//ΑΜΒΟΥΡΓΟ Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΜΒΟΥΡΓΟ Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει κάποιον που για πρώτη φορά φτάνει στο Αμβούργο είναι η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου. Μια καταπράσινη πόλη πάνω στο νερό.  Ποταμια, λίμνες, κανάλια μικρά και μεγάλα, πάνω από 2.300 γέφυρες, όλα αυτά σου δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο Άμστερνταμ ή ακόμα στη Βενετία, η πόλη όμως έχει τη δική της έντονη προσωπικότητα που καθορίζεται από διαφορετικά στοιχεία.

Τα παραδοσιακά κτίρια, άλλοτε κατοικίες και αποθήκες εμπόρων, το λιμάνι, το συγκρότημα αποθηκών στην περιοχή  Speicherstadt, που ανακαλούν στη μνήμη την οικονομική δύναμη του Αμβούργου και άλλων Χανσεατικών πόλεων  στο Μεσαίωνα αλλά και στις νεότερες εποχές.
Οι γοτθικές εκκλησίες, τα αμουσεία το Θέατρο,  στοιχεία αναπόσαστα της πολιτιστικής του ταυτότητας.

Τα πάρκα του προσφέρουν ξεκούραση, χαλάρωση αλλά και υπέροχες διαδρομές για περπάτημα, ενώ οι λίμνες και τα ποτάμια του προκαλούν τους ιστιοπλόους και γενικά τους λάτρεις των υδάτινων σπορ.

Τέχνες και πολιτισμός υψηλού επιπέδου, μεγάλη ποικλία αγορών και τιμών, έντονη νυχτερινή ζωή, το Αμβούργο είναι μια σύγχρονη πόλη αλλά και με γωνιές παραδοσιακές, όλα δεμένα σ’ ένα αρμονικό σύνολο.

Ανακαλύψτε την και απολαύστε τη ζωντάνια της και τις φυσικές της ομορφιές. Θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Ιστορία
Η ανάπτυξη του Αμβούργου άρχισε όταν ο Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα χορήγησε φοροαπαλλαγή στις περιοχές από τον Έλβα μέχρι τη Βόρεια θάλασα. Έτσι η πόλη εξελίχθηκε στο σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής.

Η πόλη επίσης ήταν μέλος της Χανσεατικής Ένωσης (Χάνσα σημαίνει ένωση σε παλιά γερμανική διάλεκτο). Πρόκειται για ένα συνασπισμό περισσότερων από 80  πόλεων  της Βόρειας θάλασσας και της Βαλτικής με έδρα το Λίμπεκ.  Σκοπός της ήταν η να διασφαλιστεί  η ελεύθερη ναυσιπλοία και το εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο το εμπόριο  περνάει στα χέρια των πόλεων αυτών.

Το 1842 μια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης. Καταστροφές επίσης υπέστη από τους βομβαρδισμούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα το Αμβούργο είναι ένα από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης..

Το Λιμάνι. Αν και είναι το  μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο. Το διασχίζει ο ποταμός έλβας, ο οποίος, μετά από 80 χιλιόμετρα,  εκβάλλει στη Βόρεια θάλασσα. Το λιμάνι του Αμβούργου είναι πραγματικά το σύμβολο της πόλης και πηγή του πλούτου της. Είναι ο χώρος από τον οποίο αναχωρούσαν σε παλιότερες εποχές τα πλοία με κατεύθυνση άγνωστες και ανεξερεύνητες θάλασσες. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό σύνολο από κανάλια, γέφυρες και αποβάθρες, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Αμβούργου.  Μπορεί επίσης να επισκεφτεί κανείς τα πλοία – Μουσεία που βρίσκονται εκεί καθώς και να παρατηρήσει τα πλοία που φτάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου.  Καντε τη βόλτα σας στο λιμάνι απολαμβάνοντας και ένα νόστιμο σάντουιτς με θαλασσινά. Συνιστώ ένα με γαρίδες και ένα με σολωμό. Είναι γευστικότατα.

Περιοχή των Αποθηκών. Αναπόστατο στοιχείο και αξιοθέατο του λιμανιού είναι η περιοχή των Αποθηκών. Ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα αποθηκευτικών χώρων στον κόσμο.Πρόκειται για πολυώροφα κτίρια, νεο – γοτθικής αρχιτεκτονικής με κόκκινα τούβλα στην εξωτερική τους πρόσοψη, ενώ οι στέγες τους είναι από πράσινο χαλκό και διαθέτουν πυργίσκους. Κάθε κτίριο διαθέτει πρόσβαση από τη μια πλευρά πάνω  στο κανάλι και από την άλλη πάνω  στο δρόμο.  Εντυπωσιακό το θέαμα των Αποθηκών, κυρίως το βράδυ, όταν φωτίζονται. Μπορείτε να τις επισκεφθείτε  συμμετέχοντας στις νυχτερινές εκδρομές που οργανώνονται στο χώρο αυτό με πλοίο.Μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε.

Λίμνη Άλστερ:Μεγάλη λίμνη στην καρδιά της πόλης. Έχει σχηματιστεί από τον ομώνυμο μκρό ποταμό και τους επίσης μικρούς παραποτάμους του. Η λίμνη είναι τόπος συνάντησης, χαλάρωσης, και φυσικά ιδανικός για τους ιστιοπλόους, τους κωπηλάτες αλλά και για όσους αγαπούν το κανό.

Μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τη λίμνη διαπλέοντάς την με ατμόπλοια που ξεκινούν από το Γιούνγκφερνστιγκ (κατεβαίνετε στο στο σταθμό του μετρό Γιούνγκφερνστιγκ). Πλέοντας στη λίμνη και στα κανάλια γνωρίζετε συγχρόνως και την πόλη.

Γύρω από τη λίμνη απλώνονται περιοχές με κατοικίες που θεωρούνται περιζήτητες.

Το ιστορικό κέντρο: Το παλαιότερο τμήμα της πόλης. Εκεί βρίσκεται το κτίριο Τσίλεχάουζ καθώς και τα συγκροτήματα γραφείων στην πλατεία Μπούχαρντπλατς.

Η  οδός Ντάιχστράσσε είναι  ένας παλιός εμπορικός δρόμος, στον οποίο μπορεί κανείς να δει εμπορικά κτίρια καθώς και κατοικίες του 17ου έως και του 19ου αιώνα και ο οποίος ανακαλεί στη μνήμη το Αμβούργο παλαιότερων εποχών. Είναι από τους λίγους δρόμους που δεν υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά υπέστη πολλές ζημιές κατά την πυρκαγιά του 1842. Αυτός ο δρόμος διατηρεί παλιά σπίτια εμπόρων, με εισόδους μπροστά στο δρόμο αλλά και στο κανάλι. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, γιατί οι έμποροι ήθελαν να μεταφέρονται τα εμπορεύματα γρήγορα και από το δρόμο και από το ποτάμι.

Στον κάτω όροφο των κατοικιών αυτών οι έμποροι αποθήκευαν τα εμπορεύματά τους ή τον χρησιμοποιούσαν ως χώρο εμπορίου, ενώ τους επάνω ορόφους τους χρησιμοποιούσαν ως κατοικία.

Από κάποιο κτίριο της οδού αυτής ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την πόλη το 1842.

Υπάρχουν επίσης εκεί γύρω εστιατόρια και μπαρ, για λίγη ώρα φαγητού και ξεκούρασης.
Στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται επίσης και η εκκλησία του Αγίου Μιχαέλις «Ντερ Μίχελ» – το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής στη βόρεια Γερμανία. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο ρολόι, οι δείκτες του οποίου ξεπερνούν τα 24 μέτρα. Το Καμπαναριό του έχει ύψος 132 μέτρα και προσφέρει μια πανοραμική θέα στο λμάνι και στην πόλη.

Κράμεραμτσβόνουνγκεν:  Πρόκειται για τις κατοικίες λιανεμπόρων του 17ου αιώνα. Μια πολύ ωραία περιοχή και συγχρόνως με ιστορικό ενδιαφέρον. Μια χαρακτηριστική κατοικία εμπόρων εκείνης της εποχής, επιπλωμένη, εκτίθεται στο Μουσείο ιστορίας του Αμβούργου.

 Χρηματιστήριο: Είναι το αρχαιότερο στη Γερμανία, είναι δίπλα στο Δημαρχείο και ανοιχτό για το κοινό.

Δημαρχείο: Το Δημαρχείο του Αμβούργου καταστράφηκε τελείως  στην πυρκαγιά του 1842. Κατασκευάστηκε εκ νέου και εγκαινιάστηκε το 1897. Στηρίζεται σε πάνω από 4000 δρύινους πασάλους και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την περίτεχνη διακόσμηση της πρόσοψης, στην οποία κυριαρχούν τα είκοσι αγάλματα του Κάιζερ. Στην κεντρική πύλη, στο πάνω μέρος διακρίνεται μια επιγραφή στα λατινικά: «Ας προσπαθήσουν οι επιγονοι να φανούν άξιοι, για να διατηρήσουν την ελευθερία, που κερδήθηκε από τους προγόνους.

Μουσείο Ιστορίας. Παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από τις αρχές της μέχρι το παρόν.

Θέατρο. Είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης με χωρητικότητα 1192 θεατών.

Jakobikiche. (Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου). Από τις σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης, χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα σε στυλ μπαρόκ. Στο εσωτερικό της μπορεί κανείς να δει το μεγαλύτερο μπαροκ όργανο της βόρειας Γερμανίας, τρεις τράπεζες μεσαιωνικές, καθώς και έργα τέχνης του 15ου αιώνα.

Εκκλησία του Αγίου Πέτρου.  Η πιο παλιά εκκλησία της πόλης..
Αρχικά είχε κατασκευαστεί σε ρυθμό γοτθικό, αλλά καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 1842 και ανακαινίστηκε σε στυλ νεο- γοτθικό.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οργανώνεται γύρω από την εκκλησία η  πιο γραφική  χριστουγιεννιάτικη αγορά της πόλης.

.Chilehaus:   Κτίστηκε το 1922 – 1924 και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του εμπορίου. Αυτό που το κάνει άξιο παρατήρησης είναο το γεγονός ότι έχει κτιστεί με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια τούβλα. Οφείλει το όνομά του στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος πλούτισε μέσω του εμπορίου με τη Χιλή.

Στη λαϊκή συνοικία Sankt Pauli, ο δρόμος Reeperbahn αποτελεί μια από τις πιο διάσημες περιοχές με οίκους ανοχής, strip show και sex shops στον κόσμο, ενώ πλέον έχει καθιερωθεί και ως μία εναλλακτική πολιτιστική σκηνή, στην οποία έχουν βρει στέγη ακόμα και θεατρικά μιούζικαλ.

Ζωολογικός Κήπος. Ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το χώρο που δημιουργήθηκε το 1907. Όμορφα δέντρα πολλών ετών, τεχνητές λίμνες, και πάνω από 2.500 ζώα αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

Kalamad