//ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΚ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΚ

Ο Άγιος Πατρίκιος – Προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το πραγματικό όνομα του Αγίου Πατρικίου ήταν Maewyn Succat και είχε γεννηθεί στα τέλη του 4ου αιώνα στη Βρετανία (πιθανότατα στην Ουαλία ή τη Σκωτιά).  Στην ηλικία των 16 τον απήγαγαν πειρατές οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο στην Ιρλανδία, που και εργάσθηκε ως βοσκός.  Μετά από έξι χρόνια σκλαβιάς, το έσκασε στη βόρεια ακτή της Γαλατείας (σύγχρονη Γαλλία) όπου άρχισε να μελετά για να γίνει ιερέας.  Εκεί πήρε και το όνομα Πατρίκιος (Patricus). Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πατρίκιος έβλεπε αλλεπάλληλα όνειρα, τα οποία ερμήνευε ως κάλεσμα του Θεού για να προσηλυτίσει  τους ειδωλολάτρες Ιρλανδούς στο Χριστιανισμό.

Το 432 μ.Χ. περίπου, ο Πατρίκιος πήγε στην Ιρλανδία και χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα).  Ο Πατρίκιος επίσης κάποια στιγμή προκάλεσε το Βασιλιά της Ιρλανδίας, ανάβοντας μπροστά στον ίδιο φωτιά πάνω στο λόφο της Tara, της παλαιάς πρωτεύουσας της Ιρλανδίας.  Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της κελτικής γιορτής Bealtaine, όπου όπως υπαγόρευε η παράδοση ο Βασιλιάς άναβε την πρώτη φωτιά από την οποία προέρχονταν οι υπόλοιπες.  Η φωτιά του Πατρίκιου έδειχνε να έχει μαγικές δυνάμεις και απέδειξε στο Βασιλιά ότι ο Θεός του ήταν πιο δυνατός από το Θεό των Δρυΐδων.

Ο Πατρίκιος ταξίδεψε σε όλη την Ιρλανδία, ίδρυσε μοναστήρια, σχολεία και εκκλησίες για να προσηλυτίσει τους Ιρλανδούς στο χριστιανισμό.  Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία παρά μόνο στους ζωολογικούς κήπους.

Για 30 χρόνια, ο Πατρίκιος κήρυττε στην Ιρλανδία. Τελείωσε την αποστολή του στη κομητεία Down όπου και πέθανε στις 17 Μαρτίου του 461 μ.Χ.. Η ημέρα αυτή έχει από τότε αφιερωθεί στη μνήμη Του.

Ο κύριος εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου γίνεται στο Δουβλίνο, αλλά η Ημέρα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τους Ιρλανδούς και τους φίλους της Ιρλανδίας. Παρελάσεις πραγματοποιούνται και στη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, το Μόναχο, τη  Βιέννη και σε πολλές άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο

Εκκλησίες στο Δουβλίνο
Royal Chapel Ο ναός της Αγίας τριάδας, γνωστός και ως Βασιλικό Παρεκκλήσιο, χτίστηκε σε γοτθικό ρυθμό μεταξύ του 1807 και του 1814 και βρίσκεται στη Lower Yard. Το ψυχρό γκρίζο εξωτερικό του κοσμείται από 90 κεφαλές διάφορων επιφανών Ιρλανδών και αγίων λαξευμένες σε ασβεστόλιθο του Tullamore. Το εσωτερικό του είναι υπερβολικά διακοσμημένο, με αψίδες, ξύλινους εξώστες, βιτρό και σκαλιστούς αγγέλους που μοιάζουν ζωντανοί.


Christ Church Cathedral
Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού βρίσκεται νότια του ποταμού και δυτικά του κέντρου της πόλης.
Ο καθεδρικός χτίστηκε από τους Δανούς το 1038 κι αρχικά ήταν ξύλινος, στη συνέχεια άρχισε να τον ξαναχτίζει από πέτρα το 1172 ο Ριτσαρντ ντε Κλερ.

St Patrick’s Cathedral
Λέγεται ότι ο ίδιος ο Άγιος Πατρίκιος βάπτιζε αυτούς που είχαν ασπασθεί τον χριστιανισμό σε ένα πηγάδι στους χώρους του καθεδρικού.
Αν και στη θέση αυτή υπήρχε εκκλησία ήδη από τον 5ο αιώνα, το παρόν κτίριο χρονολογείται από το 1190 ή το 1225.

St Mary’s Pro-Cathedral
Στη γωνία των Marlborough St και Cathedral St βρίσκεται η σημαντικότερη καθολική εκκλησία του Δουβλίνου. Χτίστηκε μεταξύ του 1816 και του 1825 και οι έξι δωρικοί κίονες της πρόσοψής της έχουν ως πρότυπο το Θησείο της Αθήνας.

Το Κορκ έχει αρκετές εκκλησίες – μνημεία όπως ο εντυπωσιακός γοτθικός καθεδρικός ναός του αγίου Fin Barre και ο ναός της αγίας Άννας του Shandon από τον πύργο του οποίου βλέπει κανείς όλη την πόλη .Οι ναοί κλείνουν για το κοινό στις 17.00