//ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πολύτιμη μαρτυρία για την εισβολή στην Κύπρο
Μια συγκλονιστική μαρτυρία για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, μας δίνει ο Ανδρέας Σαμουήλ στο βιβλίο του «Κερύνεια ώρα μηδέν-ο χαμένος πόλεμος του 1974» (εκδ. Πατάκη).
«Το καλοκαίρι του 1974 ο Ανδρέας Σαμουήλ υπηρετούσε ως έφεδρος στρατιώτης του 241 Τάγματος Πεζικού. Κατά την είσοδο των εισβολέων στην Κερύνεια, το τάγμα του είχε ως αποστολή να αποκρούσει την επίθεση στην πόλη, και έλαβε μέρος στις μάχες που έγιναν εκεί. Στο βιβλίο περιγράφεται, ανάμεσα σε άλλα, το αναπάντεχο συναπάντημα των ανδρών του τάγματος με τα τουρκικά άρματα μάχης κοντά στο στάδιο Πράξανδρος και το μακελειό που ακολούθησε κατά την άνιση μάχη. Εξιστορούνται ακόμα οι τραγικές συνθήκες και τα πολλά δραματικά περιστατικά που ο συγγραφέας έζησε μαζί με έναν ακόμα συστρατιώτη του για τέσσερα μερόνυχτα, σε ένα απομονωμένο σπίτι της Κερύνειας στις υπώρειες του Πενταδαχτύλου.

Κύπρος: Αναδρομές στο παρελθόν του Γλαύκου Χρίστη.
Ο Γλαύκος Χρίστης, για χρόνια δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες και στο ΡΙΚ, μας δίνει μια συλλογή ιστορικών κειμένων, που διαβάζονται εύκολα, σαν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.

 Κύπρος 1974 – Η μεγάλη προδοσία του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Δημητριάδη

Μια Σύγχρονη Οδύσσεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου

Τουρκική απειλή κατά του ελληνισμού της Κύπρου Συγγραφέας: Κλόκκαρης, Φοίβος Κ.
Το βιβλίο αυτό έχει ως σκοπό να προβάλει τους κινδύνους για τον Ελληνισμό της Κύπρου, από την επιθετικότητα της Τουρκίας, και την ανάγκη αλλαγής της εθνικής στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) και των επιλογών της στα θέματα ασφάλειας.

Στις φλόγες του Κυβερνείου Συγγραφέας: Γαλατόπουλος, Χριστόδουλος
Κλεισμένο για ογδόντα χρόνια στην σκοτεινή λήθη ενός συρταριού, έρχεται σήμερα στο φως και προσφέρεται στους αναγνώστες και μελετητές το συγκλονιστικό, ιστορικό ντοκουμέντο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου για την μεγάλη εξέγερση των Κυπρίων τον Οκτώβριο του 1931.

Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, ένας από τους ηγέτες των Οκτωβριανών, μας προσφέρει με το έργο του άγνωστες πτυχές του Αγώνα, πρωτογενείς πληροφορίες και συναρπαστικά γεγονότα, που διαβάζονται με κομμένη την ανάσα.

Καταγωγή και εξέλιξη των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας στην Κύπρο Με έμφαση στη σύγχρονη εποχή

Το θέμα του  βιβλίου είναι η εξέλιξη των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας στην Κύπρο από την Αρχαιότητα και δώθε, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή στον 19ο και 20ο αιώνα. Στόχος του βιβλίου είναι να ερευνηθούν και να εξηγηθούν γενικές και ειδικές εξελίξεις, καθώς και να σκιαγραφηθούν ποικίλες κρίσιμες στιγμές και ζητήματα.