//ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Φαγητό
Το φαγητό στην Κύπρο αντικατοπτρίζει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την ανεξίτηλη επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού. Θα βρείτε γεύσεις που είναι επηρεασμένες από την Μέση Ανατολή, την Μικρά Ασία και τους Ενετούς, ενώ πάντα χρησιμοποιούνται φρέσκα εγχώρια υλικά, βότανα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Η Μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε δημητριακά και όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώριμα από τον ήλιο, ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, άπαχο κρέας και πουλερικά σε συνδυασμό με κρασί δεν συνιστά μονάχα υγιεινή επιλογή αλλά είναι και ένας ακαταμάχητος πειρασμός. Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ακούσετε να σας λένε την λέξη «κοπιάστε» στην Κύπρο. Σημαίνει «ελάτε να φάτε μαζί μας» και είναι μια προσφορά που γίνεται με ειλικρίνεια από τους κατοίκους του νησιού.

Μεζέδες
Για αιώνες, οι Κύπριοι συνόδευαν το ποτό τους με μεζέδες- μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές που αποτελείται από πολλά πιάτα με μικρές μερίδες νόστιμου φαγητού. Οι μεζέδες είναι χαρακτηριστικό των θρησκευτικών γιορτών, των γενεθλίων, γάμων και ονομαστικών εορτών. Οι εορτασμοί συνήθως σημαίνουν ατελείωτο φαγητό, τραγούδι και αστεία συνοδευόμενα από κρασί και ζιβανία, ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που μοιάζει με το τσίπουρο.

Οι μεζέδες σερβίρονται σε όλη την Κύπρο και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα φαγητών της τοπικής κουζίνας που μπορεί να φτάσουν και τα 30 πιάτα. Η πανδαισία αρχίζει με μαύρες και πράσινες ελιές, ταχίνι, σκορδαλιά (σάλτσα με πατάτα και σκόρδο), ταραμοσαλάτα (σάλτσα από αυγά ψαριού) και τζατζίκι όλα συνοδευμένα από ένα πανεράκι φρέσκο ψωμί και μια κούπα χωριάτικη σαλάτα. Κάποιοι από τους πιο ασυνήθιστους μεζέδες που μπορεί να σερβιριστούν είναι το χταπόδι σε κόκκινο κρασί, τα σαλιγκάρια με σάλτσα τομάτα, μυαλά με κάπαρη, κάπαρη και μούγκρα (κουνουπίδι τουρσί). Δεσμίδες από πράσινα λαχανικά, κάποια ωμά και κάποια με λεμόνι και αλάτι είναι απαραίτητα στο τραπέζι των μεζέδων. Το γεύμα συνεχίζεται με ψάρι, ψητό χαλλούμι, λούντζα (καπνιστό χοιρινό φιλέτο), κεφτέδες, σεφταλιά και λουκάνικα.

Μετά έχουν σειρά τα σουβλάκια, τα αρνίσια παϊδάκια και το κοτόπουλο. Το τελευταίο πιάτο που σερβίρεται είναι τα φρούτα ή τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Το Γλυκό υπάρχει σε όλα τα σπίτια και είναι το πρώτο πράγμα που προσφέρεται στους ξένους με ένα ποτήρι κρύο νερό.

Οι γυναίκες στην Κύπρο συνεχίζουν να φτιάχνουν Γλυκό με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτό περνάει από γενιά σε γενιά και το σερβίρουν με μεγάλη περηφάνια.

Τοπικά Κρασιά- Ποτά

Κουμανταρία
Η Κουμανταρία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κρασιά στον κόσμο. Ο θρύλος λέει ότι η Κουμανταρία φτιάχτηκε αρχικά από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο και τους Σταυροφόρους. Αυτό το πολύ νόστιμο κρασί επιδορπίου, που έχει μια γεύση που μοιάζει αρκετά με το ποτό sherry, φτιάχνεται με την ίδια μέθοδο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα σταφύλια μαζεύονται αργά, στεγνώνουν στον ήλιο για να ενισχυθεί η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και μετά πατιούνται. Ο χυμός μαζεύεται και μπαίνει σε ντεπόζιτα ή μεγάλα πήλινα κιούπια για τη ζύμωση.

Ζιβανία είναι το γνωστό “Σπίρτο” της Κύπρου, φτιαγμένο από καλά διυλισμένο χυμό σταφυλιού και πρόκειται για σχεδόν καθαρό αλκοόλ και είναι πολύ δυνατό.
η τοπική μπύρα ονομάζεται ΚΕΟ  η lager της ΚΕΟ είναι πολύ καλή.

Διασκέδαση

Λεμεσός
Οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί για την αγάπη τους στη διασκέδαση, άρα δεν είναι έκπληξη ότι η νυχτερινή ζωή της πόλης ποικίλει. Κάθε είδους ταβέρνα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ παραλιακά μπαρ κατά μήκος του χώρου περιπάτου προσθέτουν στις επιλογές. Η νυχτερινή ζωή μετά την αναβάθμιση της περιοχής του  μεσαιωνικού κάστρου είναι μαζεμένη εκεί.

Λάρνακα
Στον παραλιακό δρόμο με τις φοινικιές, γνωστό και σαν «Φοινικούδες»  υπάρχει η περισσότερη νυχτερινή ζωή της Λάρνακας . Το μέρος είναι γνωστό για τις καφετερίες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Πάφος
Η νυχτερινή διασκέδαση της Πάφου είναι σχεδόν συγκεντρωμένη πάνω στην παραλία, στην ακτογραμμή της κεντρικής Πάφου, ανατολικά του φρουρίου της Πάφου.