//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εκκλησία της Περιβλέπτου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι κτισμένη σε χαμηλό λόφο στη νότια είσοδο της πόλης. Αρχικά υπήρξε καθολικό μονής, την οποία ίδρυσε ο Επιφάνιος Ηγούμενος το 1647. Ο ναός της Περιβλέπτου, έχει κτισθεί στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με τρούλους, ενώ τα πλάγια με χαμηλωμένους τρούλους (φουρνικά). Οι τοιχογραφίες της αψίδας του ιερού έγιναν το 1842 από τους Γιαννιώτες ζωγράφους Θεοδόσιο και τον γιό του Κωνσταντίνο, όπως αναγράφεται στο διακοσμητικό ελλειψοειδές διάχωρο που εικονίζεται στη βάση της κόγχης, κάτω από την παράσταση του Μεγάλου Αρχιερέα.

-Προς τη βόρεια έξοδο των Ιωαννίνων, στον άξονα του Μετσόβου, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων, ονομασία που οφείλεται στο κοπάνισμα των ρούχων που έκαναν οι γυναίκες στις παραδοσιακές νεροτριβές της λίμνης. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση εδώ φυλακίστηκε η Κυρά – Φροσύνη, η μοιραία γυναίκα των Ιωαννίνων

-Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο, βρίσκεται βόρεια του λόφου Λιθαρίτσια, κοντά στην παραλίμνια συνοικία, που είναι γνωστή ακόμη και σήμερα με το όνομα Σιαράβα.
Το 1831-32, μερικά χρόνια μετά την ολοσχερή καταστροφή του Αγίου Αθανασίου κατά την πυρπόληση της πόλης από τα στρατεύματα του Χουρσίτ, κτίστηκε από το μητροπολίτη Ιωακείμ εκ Μελένικου ο νέος ναός, στη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

-Στη βόρεια πλευρά του μητροπολιτικού ναού και σε επαφή με το ιερό κτίσθηκε λίγο μετά το 1838 παρεκκλήσι, για να στεγάσει τον τάφο του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου, μετέπειτα πολιούχου των Ιωαννίνων.

-Ο ναός του αγίου Νικολάου της αγοράς, βρίσκεται κοντά στη σημερινή οδό Ανεξαρτησίας. Φέρει επίσης την ονομασία «Άγιος Νικόλαος του Λουτρού», επειδή κοντά βρισκόταν το πρώτο χαμάμ που κτίστηκε στην πόλη. Στο ναό φυλάσσονται αρκετές ακόμα εικόνες μεγάλων διαστάσεων, ρωσικής προέλευσης. Από τα κειμήλια του ναού ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν τα αφιερώματα του Γ.Χατζηκώνστα. Πρόκειται για ένα ευαγγέλιο του 1837 με ασημένια στάχωση, καθώς επίσης και για ένα δισκοπότηρο, ένα δισκάριο και αστερίσκο, έργα του 1828, ρωσικών εργαστηρίων.

-Το κτίριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας ,το οποίο κτίστηκε το 1935 ,βρίσκεται στην οδό Σαμουήλ. Η Ευαγγελική Κοινότητα Ιωαννίνων ιδρύθηκε επισήμως το 1895,αν και Ευαγγελιστές υπήρχαν στα Γιάννινα τουλάχιστον από το 1879 με ιδρυτή της πρώτης άτυπης κοινότητας το Σταύρο Μιχαηλίδη.

-Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αντίστοιχα κτήρια, που σώζονται στην Ελλάδα . Το μνημείο αποτελείται από μία ορθογώνια υπόστυλη θολοσκεπή αίθουσα με πολλά παράθυρα.