//ΤΑ COCKTAIL ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΤΑ COCKTAIL ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Είναι τα κοκτέιλ που πίνεις στο τέλος της ημέρας για να ανακτήσεις δυνάμεις  να αντέξεις τις μεγάλες μαγικές νύχτες του καλοκαιριού.

Mojito
Εισέβαλε στη ζωή μας τα τελευταία 20 χρόνια, αν και στην Αβάνα είναι κλασικό, από τις αρχές του 20ου αιώνα και αγαπημένο, μαζί με πολλά άλλα του Ερνεστ Χέμινγουέι

Συστατικά: 45 ml λευκό ρούμι, φρέσκο χυμό μισού λάιμ, 5-6 φυλλαράκια μέντας, 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 210 ml σόδα.
Εκτέλεση: Βάλτε τα φύλλα της μέντας σε ψηλό φαρδύ ποτήρι μαζί με το χυμό και τη ζάχαρι. Προσθέστε άφθονο τριμμένο πάγο. Ρίξτε το ρούμι και ανακατέψτε πολύ καλά. Απογεμίστε το ποτήρι με σόδα.

Screwdriver
Η γνωστή σας βότκα – πορτοκάλι επισήμως ονομάζεται κατσαβίδι, γιατί με το κατσαβίδι την ανακάτεψαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’50 κάπου στην έρημο της Αραβίας κάποιοι μηχανικοί πετρελαίων.
Συστατικά-Εκτέλεση: 60ml βότκα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού για να γεμίσετε το ποτήρι. Για περισσότερη γεύση εσπεριδοειδούς  προσθέστε λίγες σταγόνες Cointreau.  Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί σε σέικερ με πάγο και σουρώστε σε ψηλό ίσιο ποτήρι.

Margarita
Το πιο φημισμένο κοκτέιλ και για μένα το καλύτερο κοκτέιλ τεκίλας που έχει ποτέ εφευρεθεί. Χίλιοι μύθοι υπάρχουν για την πρώτη φορά της δημιουργίας του και όποιος κι αν αληθεύει, το αποτέλεσμα είναι που μετράει.
Συστατικά: 45 ml λευκή τεκίλα, 15 ml triple sec, 30 ml φρέσκο χυμό λάιμ, μία λεπτή φετούλα λάιμ και λίγο λεπτό αλάτι.
Εκτέλεση: Τρίψτε μια φετούλα λάιμ στα χείλη ενός μεγάλου ποτηριού κοκτέιλ και ακουμπήστε το σένα πιατάκι όπου έχετε απλώσει το αλάτι. Σηκώστε το και αφήστε το να στεγνώσει. Εν τω μεταξύ, βάλτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σ’ ένα σέικερ με πάγο και χτυπήστε τα καλά. Σουρώστε στο ποτήρι προσέχοντας να μη χαλάσετε την αλατισμένη διακόσμηση.

Pina Colada

Γυρίζοντας  χρόνια πίσω, στις 15 Αυγούστου του 1954 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, βρίσκουμε στο μπαρ του ξενοδοχείου Χίλτον τον μπάρμαν Don Ramon Marrero να πανηγυρίζει για το καινούργιο κοκτέιλ που δημιούργησε έπειτα από τρίμηνους πειραματισμούς. Ένα κοκτέιλ που κλείνει μέσα του τις γεύσεις με κυρίαρχους τους τοπικούς ανανάδες. Pina Colada το όνομα του, που σημαίνει αποχυμωμένος ανανάς. Αν γινόταν σήμερα διαγωνισμός του πιο παραλλαγμένου κοκτέιλ, η Pina Colada θα ήταν ανάμεσα στα πρώτα. Το ρούμι και ο χυμός ανανά παραμένουν, ενώ χάνεται το γάλα καρύδας και οι διάφοροι μπάρμαν προσθέτου κονιάκ, ζάχαρη αλάτι ακόμα και αγκοστούρα. Στις Αντίλλες σερβίρονται πάντα οι τέλειες Pina Colada, μέσα σε αδειασμένους από σάρκα ανανάδες, που τις απολαμβάνεις στον ίσκιο του κοκοφοίνικα.
Συστατικά: 2 μζρ ελαφρύ ρούμι, 3 κουταλίές σούπας γάλα καρύδας και 3 κουταλιές σούπας λιωμένο ανανά
Εκτέλεση: Βάζετε στο μπλέντερ με δυο φλιτζένια θρυμματισμένο πάγο στην υψηλή ταχύτητα για ελάχιστο χρόνο. Σουρώνετε σε ένα ποτήρι και σερβίρετε με καλαμάκια.

Tequila Sunrise
Η συνταγή του κοκτειλ Tequila Sunrise αποτελείτε από χυμό πορτοκάλι, τεκιλα και γρεναδίνη. Η συγκεκριμένη εκδοχή του κοκτειλ Tequila Sunrise φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, ενώ η πρώτη συνταγή του κοκτειλ Tequila Sunrise φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1930
Συστατικά: 120ml Χυμό Πορτοκάλι, 60ml Τεκιλα, 15ml Γρεναδινη
Εκτέλεση:   Γεμίζουμε ένα ποτήρι τύπου highball με πάγο. Προσθέτουμε τη τεκιλα και το χυμό πορτοκάλι. Στη συνέχεις προσθέτουμε αργά και προσεκτικά τη γρεναδινη έτσι ώστε να πάει στο πάτο του ποτηριού. Σερβίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και ένα κεράσι.

Cuba Libre
Το κοκτειλ Cuba Libre είναι ένα απλό και παράλληλα κλασικό κοκτειλ με ρούμι, κόλα και χυμό λάιμ. Το Cuba Libre κοκτειλ έγινε γνωστό κατα τη διάκεια του Αμερικανο Ισπανικού πολέμου.
Συστατικά:  60ml λευκό Ρούμι, 5ml χυμό λάιμ, Κοκα Κολα
Εκτέλεση :  Σε ένα ψηλό ποτήρι τύπου χαιμπολ ρίχνουμε το ρούμι και το λάιμ και γεμίζουμε με πάγο. Γεμίζουμε το ποτήρι με κοκα κόλα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μία φέτα λάιμ.

Mai Tai
Συνήθως αποτελείται από ρούμι, λικέρ Κουρακάο και χυμό λάιμ, το Mai Tai εφευρέθηκε στο εστιατόριο του Trader Vic στο Όκλαντ, της  Καλιφόρνια, το 1944. Ο εφευρέτης  του, Victor J. Bergeronon, δεν πήγε ποτέ στην Ταιτή αλλά μυήθηκε στον πολιτισμό της από τους φίλους του Eastham και Garrie Guild. Όταν το ζευγάρι ζήτησε από τον Vic κάτι ιδιαίτερο, έφτιαξε ένα ποτό που η Garrie Guild φώναξε με την πρώτη γουλιά  “Maita’i roa ae!” το οποίο σημαίνει στην Ταϊτή “εξωπραγματικό το καλύτερο”, εξ ου και το όνομα του.

Το ποτό έγινε πολύ δημοφιλές στη δεκαετία του 1950 και ’60, ιδιαίτερα μεταξύ των «tiki” θεματικών εστιατορίων και μπαρ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αυθεντική σχέση με τη Χαβάη ή το Νότιο Ειρηνικό.

Υπάρχουν πολλές συνταγές για το ποτό αυτό.
Εδώ θα σας μεταφέρω την συνταγή που δίνει ως original η IBA(International Bartenders Association):
Συστατικά: 40 ml(8 μέρη) λευκό ρούμι, 20 ml( 4 μέρη) μαύρο ρούμι, 15 ml(3 μέρη) πορτοκαλί  κουρακάο, 15 ml(3 μέρη) σιρόπι αμύγδαλου(άρωμα πορτοκάλι ή τριαντάφυλλο), 10 ml(2μέρη) φρέσκο χυμό λάϊμ, Τριμμένο πάγο

Σε ένα shaker βάζουμε  όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μαύρο ρούμι. Σε ένα ψηλό ποτήρι βάζουμε μέχρι την μέση τριμμένο πάγο. Ανακατεύουμε τα υλικά στο σέικερ και σερβίρουμε επάνω στον τριμμένο πάγο σουρώνοντας. Προσθέτουμε το μαύρο ρούμι, γαρνίρουμε με ανανά και πίνουμε με καλαμάκι.