//ΤΡΙΕΡ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΡΙΕΡ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πόλη – Μουσείο, ζωντανή ιστορία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την Τρίερ, αφού κάθε γωνιά της ζωντανεύει μνήμες από διάφορες εποχές. Βγαίνοντας από το σταθμό και αρχίζοντας την περιήγηση στην πόλη, το πρώτο που συναντάς είναι η  porta nigra/ η μαύρη πύλη, η Πύλη της πόλης στη Ρωμαϊκή εποχή. Μέρος της τεράστιας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,  διατηρεί από την εποχή εκείνη τη Μαύρη Πύλη, μια από τις αρχαιότερες  που έχουν διασωθεί.  Eντυπωσιάζουν   στο κτίριο οι τεράστιοι  ογκόλιθοι και το στέρεο κτίσιμό της. Τεχνίτες οι Ρωμαίοι είχαν πείρα από τέτοια οικοδομήματα που θωράκιζαν την Αυτοκρατορία αλλά συγχρόνως αναδείκνυαν και τη δύναμή της.

Αν περπατήσετε λίγα μέτρα πιο πέρα, φτάνετε στην πλατεία της Αγοράς. Ένα υπέροχο θέαμα σας περιμένει εκεί, ένα σύνολο σπιτιών με διαφορετικά παλ χρώματ,ροζ, κίτρινο, πράσινο ή καφετί, αλλά και διαφορετικούς ρυθμούς. Μια φωτογραφία επιβάλλεται. Η πλατεία αυτή, μαζί με τον Καθεδρικό Ναό του S.Pedro και την εκκλησία της  Nuestra Señora, μας μεταφέρουν στο Γοτθικό- Μεσαιωνικό παρελθόν της πόλης. Πρίγκηπες, εκλέκτορες, οι πύργοι τους, οι έριδες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους, έρχονται στο μυαλό μας καθώς θαυμάζουμε τα εντυπωσικά αυτά μνημεία.

Ανάμεσα στα ονόματα Παπών, ηγεμόνων και ρωμαίων Αυτικρατόρων από το απώτερο παρελθόν, που θα συναντήσετε στην περιγήγησή σας, υπάρχει και το όνομα μιας προσωπικότητας που επηρέασε  καθοριστικά την ιστορία, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, είναι το όνομα του Καρλ Μαρξ.
Εδώ γεννήθηκε ο μεγάλος διανοητής, ο οποίος, όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι με τις ιδέες του, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι η φιλοσοφική του θεωρία στόχευε στον άνθρωπο, στη βελτίωση της ζωής του και στη δημιουργία ενός κόσμου δικαιότερου.

Από τη Ρωμαϊκή, λοιπόν εποχή, με πέρασμα από το Μεσαίωνα και φθάνοντας ως τη σύγχρονη εποχή η Τρίερ ήταν ο τόπος σπουδαίων ηγεμόνων, θρησκευτικών αρχόντων, πνευματικών ανθρώπων. Συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι η πόλη στην οποία ανθεί η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, το θέατρο.
Είναι μια πόλη που μας καταπλήσσει και μας γοητεύει σε  κάθε βήμα, που ικανοποιεί και τις αισθήσεις αλλά και το πνεύμα. Δε νομίζετε ότι αξίζει να την επισκεφθείτε;

Αξιοθέατα.
Porta Nigra (Μαύρη Πύλη). Κτισμένη το 2ο αιώνα μ.χ, είναι μια από τις μεγαλύτερες Ρωμαϊκές Πύλες στον κάσμο, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση (29,30 μ. ύψος και 36 μ. πλάτος). Το όνομά της το πήρε πολύ αργότερα, το Μεσαίωνα και οφείλεται στη διάβρωση της  πέτρας με την οποία κτίστηκε, από το πέρασμα του χρόνου.   Έχει κηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κόσμου από την UNESCO.

Tο Σπίτι των Βασιλιάδων  (Dreikonigenhaus). Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά σπίτια της Γερμανίας. Τα παράθυρα του πάνω ορόφου είναι γοτθικού ρυθμού, ενώ τα παράθυρα του κάτω είναι ρωμανικού. Η ζωγραφική με αραβικά μοτίβα οφείλονται στον Αυτοκράτορα Federico II Hohenstaufen, ο οποίος εισήγαγε το αραβικό στυλ από τη Σικελία, όπου είχε καταφύγει μια μεγάλη ομάδα Αράβων, διωγμένων από την Ισπανία.

Οι βασιλιάδες, που δίνουν το όνομά στο σπίτι, είναι οι τρεις Μάγοι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Επίσκοπος που ανέλαβε τη μεταφορά των λειψάνων τους από το Μιλάνο στην Κολωνία, έμεινε σ’ αυτό το σπίτι.

Ηauptmarkt ( Πλατεία της Αγοράς). Βρίσκεται στο Κέντρο της παλιάς πόλης.Ονομάζεται έτσι, γιατί στα 958 η Μεσαιωνική Αγορά που βρισκόταν κοντά στον ποταμό, μετακινήθηκε σ’ αυτό το μέρος, όπου είναι η πλατεία. Μπορεί κανείς να δει την Πηγή του  St Peter (Petrusbrunnen), που δημιουργήθηκε το 1595. Στην κεντρική της κολώνα βρίσκεται το άγαλμα του St Peter, προστάτη της πόλης. Υπάρχει επίσης ο Σταυρός της Αγοράς, ο οποίος τοποθετήθηκε το 958, ως ανάμνηση του γεγονότος ότι η πόλη είχε κερδίσει το δικαίωμα να έχει Αγορά.

Στην πλατεία μπορεί επίσης να δει κανείς το Παλιό Δημαρχείο που ονομάζεται Steipe. Οι τέσσερις μορφές μπροστά στο ισόγειο απεικονίζουν τους τέσσερις Αγίους της πόλης, ενώ τα αγάλματα του πρώτου ορόφου δυο ιππότες του Ρολάνδου. Τα σπίτια με σχέδια από ξύλο γύρω από την πλατεία, διαφορετικού στυλ το καθένα, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Σήμερα στεγάζουν εστιτόρια, καφέ και καταστήματα.
Η πλατεία αποτελεί επίσης τον τόπο όπου στήνεται κάθε χρόνο η παραδοσιακή χριστουγεννιάτική αγορά.

Εκκλησία St Gangolf. Στην πλατεία της Αγοράς μπορεί κανείς να δει να προεξέχει ο πύργος της εκκλησίας,ενώ η είσοδος γίνεται από μια μικρή αψίδα με πλούσιο διάκοσμο, που βρίσκεται στην πλατεία. Είναι Γοτθικού ρυθμού και κατασκευάστηκε το 14ο αιώνα. Στις αρχές του 16ου αιώνα προστέθηκαν δυο όροφοι στον Πύργο με δωρεά μιας πλούσιας οικογένειας, της οποίας το γαλάζιο οικόσημο φαίνεται στον Πύργο.

Georgsbrunnen (Πηγή του Αγίου Γεωργίου). Η πηγή κτίστηκε προς τιμήν κάποιου Γερμανού εκλέκτορα, που ονομαζόταν Franz Georg Von Schonborn, για το λόγο αυτό ο οβελίσκος της πηγής τελειώνει με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει το δράκο. Οι τέσσερις μορφές που υπάρχουν στις γωνίες, απεικονίζουν τις τέσσερις εποχές. Είναι σε στυλ μπαρόκ και έχει ύψος περίπου δέκα μέτρα.

Rotehaus  (Red house).  Το κόκκινο σπίτι, στο οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει μια επιγραφή με χρυσά γράμματα πάνω από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου,  η οποία διασώζει ένα μύθο: «Η Τρίερ  ιδρύθηκε 1300 χρόνια πριν από τη Ρώμη, ας συνεχίσει να υπάρχει και ας απολαμβάνει αιώνια ειρήνη. Αμήν».

Catedral (Καθεδρικός)  de San Pedro. Πρόκειται για μια εκκλησία με πολύ μεγάλη διάρκεια. Θεωρείται η πιο παλιά εκκλησία της Γερμανίας.  Αρχικά υπήρχε μια εκκλησία του 4ου αιώνα, στη Ρωμαϊκή εποχή, η οποία έχει ενσωματωθεί στο σημερινό Καθεδρικό Ναό. Γενικά κάθε εποχή πρόσθετε κάποια στοιχεία στο Ναό, με αποτέλεσμα να συνδυάζονται στοιχεία ρωμαϊκά και γοτθικά.
Διαθέτει τριπλό κλίτος και επτά πύργους.

Liebfrauenkirche (Church of our Lady). Ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Βρίσκεται δίπλα στον Καθεδρικό Ναό. Κατασκευάστηκε το 1235- 1250. Είναι από τα πρώτα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στη Γερμανία. Η δυτική πρόσοψη διαθέτει γλυπτό διάκοσμο και εικονογραφικά σύμβολα.
Είναι κυκλική , με θόλους σταυροειδείς και έχει δώδεκα κόγχες στρογγυλεμένες και δώδεκα κίονες, στους οποίους είναι ζωγραφισμένοι οι δώδεκα Απόστολοι. Μπορεί κανείς να τους δεί από μπροστά από ένα σημείο, που είναι σημειωμένο στο δάπεδο.

 La Basilika de Constantino – Aula Palatina. Είναι ένα απο τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της ύστερης αρχαιότητας, γύρω στο 310 μ.χ. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο φτιαγμένο από τούβλα.  Το  κατασκεύασε ο Μέγας Κωνσταντίνος στα ερείπια του πρώην αυτοκρατορικού παλατιού. Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό. Έχει 67 μέτρα μάκρος, 27 μέτρα πλάτος και 30 μέτρα ύψος. Σε μια ημικυκλική αψίδα φαίνεται ότι βρισκόταν ο θρόνος του Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Αυτοκρατορικά Λουτρά (Kaiserthermen). Κατασκευάστηκαν το πρώτο μισό του 4ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (Μεγάλου Κωνσταντίνου). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα λουτρών στον Ρωμαϊκό Κόσμο. Διέθεταν χώρους για λουτρά κρύα, χλιαρά και ζεστα. Η αίθουσα με το ζεστό νερό είχε τοίχους ύψους 19 μέτρων, που αργότερα  έγιναν τα τείχη της Μεσαιωνικής πόλης.

Αμφιθέατρo. ( Amphitheatre) Κατασκευασμένο γύρω στα 100 είναι η η παλαιότερη σωζόμενη κατασκευή στη Τρίερ. Αυτός ο χώρος για μονομαχίες και άλλα θεάματα μπορούσε να χωρέσει περίπου 20.000 θεατές.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Περιλαμβάνει ευρήματα από την εποχή του λίθου έως το 19ο αιώνα. Το τμήμα με τα ρωμαϊκά εκθέματα είναι πολύ ενδιαφέρον, μπορεί κανείς να δει χρυσά νομίσματα, μωσαϊκά που βρέθηκαν στη Γερμανία, επιγραφές χριστιανικές και μακέτες.

Το Σπίτι του Καρλ Μαρξ. Είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ το 1818. Λίγο μετά τη γέννησή του η οικογένειά του μετακόμισε στο σπίτι της οδού Simeonstrasse. Σήμερα το σπίτι του Καρλ Μαρξ έχει μετατραπεί σε Μουσείο, στο οποίο μπορεί κανείς να δει στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.

Iστορία.
Η ιστορία της πόλης αρχίζει περίπου στα μέσα του 1ου αιώνα π.χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέκτησε τη Γαλατία. Στην περιοχή της σημερινής πόλης ήταν εγκατεστημένοι οι Treveri , μια Κελτική φυλή. Το 16 π.χ. ο Αυτοκράτορας Αύγουστος ίδρυσε μια πόλη. Την ονόμασε AUGUSTA TREVERORUM, δηλαδή πόλη του Αυτοκράτορα Αυγούστου στη γη των Treveri. Η πόλη έγινε έδρα ρωμαίων Αυτοκρατόρων και όλοι συνέβαλαν στην ανάπτυξή ης. Τότε κτίστηκαν σπουδαία έργα, όπως η Porta Nigra, η Ρωμαϊκή γέφυρα, τα Λουτρά, το Αμφιθέατρο και άλλα.

Στα τέλη του 3ου αιώνα, μετά τη διαίρεση της Αυτοκρατορίας από το Διοκλητιανό, η πόλη – γνωστή πλέον ως Treveris – γίνεται η δεύτερη πρωτεύουσα της  Δυτικής  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με άρχοντα τον Κωνστάντιο Χλωρό.

Στις αρχές του 4ου αιώνα ο γιος του Κωνσταντίνος ο Μέγας διοικεί με έδρα την πόλη Treveris. Ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε κατά τη διακυβέρνησή του και τότε χτίστηκαν περισσότερα εντυπωσιακά κτίρια, όπως η Βασιλική (310 μ.χ).
Στις αρχές του 5ου αιώνα η πόλη παύει να είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο και στα τέλη του 5ου αιώνα περιέρχεται στην κυριαρχία των Φράγκων, οι οποίοι εισάγουν τη γλώσσα τους.
Το 10ο αιώνα της παραχωρείται το δικαίωμα να έχει αγορά στην Κεντρική πλατεία, γι’αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Heinrich τοποθέτησε το Σταυρό στην πλατεία Haupmarkt.

Αφού πέρασε περιόδους άνθησης και κατάπτωσης, η πόλη το 1815 αποτέλεσε μέρος της Πρωσσίας.

Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο (1914 – 1918) υπέστη πολλές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Μετά το τέλος του πολέμου περνά στην κυριαρχία των Γάλλων από το 1919 μέχρι το 1930.
Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε επίσης πολλές φορές  και καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της.
Σήμερα ανήκει στη Ρηνανία – Παλατινάτο, ένα από τα ομόσπονδα Κρατιδια της Γερμανίας.

 Kalamad