Θεέ μου, τι όμορφα είναι τα τριαντάφυλλα στο Γκέτινγκεν! – Και οι άνθρωποι, όταν δεν έχουν κάτι να πουν, στέκονται εκεί και μας χαμογελούν, λένε οι στίχοι του τραγουδιού της).

Πολλοί από τους κατοίκους του, και κυρίως οι φοιτητές, μένουν λίγο χρόνο στην πόλη, όμως αυτή ποικιλία ανθρώπων είναι που κάνει το Γκέτινγκεν ένα μέρος τόσο ζωντανό και φιλικό, ενώ από την άλλη τα Επιστημονικά του Κέντρα το έχουν καταστήσει Κέντρο της Διεθνούς Επιστήμης.

Οι ρίζες του Γκέτινγκεν βρίσκονται σ’ ένα μικρό χωριό, το Gutingi, το οποίο αναφέρεται για πρώτη φορά σ’ ένα έγγραφο του 953 μ.χ.  Η πόλη αναπτύχθηκε βορειοδυτικά του χωριού, στα τέλη του 12ου αιώνα και υιοθέτησε το όνομά του. Το αρχικό χωριό, αργότερα, ενσωματώθηκε στην πόλη και έγινε μέρος της.

Στο Μεσαίωνα το Γκέτινγκεν συμμετείχε σχεδόν για δυο αιώνες  στη Χανσεατική Ένωση, μια εμπορική – οικονομική ένωση γερμανικών, κυρίως, πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μια ακμαία και ευημερούσα πόλη.

Αργότερα όμως, πολιτικές διαμάχες που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της, οδήγησαν στην παρακμή της.

Το 1734 ο Γεώργιος Β’, βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και Εκλέκτορας του Αννόβερου, επέλεξε την πόλη, για να χτίσει το Πανεπιστήμιο της περιοχής, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1737.

Η παλιά πόλη του Γκέτινγκεν είναι ένα γοητευτικό μείγμα της μεσαιωνικής εμπορικής πόλης με τη σύγχρονη πανεπιστημιακή πόλη. Τα παλιά κτίρια στο ιστορικό της κέντρο δεν ανήκουν σε μια μόνο εποχή αλλά σε πολλές και καθεμιά έχει αφήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην πόλη.

Είναι πολύ εύκολο να την επισκεφθείτε και να τη γνωρίσετε. Σε όλα τα σημαντικά σημεία μπορεί να φτάσει κανείς περπατώντας, γιατί οποιοδήποτε από τα πολλά ιστορικά κτίρια ή οποιοδήποτε μέρος που παρουσιάζει ενδιαφέρον βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια. Και αυτά τα 10 λεπτά γίνονται πολύ ενδιαφέροντα, γιατί περπατώντας περνάει κανείς αναπόφευκτα από άλλα μέρη που αξίζει να δει. Μια διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα, που θα την απολαύσετε σίγουρα.

Το σύμβολο της πανεπιστημιακής πόλης του Γκέτινγκεν είναι το «κοριτσάκι με τις χήνες», μια λεπτή χάλκινη φιγούρα ενός κοριτσιού, σε στυλ art deco, που στολίζει την πηγή μπροστά στο παλιό Δημαρχείο. Αυτό το φτωχό κοριτσάκι που οδηγεί  τις χήνες του στην αγορά, έγινε γρήγορα η αγαπημένη όσων αποκτούσαν το διδακτορικό τους. Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, όλοι όσοι κατόρθωναν να περάσουν την τελευταία εξέταση, έπρεπε να ανεβούν στην πηγή και να δώσουν ένα φιλί στο χάλκινο μάγουλο του κοριτσιού, επομένως είναι το κορίτσι που έχει δεχθεί τα πιο πολλά φιλιά στον κόσμο.

Και φυσικά, αφού βρίσκεστε εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παλιό Δημαρχείο. Κατασκευάστηκε κατά την πρώτη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης (13ος – 15ος αιώνας), αλλά αναδιαμορφώθηκε αρκετές φορές. Τότε ήταν επίσης και η έδρα της συντεχνίας των εμπόρων – εμπορική πόλη άλλωστε  το Γκέτινγκεν- και στην αίθουσα του πωλούνταν τα φημισμένα υφάσματα του Γκέτινγκεν, τα οποία έφτασαν να εξάγονται μέχρι τη Φλάνδρα και τη Ρωσία.   Η εσωτερική διακόσμηση της αίθουσας με τις όμορφες τοιχογραφίες, τοποθετείται  στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην οδό Ροτε (Rotestrasse) μπορείτε να θαυμάσετε τα πιο παλιά διατηρημένα σπίτια, τα οποία χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.
Επίσης η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου θεωρείται ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1934 έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης.  Τότε κατασκευάστηκαν πολλά κτίρια με ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό. Ένα κτίριο ιδιαίτερα ωραίο είναι το «Σπίτι των τοκετών», η πρώτη μαιευτική κλινική της Γερμανίας.

Κεντρική θέση στη ζωή και τον πολιτισμό του Γκέτινγκεν κατέχει το Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 100 χρόνια 40 επιστήμονες, βραβευμένοι με το Βραβείο Νόμπελ έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο  Adolf  Windaus, ο οποίος ανακάλυψε τη βιταμίνη  D , ο ατομικός φυσικός Otto Hahn, και ο  Max Born, ένας από τους θεμελιωτές της Κβαντικής Θεωρίας.

Σε πολλά σπίτια της πόλης έχουν τοποθετηθεί πλάκες με τα ονόματα των διάσημων προσωπικοτήτων που έζησαν εκεί.
Μέχρι το 1933 το Γκέτινγκεν ήταν το κέντρο της Μαθηματικής Επιστήμης. Εδώ οι David Hilbert και Herman Minkowski  έθεσαν τις βάσεις, για να αναπτύξει ο Einstein τη Θεωρία της Σχετικότητας.

Άλλος μεγάλος επιστήμονας, που έζησε και δίδαξε στην πόλη ήταν ο Carl Friedrich Gauss.  Ήταν όχι μόνο Μαθηματικός αλλά και αστρονόμος και χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του. Το αστρονομικό παρατηρητήριο, που ίδρυσε, βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην οδό Geismar Landstrasse.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο «Γεωργία Αυγούστα», συνεχίζοντας την παράδοσή του, προσφέρει τη γνώση σε 25.000 φοιτητές. Το  νέο κτίριο της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης με την κομψή αρχιτεκτονική του διαθέτει περίπου 5,8 εκατομμύρια βιβλία για όλους εκείνους που θέλουν να προάγουν τη γνώση.

Μην παραλείψετε τέλος να επισκεφθείτε το Εθνολογικό Μουσείο της πόλης, όπου εκτίθενται τα αντικείμενα που ο George Forster έφερε από το ταξίδι που έκανε στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μαζί με τον μεγάλο εξερευνητή   James Cook. Ακόμα αξίζει να δείτε τη συλλογή από μουσικά όργανα, που φθάνουν περίπου τα 1000, καθώς και τη συλλογή από πίνακες του 16ου και 17ου αιώνα.

Στο Γκέτινγκεν επίσης έντονη είναι η πολιτιστική ζωή.
Οι λάτρεις της μουσικής μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο το διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ, αλλά και πολλές συναυλίες κάθε τύπου.
Η Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα είναι γνωστή πολύ πιο πέρα από τα όρια της πόλης και διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία των συναυλιών της.
Το πιο σημαντικό μουσικό γεγονός είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, το Διεθνές Φεστιβάλ Handel, στις αρχές του καλοκαιριού, στο οποίο παίρνουν μέρος διάσημοι καλλιτέχνες.
Από την άλλη οι λάτρεις της λογοτεχνίας μπορούν να απολαύσουν το «Φθινόπωρο Λογοτεχνίας», το οποίο ς οργανώνεται κάθε χρόνο και δίνει την ευκαιρία σε γερμανούς και άγγλους συγγραφείς να διαβάσουν σελίδες από τα έργα τους μπροστά σε χιλιάδες ενθουσιώδεις ακροατές.
Αλλά και  οι λάτρεις του θεάτρου μπορούν να απολαύσουν θεατρικά έργα που προβάλλονται στο Δημοτικό θέατρο, καθώς και σε άλλα θέατρα της πόλης.

Αν πάλι θέλετε να κάνετε μια χαλαρωτική βόλτα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παλιό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος έχει πολλά φυτά ενδημικά  αλλλά και εξωτικά.
Και για να κλείσετε  τη μέρα σας, μπορείτε να περάσετε μια ευχάριστη βραδιά σε μια ταβέρνα, όπου θα συναντήσετε και πολλούς σπουδαστές, ή σε ένα εστιατόριο με τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα, ή να απολαύσετε ένα ποτό σε ένα μπαρ. Η κίνηση στους δρόμους δε σταματάει, και οι δυνατότητες που σας προσφέρονται πολλές. Η επιλογή είναι δική σας.
Το Γκέτινγκεν γενικά είναι μια όμορφη πόλη, αξίζει να την επισκεφθείτε και να τη γνωρίσετε.

kalamad