//ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Με σημείο αναφοράς την πλατεία Ταξίμ, κατηφορίστε την οδό Ανεξαρτησίας και σταθείτε στον κομψό εμπορικό πεζόδρομο ο οποίος φιλοξενεί μπουτίκ, δισκοπωλεία, βιβλιοπωλεία και μαγαζιά λαϊκής τέχνης. Για πιο συντονισμένη έρευνα αγοράς, θα πάτε στη δαιδαλώδη σκεπαστή αγορά του Μεγάλου Παζαριού όπου θα διασχίσετε περίπου 60 οδούς με περισσότερα από 1.200 μαγαζιά κι άλλους τόσους πάγκους. Προσέχοντας να μη χάσετε την αίσθηση του χρόνου, αναζητήστε αυθεντικούς ναργιλέδες, πολύχρωμα μαντίλια, κλασικά μπρίκια για καφέ, χειροποίητα χαλιά, χρυσά κοσμήματα, χιλιάδες μπαχαρικά και δερμάτινα είδη. Ασκήστε τη γνωστή μέθοδο του παζαριού για καλύτερη τιμή μόνο αν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε σε αγορά.

Αιγυπτιακή Αγορά
Αν και σύγχρονη – χτίστηκε το 1943 στη θέση μιας αγορά του 1663 στην οποία οι Γενοβέζοι και οι Βενετσιάνοι πουλούσαν μπαχαρικά, αρώματα και ναρκωτικά – με τη ζωντάνια της, τις μυρωδιές των μπαχαρικών και τα αρώματα της είναι από τα ελκυστικότερα μέρη της Κωνσταντινούπολης.
Ίσως εκπλαγείτε  – και απογοητευτείτε – βλέποντας ότι οι έμποροι των μπαχαρικών όλο και λιγοστεύουν. Πάντως, και με αυτούς τους λίγους η ατμόσφαιρα των διαδρόμων της είναι έντονα αρωματισμένη.

Μεγάλη Αγορά – Buyuk Carsi ή Kapali carsi
Ακόμη και αν δεν θέλετε να ψωνίσετε, μη διστάσετε να μπείτε στο Μεγάλο Παζάρι που είναι μνημείο ισότιμο με τα άλλα. Μη φοβάστε να απομακρυνθείτε από την μεγάλη αλέα και να χαθείτε στις λιγότερο πολυσύχναστες και πιο αυθεντικές γωνιές, αν δεν βρίσκετε πια το δρόμο σας, αποφύγετε να βγείτε από μα οποιαδήποτε πόρτα. Μείνετε στο εσωτερικό και ζητήστε απλά την Νουρουοσμανιγιέ Καπισί.

Ενώ κάποτε κάθε τετράγωνο της αγοράς προοριζόταν για ένα είδος, σήμερα υπάρχει η τάση να αναμιγνύονται. Να ξέρετε πάντως ότι οι περισσότεροι κοσμηματοπώλες βρίσκονται γύρω από τη μεγάλη αλέα από την οποία θα μπείτε, οι παλαιοπώλες είναι μαζεμένοι στο εσωτερικό παζάρι που βρίσκεται στο κέντρο.
Υπάρχουν συνολικά γύρω στα 3.000 μαγαζιά, εστιατόρια κλπ.
Αν αποφασίσετε να ψωνίσετε, μην ξεχνάτε ότι οι τιμές που αρχικά θα σας προταθούν θα είναι κάποτε περισσότερο από διπλάσιες απ’ αυτές που θα μπορούσατε να πετύχετε ματά από παζάρεμα.

Η ιστορία της
Στα χρονικά αναφέρεται ότι στους σουλτάνους άρεσε να περπατούν ινκόγκνιτο σ’ αυτή για να μαθαίνουν τι σκέπτεται ο λαός.

Ο Μωάμεθ ο πορθητής στα 1461 έχτισε την πρώτη σκεπαστή αγορά πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης βυζαντινής. Υλικά βυζαντινής προέλευσης ξαναβρίσκουμε στο σύγχρονο παζάρι.
Επίσης και μερικές; Αυλές καραβάν – σεράι της περιφέρειας αποκαλύπτουν τη βυζαντινή τους καταγωγή.

Η αγορά, όντας ξύλινη, κάηκε και ξανακτίστηκε το 1651 και το 1701. Οι διάδοχοι του Μουσταφά Β φρόντισαν να ανοικοδομήσουν τη σκεπαστή αγορά, άλλη από πέτρα.

Και αυτή καταστράφηκε από τον σεισμό του 1894 και ξαναχτίστηκε το 1898.

Balik Pazari
Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Istiklal Caddesi δίπλα στην είσοδο του Cicek Pasaj , Balik Pazari  είναι ένας πολυσύχναστος λαβύρινθος δρόμων που γεμίζουν με κιόσκια που πωλούν ψάρια, μπαχαρικά, γλυκά και αναμνηστικά, ενώ υπάρχουν και δύο εστιατόρια που ειδικεύονται στο κοκορέτσι  και γενικώς στα αρνιά.

Η γειτονική στοά, γνωστή ως Cicek Pasaj, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, όταν χτίστηκε το 1876. Στις αρχές του 20ού αιώνα, σταδιακά απορροφήθηκε από καταστήματα λουλουδιών που διευθύνονταν από λευκούς ρώσους μετανάστες – κερδίζοντας το όνομα “Arcade λουλουδιών”. Τις τελευταίες δεκαετίες, η στοά κυριάρχησε από περίφημα θορυβώδη meyhanes ή ταβέρνες. Τώρα στεγάζει περίπου μια δωδεκάδα μάλλον τουριστικών εστιατορίων τύπου meyhane που προσφέρουν μεζέδες και ψάρια. Για μια πιο αυθεντική τοπική ατμόσφαιρα, συνεχίστε προς το τέλος της αγοράς ψαριών και στρίψτε δεξιά στο στενό Nevizade Sokak, που θα βρείτε μια ζωντανή λωρίδα μπαρ και meyhanes, όλα με μικρά τραπέζια στο  πεζοδρόμιο γεμάτα με ντόπιους το καλοκαίρι.

Kadikoy Carsisi
Η ιστορική αγορά, η οποία είναι το πιο πολύχρωμο σημείο του Kadikoy στην ανατολική πλευρά, είναι ένας από τους χώρους που προσφέρουν ψώνια επτά ημέρες την εβδομάδα. Με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους γύρω, προσελκύει όλους από τους λάτρεις του κινηματογράφου μέχρι καλοφαγάδες και βιβλιοφάγους.

Το παζάρι του Kadikoy,  είναι μια περιοχή που πρέπει να επισκεφθείται στο πλαίσιο του πολιτισμού και της τέχνης. Τα βιβλιοπωλεία εδώ είναι γεμάτα έργα που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική πολυμορφία του Kadikoy. Ιδιαίτερα τα καταστήματα στο Akmar Passage είναι ένα ορυχείο τόσο από την άποψη του  βιβλίου όσο και της μουσικής. Αν θέλετε να ακούσετε κάποια μουσική, η οδός Neset Omer υπόσχεται μια σειρά από χώρους και ζωντανές μουσικές βραδιές.

Sahaflar Carsisi – Το Μεγάλο παζάρι των βιβλίων
Οι λάτρεις και συλλέκτες των βιβλίων βρίσκονται στον παράδεισο του εδώ, Ψάχνουν για νέους τίτλους, μεταχειρισμένα βιβλία, ιστορικούς χάρτες, το Κοράνι (σε διάφορες γλώσσες), αρχαία κείμενα και άλλα σπάνια ευρήματα. Το παζάρι, ανάμεσα στο τζαμί Beyazit και το Μεγάλο Παζάρι, χτίστηκε το 1954, αλλά η τοποθεσία του  είναι ένα ιστορικό λογοτεχνικό ορόσημο όπου υπήρχε η Χαρτοπράτεια του βυζαντίου  –χώρος με βυζαντινά βιβλία  και αγορά χαρτιού. Κατά τη διάρκεια των οθωμανικών χρόνων, ο χώρος έγινε κέντρο εκτύπωσης και λογοτεχνικού βιβλίου, συγκεντρώνοντας  πολλούς διανοούμενους και συγγραφείς στην περιοχή Beyazit και Grand Bazaar.

Κάποιοι ιστορικοί λένε  ότι στο Σαχαφλάρ Çarsısı εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο στην Τουρκία το 1729. Είτε πρόκειται για γεγονός είτε για μυθιστοριογραφία, το άγαλμα στη μέση της αυλής είναι αυτό του Ibrahim Muteferrika, ενός οθωμανικού διπλωμάτη που, μεταξύ πολλών τίτλων, ήταν ο εκδότης και υπεύθυνος για το πρώτο βιβλίο, ένα αραβο-τουρκικό λεξικό δύο τόμων.

Η είσοδος στο παζάρι είναι έξω από το δρόμο  Çadırcılar Caddesi , ακριβώς κάτω από την πύλη Beyazit του Μεγάλου Παζαριού (Πύλη Νούμερο 7)

Άλλα κέντρα που συγκεντρώνουν πολλούς εμπόρους ή εργαστήρια που πωλούν ή παράγουν το ίδιο είδος προϊόντος  (αν και τα περισσότερα τείνουν να εγκαταλειφθούν ) είναι τα εξής:

Valide Han
Είναι των αρχών του 17ου αι. και από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα κτίρια του είδους. Χτίστηκε από την Κιοσέμ Βαλιδέ, τη μητέρα του σουλτάνου Ιμπραήμ. Αποτελείται από τρεις συνεχόμενες αυλές. Στην Τρίτη, ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος ύψους 25 μ. ανήκε στο δικαστήριο, έργο του Αρκάδιου, που στα βυζαντινά χρόνια χρησίμευσε σαν φυλακή.

Αν και έγινε ευρύτερα γνωστό όταν παρουσιάστηκε στην ταινία 007 Skyfall.
Υπάρχουν ακόμα μερικές από τις γνωστές χειροτεχνίες της Τουρκίας αλλά το πιο απίθανο πλεονέκτημα του είναι η θέα από την οροφή του.
Εάν είστε τυχεροί, και ο φύλακας  συμφωνήσει να ξεκλειδώσει μια πόρτα που κρύβει μυστική σκάλα στην οροφή θα απολαύσετε τη θέα του Βοσπόρου, που διαιρεί την Ευρώπη και την Ασία.
Μια μικρή προειδοποίηση: Η οροφή είναι επίπεδη (με κάποιους θόλους) και δεν υπάρχουν ράγες ασφαλείας – προσέξτε το βήμα σας.

Kurkcu Hani
Επίσης του 17ου αι. Το όνομα του σημαίνει «χάνι του γουναρά». Την αυλή του πλαισιώνουν δύο σειρές καμάρες.

Buyuk Yeni Han
Βρίσκεται αριστερά και λίγο χαμηλότερα. Είναι του 18ου αι. Οι χονδρέμποροι υφασμάτων και ψιλικών έχουν εκεί τα καταστήματα και τα εργαστήρια τους