//ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ

Οι Λειψοί διοργανώνουν πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, ενώ φιλοξενούν κάθε χρόνο σημαντικά πανηγύρια.

Γιορτή του κρασιού
Οι Λειψοί φημίζονται για το καλό κρασί που παράγουν τα αμπέλια του νησιού και κάθε χρόνο, στις 10 Αύγουστο, διοργανώνεται η Γιορτή Κρασιού για να τιμήσει την μεγάλη αμπελοοινική παράδοση του τόπου. Με αφορμή την Γιορτή λαμβάνουν χώρα πολλά δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις που έχουν αθρόα συμμετοχή.

Παναγία του Χάρου
Το σπουδαιότερο πανηγύρι του νησιού είναι οπωσδήποτε αυτό της Παναγίας του Χάρου με διάρκεια 3 ημέρες, όπου έρχεται πολύς κόσμος από την Πάτμο, τη Λέρο και τα γύρω νησιά. Στους προσκυνητές μοιράζονται σταφύλια και γλυκά. Εννιάμερα της Παναγίας (23/8) με προσφορά ψωμιού με μαστίχα, γλυκάνισο και μοσχακάρυδο από τοπικό ξυλόφουρνο και ντόπιου κρέατος.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, που κρατά στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο Χριστό, το ανεξήγητο άνθισμα των κατάξερων κρίνων στη γιορτή της, (στα εννιάμερα της Παναγιάς 23 Αυγούστου,) και το φημισμένο πανηγύρι που οργανώνεται από το Δήμο Λειψών, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο στο γειτονικό μας νησί μεγάλο αριθμό προσκυνητών, που γίνονται λαοθάλασσα στη λιτανεία της.

Όλα ξεκινούν το απόγευμα της παραμονής 22 Αυγούστου, από τον καθεδρικό ναό του νησιού, που ανοικοδομήθηκε το 1931 με δαπάνες της Λειψωτικής αδελφότητος της Αμερικής. Η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, που ενώ είναι κατάξερα ανθίζουν τις παραμονές της γιορτής της, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι.

Τα ανθισμένα κρινάκια στην εικόνα της Παναγιάς τοποθετούνται κάθε χρόνο φρέσκα, την 25η Μαρτίου στην εορτή του Ευαγγελισμού. Σιγά – σιγά τα κρινάκια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, λίγες μέρες πριν τα εννιάμερα της Παναγιάς.

Προπορεύονται σε πομπή η φιλαρμονική και ακολουθεί η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ο ιερός κλήρος, ο δήμαρχος Λειψών , μέλη του Δ.Σ. Λειψών και οι υπόλοιποι επίσημοι.

Εκεί τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός. Η πομπή διανύει πεζή χίλια οκτακόσια περίπου μέτρα, σε πολλά σημεία ανηφόρα, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας του Χάρου, με εντυπωσιακή υπομονή. Η γιορτή συνεχίζεται με πανηγύρι στα παραλιακά μαγαζιά του νησιού, σε πολλά από αυτά υπάρχει ζωντανή μουσική και το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί.

Άλλα πανηγύρια και έθιμα
– Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάζονται στους Λειψούς τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου), με ρίψη στη θάλασσα του σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων.
– Τη Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού συνηθίζουν να πηγαίνουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια, προκειμένου να ανάψουν τα καντηλάκια τους.
– Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η γιορτή του Γενέσιου του Αγίου Ιωάννη (του Θερμαστή) στις 24 Ιουνίου. Οι άνδρες κάτοικοι της Χώρας ανάβουν μεγάλες φωτιές και οι κοπέλες φέρνουν στην πλατεία το λεγόμενο «αμίλητο νερό». Ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά όργανα και χορούς.
– Επιμέρους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις διοργανώνουν διάφοροι τοπικοί φορείς, όπως ο Δήμος, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Φιλαρμονική και οι Σύλλογοι διάδοσης των παραδοσιακών χορών.