//ΣΑΑΡΜΠΡΥΚΕΝ ΑΡΩΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟ

ΣΑΑΡΜΠΡΥΚΕΝ ΑΡΩΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟ

Το Σάαρμπρυκεν είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Σάαρλαντ ή Ζάαρλαντ ή Σάαρ, ενός από τα 16 κρατίδια της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το όνομα του κρατιδίου προέρχεται από τον ποταμό Ζάαρ, ο οποίος είναι παραπόταμος του ποταμού Μοζέλλα.

Η ιστορία του είναι παρόμοια με την ιστορία άλλων γειτονικών περιοχών. Αρχικά στην περιοχή κατοικούσαν φυλές Κελτικές. Αργότερα περιήλθε στην εξουσία των Ρωμαίων και αποτέκλεσε μέρος της τεράστιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αργότερα πέρασε στα χέρια των Φράγκων και στα τέλη του 18ου αιώνα έγινε μέρος του κράτους της Γαλλίας. Αφού πέρασε, λίγο αργότερα στην κατοχή της Γερμανίας και στη συνέχεια πάλι της Γαλλίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κάτοικοι αποφάσισαν, με το δημοψήφισμα που έγινε το 1935, την επανένωση του κρατιδίου με τη Ναζιστική Γερμανία. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, το Σάαρλαντ ήταν για ένα διάστημα αυτόνομο, ώσπου το 1959 αποτέλεσε και πάλι μέρος της Γερμανίας.

Ϊσως κάποιος που πρόκειται να επισκεφτεί το Σάαρμπρυκεν, θα πείμενε να δει μια πόλη βιομηχανική,  με μια μουντή ατμόσφαιρα και πολλά εργοστάσια. Πράγματι το Σάαρμπρυκεν παλιότερα διέθετε μεγάλες ποσότητες άνθρακα, γι’ αυτό είχε μετατραπεί σε βιομηχανικό κέντρο. Τα εργοστάσια, που βρίσκονταν στην περιοχή αυτή παρήγαγαν  σίδηρο, χάλυβα, μπύρα και άλλα προϊόντα. Σήμερα έχει χάσει αυτή την ιδιότητά του, γιατί ο άνθρακας εισάγεται από άλλες χώρες, στις οποίες το κόστος παραγωγής είναι φθηνότερο.

Σήμερα, επομένως το Σάαρμπρυκεν είναι μια πόλη ευχάριστη, ελκυστική με έντονη ζωή και κίνηση, μια πόλη στην οποία το γερμανικό στοιχείο συνδυάζεται ευχάριστα με τη γαλλική κουλτούρα.

Στην πλατεία Johanmarkt χτυπά η καρδιά της πόλης. Ο πεζόδρομος, γεμάτος από σύγχρονα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, σε προκαλεί για περίπατο, αγορές αλλά και για μια στάση για ξεκούραση με έναν απολαυστικό καφέ.

Για περισσότερες αγορές υπάρχει, κοντά στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, και το Europa Galerie, ένα σύγχρονο Shopping centre με πάνω από εκατό καταστήματα διαφόρων ειδών. Φαγητό. Ηλεκτρονικά, μόδα, ό,τι θέλει ο καθένας, μπορεί να το βρει κι εκεί.

Σε μια πόλη, όμως,  που ο μεγάλος αρχιτέκτονας Stengel κυριολεκτικά μεγαλούργησε με τα μπαρόκ οικοδομήματά του μην αρκεσθείτε μόνο στις αγορές. Γνωρίστε τις υπέροχες μπαρόκ εκκλησίες, δείτε το Δημαρχείο, επιβλητικό, Νεο -Γοτθικό κτίριο, κάντε μια βόλυτα στον ποταμό Σάαρ και θαυμάστε την Παλιά Γέφυρα, που στέκεται ακόμα εκεί, παρά τα χρόνια και τις καταστροφές που έχει υποστεί.

Τέλος, επισκεφθείτε το Κάστρο και θαυμάστε τη θέα από κει.
Το παρελθόν είναι ζωντανό στο Σάαρμπρυκεν μέσα από τα πολλά μνημεία του αλλά εναρμονίζεται απόλυτα με το σύγχρονο, χαρούμενο πρόσωπο του.

Αξιοθέατα.

 Ludwigspaltz (Πλατεία Λούντβιχ). Η Πλατεία σχεδιάστηκε όταν άρχισε η πόλη να επεκτείνεται προς τα δυτικά. Ονομάζεται έτσι από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο. Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες μπαρόκ πλατείες της Γερμανίας. Τα κτίρια που βρίσκονται γύρω από την πλατεία σχεδιάστηκαν από τον Friedrich  Stengel, κατά την περίοδο 1726 – 1764 αλλά ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Αρκετά από αυτά αναστηλώθηκαν μετά από τις καταστροφές από βομβαρδισμούς το 1944.

Ludwigskirche.  Η Νέα Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία, η οποία κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1762 – 1775 υπήρξε το καλλιτεχνικό αποκορύφωμα του έργου του  Friedrich Stengel  και μια από τις πιο θαυμάσιες δημιουργίες της αρχιτεκτονικής των προτεσταντικών εκκλησιών στη Γερμανία.  Πρόκειται για τη νεότερη από τις τρεις  μεγάλες μπαρόκ εκκλησίες, μετά την Frauenkirche  στη Δρέσδη και την    St Michaelis στο Αμβούργο.

Το 1944 μεγάλο μέρος της καταστράφηκε αλλά η αποκατάσταση που έγινε την επανέφερε στην αρχική της μορφή και αναδεικνύει και πάλι το μεγαλείο και την ομορφιά της.
Η αρμονία που χαρακτηρίζει την εξωτερική της κατασκευή οφείλεται  στη συμμετρία και στις ισορροπημένες αναλογίες της.
Οι επιγραφές πάνω από την είσοδο της εκκλησίας φέρουν τα ονόματα του πρίγκιπα Wilhelm  Heinrich , ο οποίος όταν πέθανε, το εξωτερικό είχε σχεδόν ολοκληρωθεί  και του πρίγκιπα   Ludwig, ο οποίος ολοκλήρωσε την κατασκευή εφτά χρόνια αργότερα και έδωσε το όνομά του στην εκκλησία.
Τα γλυπτά απεικονίζουν μορφές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Στις κόγχες της ανατολικής και δυτικής πρόσοψης εμφανίζονται οι μορφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών με τα σύμβολά τους.
Το σχέδιο του δαπέδου θυμίζει ελληνικό σταυρό με τους δύο βραχίονες σε ίσα μεγέθη.

Friedenskirche. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε από τον Stengel  το 1743 και ήταν το δώρο που έκανε ο πρίγκιπας Wilhelm Heinrich στη μητέρα του. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε προσωρινά και ως σχολείο. Σήμερα χρησιμοποιείται από τις ορθόδοξες ελληνικές και ρωσικές κοινότητες και από τους καθολικούς.

Sankt Johanner  Markt. Η αγορά με την μπαρόκ αρχιτεκτονική της υπήρξε μέρος του εκτεταμένου εκσυγχρονιστικού προγράμματος του Wilhelm Heinrich.  Είναι ο χώρος όπου μπορεί κανείς να κάνει τις αγορές του ή να περιπλανηθεί στα γραφικά σοκάκια  με τα μπαρόκ κτίρια γύρω από την πλατεία  . Το μπαρόκ συντριβάνι, σχεδιάστηκε  από τον Stengel το 1759.

Basilika St. Johann. Η μπαρόκ εκκλησία στη γωνία των δρόμων Katholish – Kirchstr / Τurkenstr, αφιερωμένη στον προστάτη Άγιο της πόλης,  ανεγέρθηκε από τον Friedrich Stengel το 1754 – 1758. Έχει ανακαινιστεί και αποτελεί σήμερα ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μπαρόκ του 18ου αιώνα.
Ο Πάπας Παύλος ο 6ος της απένειμε τον τίτλο «Basilica minor».
Αξίζει να προσέξει κανείς τη χάλκινη πύλη της εκκλησίας. Στην αριστερή πλευρά απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή του πολιούχου Αγίου της πόλης και στη δεξιά πλευρά σκηνές από τη ζωή του Χριστού. Οι λαβές της πόρτας μοιάζουν με όστρακα από ένα χτένι ενώ οι εσωτερικές λαβές έχουν το σχήμα της κεφαλής του διπρόσωπου θεού Ιανού, ο οποίος έχει στραμμένο το βλέμμα του στο παρόν και το μέλλον.

Johanneskirche. H Νεο – Γοτθική αυτή εκκληία κτίστηκε το 1895 – 1898. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Ευαγγελική εκκλησία στην περιοχή του Σάαρ. Ο πύργος της είναι ο υψηλότερος στην πόλη, περίπου 74 μέτρων.

Alte Brucke ( Old Bridge). Η Παλιά Γέφυρα κατασκευάστηκε από τον Κάρολο τον  5ου το 1546 και είναι μια από τις πιο παλιές κατασκευές της πόλης. Αρχικά αποτελείτο από 13 καμάρες αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο 8. Καταστράφηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και αργότερα ξαναχτίστηκε. Στις αρχές του 1960 η γέφυρα έγινε μικρότερη, για να δημιουργηθεί χώρος για τον αστικό αυτοκινητόδρομο, που περνάει μέσα από το Σάαρμπρυκεν. Δίπλα στη Γέφυρα είναι αγκυροβολημένα μικρά πλοία, τα οποία προσφέρουν βόλτα στο ποτάμι, κυρίως το καλοκαίρι.

Θέατρο. Το Νεοκλασικό Κρατικό θέατρο κτίστηκε το 1936 – 1938 με διαταγή του Αδόλφο Χίτλερ, όταν οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ της επανένταξης της περιοχής του Σάαρ στο Γερμανικό Ράιχ το 1935. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1938 με την παράσταση «Ιπτάμενος Ολλανδός». Στην εποχή του ήταν το πιο σύγχρονο θέατρο της Ευρώπης. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη σοβαρές ζημιές οι οποίες αργότερα αποκαταστάθηκαν.

Rathaus (Δημαρχείο). Το Νεο-γοτθικό Δημαρχείο της πόλης κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπεύθυνος ήταν ο αρχιτέκτονας ο οποίος σχεδίασε επίσης τα Δημαρχεία στο Μόναχο και στο Βισμπάντεν.  Εντυπωσιακός ο πύργος του, ύψους 54 μέτρων.  Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με αγάλματα από ψαμμίτη, που απεικονίζουν εμπόρους παλιότερων εποχών, μπορεί δηλαδή κανείς να διακρίνει ένα μεταλλωρύχο, ένα μεταλλουργό, έναν αγρότη, ένα ζυθοποιό, έναν έμπορο και ένα βυρσοδέψη.  Επίσης μπορεί να δει κανείς και τον Άγιο Γεώργιο με το δράκο, αλλά δεν είναι τελείως σαφές τι ακριβώς συμβολίζουν. Κατά μία άποψη, ίσως συμβολίζουν τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

Κάστρο. Η παρουσία ένός Κάστρου σ’ αυτό το μέρος μαρτυρείται από το 999, όταν η πόλη ονομαζόταν «Castellum Sarabrucca», απ’ όπου προέρχεται και το όνομα με το οποίο είναι γνωστή σήμερα, αλλά φυσικά δεν είναι η ίδια κατασκευή.
Το Κάστρο ανακατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 17ο αιώνα σε στυλ αναγεννησιακό, όπως ήταν τα κτίρια της υπόλοιπης Ευρώπης εκείνη την εποχή, αλλά με το χρόνο καταστράφηκε και πάλι.

Ένα μεγάλο μέρος του Κάστρου που βλέπει κανείς σήμερα χρονολογείται από το 18ο αιώνα, όταν ο Πρίγκιπας Wilhelm Heinrich διέταξε την κατασκευή του, με σχέδια του Stengel, σε στυλ μπαρόκ, για να το χρησιμοποιήσει για κατοικία.

Saarland Museum. To Moυσείο φιλοξενεί μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Γερμανών ιμπρεσιονιστών και Εξπρεσιονιστών.
Μuseum of Prehistory and Early history. Συλλογή εκθεμάτων από την εποχή του λίθου ως το Μεσαίωνα.

kalamad