//ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

29 Αυγούστου – Το πανηγύρι του νησιού στο μοναστήρι του Αη Γιάννη του Αλάργα του Αποκεφαλιστή. Τιμάται από τους απανταχού ανά τον κόσμο Χαλκίτες.
Την παραμονή προσφέρεται αρνί με πατάτες ή μακαρόνια και ορεκτικά και την επόμενη πρωινό με μέλι και νηστίσιμο γεύμα.

Δεκαπενταύγουστο- Γιορτή της Παναγίας
Το πανηγύρι της Παναγιάς της Χωριανής στο Χωριό είναι μοναδικό και το τελετουργικό του παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Δυο – τρεις ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο καθαρίζουν όλοι μαζί την εκκλησία, ενώ την παραμονή ξεκινούν για το Χωριό. Το γλέντι αρχίζει με χαρούμενα και σατιρικά δίστιχα τα οποία μαζί με το γλυκόλαλο ήχο της λύρας γεννούν αναμνήσεις και  συγκινήσεις καθώς τα δίστιχα δείχνουν τον πόνο που αισθάνονται οι Χαλκίτες όταν βρεθούν στο ερειπωμένο πια Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Άλλα σημαντικά πανηγύρια  στη Χάλκη είναι το πανηγύρι στο μοναστήρι του Σταυρού στις 14 Σεπτέμβρη, το γλέντι του «Παλαρνιώτη» στις 8 Νοέμβρη, το Γιάννη του Κοντά (Λαμπρή Τρίτη) στα Σίγνη, το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στο απόκρημνο μοναστήρι της Αλιμνιάς και το πανηγύρι της Παναγιάς Εττριάς στις 23 Αυγούστου  στο προαύλιο του Άη Γιάννη του Αλάρκα.

Στη  Χάλκη στο πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται  το πολιτιστικό συμβάν  στα πλαίσια του Διεθνούς χαρακτηρισμού της Χάλκης:  «Χάλκη Νησί Ειρήνης και Φιλίας». Στο φεστιβάλ αυτό, το οποίο διοργανώνεται από την Δ.Ε.Π.Α.Χ, οι επισκέπτες ακούνε  παλιά και  καινούργια μουσικά κομμάτια που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία του νησιού.