//ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

Το νησί της Κάσου φημίζεται για τα αμέτρητα πανηγύρια που πραγματοποιούνται στις σάλες και στις αυλές των εκκλησιών κάθε εποχή του χρόνου προς τη χάρη των Αγίων. Αποτελούν μεγάλο γεγονός και συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Οι τοπικοί χοροί, σκοποί και τραγούδια υπό τους ήχους της παραδοσιακής λύρας και λαούτου αλλά και η προσφορά  τοπικών φαγητών, γλυκών και κρασιού κάνουν τα κασιώτικα γλέντια μοναδικά και δημοφιλή.

Το πιο μεγάλο πανηγύρι της Κάσου είναι αυτό της «Πέρα Παναγιάς» το Δεκαπενταύγουστο. Εδώ πολλά παλιά έθιμα ζουν ακόμα.
Τα πανηγύρια της Κάσου είναι:
Της Αγίας Τριάδας, (κινητή εορτή) στο χωριό Πόλι – Ιούνιος.

Της Αγίας Μαρίνας, 17 Ιουλίου στο χωριό Αγ. Μαρίνα.

Του Χριστού, 6 Αυγούστου στο χωριό Αγ. Μαρίνα.

Της Πέρα Παναγίας, 15 Αυγούστου στο χωριό Παναγία.

Του Αη-Μάμμα, 2 Σεπτεμβρίου (μονή με παραδοσιακούς ξενώνες).

Της Παναγίας του Ελέρου, 8 Σεπτεμβρίου (μονή με τα παραδοσιακά μιτάτα, καταλύματα δηλαδή των βοσκών που φτιάχνουν το τυρί και τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα).

Του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου στο χωριό Αγ. Μαρίνα.

Του Αγ. Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου στο χωριό Αρβανιτοχώρι.

Του Αγ. Γεωργίου στις Χαδιές (Σταυροπηγιανή μονή με μικρά παραδοσιακά δωμάτια υποδοχής και παραμονής επισκεπτών), 3 Νοεμβρίου και 23 Απριλίου (κινητή εορτή).

Του Αγ. Σπιρίδωνα, 12 Δεκεμβρίου στο χωριό Φρυ.

Των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, 21 Μαΐου.

Επιπλέον ο Δήμος διοργανώνει σε ετήσια βάση τριήμερες λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου (7 Ιουνίου 1824).

Θεσμό επίσης για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού αποτελεί και η καθιερωμένη πια συναυλία στο γραφικό λιμανάκι της Μπούκας με τον παγκοσμίου φήμης τενόρο Μάριο Φραγκούλη το μήνα Αύγουστο. Η εκδήλωση αυτή προσελκύει κοινό από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ο διάσημος καλλιτέχνης κατάγεται από την Κάσο και κάθε καλοκαίρι συνηθίζει να δίνει μια συναυλία στη γενέτειρά του.
Επίσης, ο δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο τριήμερες λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου (7 Ιουνίου 1824).