//8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ ΣΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΓΑ

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ ΣΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΓΑ

Σαρδέλες, παραλίες, διασκέδαση, λάμψη.
Δεν υπάρχουν πολλοί τόποι, όπου να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις, όπως συμβαίνει στη Μάλαγα,  γιατί εδώ   το να απολαμβάνεις την παραλία, το πάφλασμα του κύματος, που φτάνει μέχρι τα πόδια σου, τον ήλιο που σε ζεσταίνει και σε γεμίζει αισιοδοξία το μεσημέρι, την ηρεμία που σε διαπερνά,  σε κάνει βέβαια να νιώθεις υπέροχα, μπορείς όμως να νιώσεις ακόμα καλύτερα, αν συγχρόνως με όλα αυτά απολαμβάνεις και τις φρέσκιες λαχταριστές σαρδέλες της περιοχής. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε μια νύχτα γεμάτη κίνηση και ζωή ή απλώς τον κόσμο και το χαρούμενο περιβάλλον των δρόμων της Μάλαγας ή την γαστρονομία της σε μια τυπική ισπανική ταβέρνα. Το μεγαλύτερο δίλημμα σας θα μπορούσε να είναι τι πρέπει να βάλετε στη βαλίτσα σας, τακούνια, χαμηλά παπούτσια ή σαγιονάρες. Τα πάντα!  Και ετοιμάστε τον ουρανίσκο σας για να απολαύσετε μια από τις καλύτερες κουζίνες με θαλασσινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Restaurante  Vino Mio.
Μπαλκόνι με θέαμα και τάπας.
Στην περιοχή  la Merced, στο κέντρο της Μάλαγας, βρίσκεται αυτό το ρεστοράν και μπαρ, κοντά στο θέατρο Θερβάντες. Εδώ  μπορεί κανείς να πιει τις πρώτες μπύρες της νύχτας ενώ συγχρόνως απολαμβάνει και το εξωτικό φαγητό που σερβίρεται εκεί: τάπας (μικρές ποικιλίες) με κροκόδειλο, στρουθοκάμηλο ή καγκουρό.  Όποιος όμως δε θέλει να διακινδυνεύσει να δοκιμάσει αυτά τα φαγητά, μπορεί να βρει εδώ κάτι πιο κοινό, όπως τυροκροκέτες, το τυρί Μanchego με καραμελωμένα καρύδια, ή χούμους. Μπορείτε επίσης να δείτε καλλιτέχνες τοπικούς ή από τη ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνείς. Αυτό που συνιστάται είναι να έρθετε να δείτε  θεάματα φλαμένκο που αρχίζουν καθημερινά  στις 8μ.μ και διαρκούν μιάμιση ώρα.

Για αυτούς που ξυπνούν αργά τις Κυριακές το Vino Mio  έχει ένα γεύμα με ποικιλίες από τις 11π.μ έως τις 2μ.μ. Οι νύχτες του καλοκαιριού στο μπαλκόνι προσφέρονται για συζητήσεις που διαρκούν πολύ….

La Catedral de Pescaito
Λένε ότι το να ετοιμάσεις το τηγανητό ψάρι έχει την τέχνη του και σ’ αυτό το μέρος το γνωρίζουν  τέλεια.
Ακόμα δε δοκιμάσατε τηγανητό ψαράκι;

Η επίσκεψη σε μια παραλιακή πόλη σου προσφέρει πολλές απολαύσεις και μια από αυτές είναι το να μπορείς να τρως κάθε μέρα ψάρι φρέσκο και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Όπως δηλώνει και το όνομα αυτού του εστιατορίου βρισκόμαστε σε έναν μικρό ναό του ψαριού.  Το Catedral del Pescaito   βρίσκεται στην οδό Duque de la Victoria , ακριβώς στην παλιά πόλη, πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ναό. Η διακόσμηση του εστιατορίου είναι πολύ καλή και στην ταπετσαρία του τοίχου μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες των Lola Flores, Rafael, Marisol, Antonio Banderas. . Η μουσική που ακούει κανείς εδώ είναι κυρίως ισπανική. Μπορείτε να παραγγείλετε για φαγητό μύδια, χταπόδι, τις σπιτικές κροκέτες τους και navajas a la plancha,    ένα είδος θαλασσινού , συνοδευόμενα όλα με κάποιο άσπρο κρασί τους.

Ελ κα
Εάν αγαπάς τον καφέ, δοκίμασε κάθε τύπο καφέ και αποφάσισε ποιος είναι ο δικός σου.
Κάτι περίεργο σχετικά με τον καφέ.

Πρέπει να ξέρεις ότι σ’ αυτήν την πόλη υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζητήσει κάποιος έναν καφέ. Αν στην υπόλοιπη Ισπανία υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι κοινοί για να ζητήσεις έναν καφέ, στη Μάλαγα υπάρχουν έως δέκα τρόποι για να το κάνεις. Λίγοι γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι ονομασίες άρχισαν γύρω στο 1954. Οι πιο κοινοί τύποι καφέ είναι; El solo,   είναι ο καφές που όλοι ξέρουμε, δηλαδή ένα φλιτζάνι γεμάτο καφέ χωρίς γάλα, largo  (γάλα και  λιγότερο καφέ από τον solo ), el semilargo     (γάλα και λίγο λιγότερο καφέ από τον προηγούμενο), un mitad  (μισό καφέ και μισό γάλα), entre corto    (με γάλα και λιγότερο καφέ από τον mitad ), corto    (έχει λιγότερο καφέ από τον entre corto  και με γάλα), sombra    (ένα δάχτυλο καφέ με γάλα), nube   (ποτηράκι με πολύ λίγο καφέ).

Restaurante  Los Mellizos
Σ’ αυτό το εστιατόριο μπορείτε  να βρείτε  ψάρια και θαλασσινά καλής ποιότητας σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
Ψάρια, θαλασσινά και εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Είναι το κατάλληλο  εστιατόριο για γεύματα εργασίας, αλλά και για ζευγάρια, ή για γεύματα με φίλους. Βρίσκεται στην οδό Sancha de Lara  , διαθέτει ένα χώρο για να δοκιμάσει κανείς τάπας, ένα μπαλκόνι για περίπου πενήντα συνδαιτυμόνες και ένα σαλόνι, όλα διακοσμημένα με πολλή κομψότητα. Το πιο χαρακτηριστικό σε αυτό το εστιατόριο είναι το τηγανητό ψάρι, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε ρύζι, θαλασσινά και παέγιες.

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα φαγητά, πρέπει να αναφέρουμε   το μπακαλιάρο μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, τα θαλασσινά και το  rape a la marinera, ψάρι ψημένο με πολύ ωραία σάλτσα. Για όποιον δεν την έχει δοκιμάσει ποτέ, εδώ σερβίρουν paella ciega, «παέγια τυφλή»  ( έναν τύπο παέγιας όπου δεν υπάρχουν κόκκαλα στο κρέας, ούτε το κέλυφος της γαρίδας, ούτε οστρακοειδή). Και μερικοί πραγματικά την προτιμούν. Η μέση τιμή είναι 26 – 35 ευρώ το άτομο και είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες, αλλά είναι καλύτερα να κάνετε κράτηση.

El Pimpi Florida.
Ένα μπαρ το οποίο προσφέρει σίγουρη διασκέδαση αλλά και καλό φαγητό και ποτό.

Όποιος ψάχνει μια γωνιά διαφορετική χωρίς να τον πειράζει που θα είναι λίγο στριμωγμένος (γιατί εδώ στο τέλος πάντοτε χωράει όλος ο κόσμος)  και θέλει να δοκιμάσει τάπας, να πιει όρθιος και να φύγει έχοντας αποκτήσει μια νέα εμπειρία, πρέπει να έρθει στο  El Pimpi, όπου το σπεσιαλιτέ είναι τα θαλασσινά και το ψάρι, αν και βέβαια μπορεί κανείς να βρει και πίτες με κρέας. Η ιδιαιτερότητα αυτού του μικρού μπαρ είναι ότι έχει πολύ κόσμο και μάλιστα μερικές φορές σχηματίζονται ουρές. Το El Pimpi Florida βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μάλαγας στο δρόμο Almería la Araña 13, στο El Palo.    Είναι ανοικτό από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή από τις 9μ.μ. Ασφαλώς δεν είναι ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να δειπνήσει ήσυχα αλλά μπορεί να διασκεδάσει.

La Reserva del Pastor.
Μεγάλη ποικιλία φαγητών με χαρακτηριστικό την καλή ποιότητα.
Εστιατόριο σύγχρονο αλλά και συγχρόνως παραδοσιακό.

Αυτό το εστιατόριο έχει γίνει της μόδας. Βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Μάλαγα, το δρόμο Larios και κοντά στον Καθεδρικό Ναό. Προσφέρει φαγητό παραδοσιακό και νοστιμιές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε: λευκές γαρίδες τηγανητές (gambas), κροκέτες μπακαλιάρου (croquetas de merluza),  cogollos a la cordobesca, ένα είδος θαλασσινού, κρέας  υψηλής ποιότητας, ή τα κλασικά πιάτα, αυγά τηγανητά με πατάτες και το λουκάνικο (morcilla).  Πάντως,  αν θέλετε, μπορείτε να ρωτήσετε τους σερβιτόρους για κάποια πιάτα, θα σας βοηθήσουν σίγουρα στην επιλογή σας. Οι μερίδες είναι μεγάλες και οι τιμές λογικές. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία κρασιών και μπορείτε να δοκιμάσετε ένα λευκό κρασί στο μπαλκόνι,  αλλά, αν θέλετε φαγητό ή   ένα ρομαντικό δείπνο, καλύτερα να περάσετε τη βραδιά σας μέσα, είναι πιο ήσυχα.

Bodega Bar El Pimpi.
Μπαίνοντας θα μείνετε άναυδοι από τον κόσμο που περνάει από δω. Θα υπάρχει κάποιος λόγος, δεν είναι έτσι;

Πρόκειται για μια ανδαλουσιανή Κάβα πολύ γνωστή στη Μάλαγα και στην οποία συχνάζει πολύς κόσμος. Βρισκόμαστε σε ένα παλιό αρχοντικό της Μάλαγας του 18ου αιώνα, το οποίο ανήκε στους ιπποκόμους του Palacio de Buenavista.

Το εσωτερικό είναι γραφικό και μπορεί κανείς να δει μεγάλα βαρέλια κρασιού στα οποία έχουν υπογράψει ταυρομάχοι, πολιτικοί ή καλλιτέχνες, που έχουν περάσει από το El Pimpi.  Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά που προέρχονται από αμπέλια τοπικά και να απολαύσετε μια γαστρονομία με μεγάλη ποικιλία, ενώ συγχρόνως θαυμάζετε από το μπαλκόνι το κάστρο  el castillo de Gibralfaro, la Alcazaba  ή το ρωμαϊκό θέατρο.

Η ονομασία του προέρχεται από το όνομα που δινόταν στους νέους, οι οποίο προσπαθούσαν να κερδίσουν χρήματα προσφέροντας βοήθεια στο πλήρωμα ή στους επιβάτες των πλοίων που έφταναν στη Μάλαγα, τους ονόμαζαν δηλαδή « pimpis ».

Restaurante Cortijo de Pepe.
Μια παλιά παραδοσιακή ταβέρνα, στην καρδιά της πόλης, στην οποία μπορεί κανείς να γευτεί τάπας.
Βρίσκεται στην πλατεία Plaza de la Merced. Το Cortijo de Pepe είναι ένα καλό εστιατόριο όπου  μπορείτε να γευθείτε μια μεγάλη ποικιλία από τάπας και καλή παραδοσιακή κουζίνα.

Προτείνουμε να δοκιμάσετε τα   σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, el cochinillo «tostón» γουρουνάκι ψητό, los lomitos,  φιλέτα χοιρινά, la porra antequerana,   ένας τύπος σούπας ή   gambas a pil pil,  γαρίδες σε μια σάλτσα με αλεύρι και σκόρδο. Το Cortijo de Pepe   διαθέτει δυο χώρους, στο κάτω μέρος βρίσκεται το μπαρ, σε στυλ των ανδαλουσιανών μπαρ της δεκαετίας του ’70, φτιαγμένο από ξύλο και διακοσμημένο με πλακάκια, και στο υψηλότερο μέρος η ταβέρνα, για να καθίσετε και να γευματίσετε, αν δε θέλετε να δοκιμάσετε τάπας στο μπαρ.