//ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Στην Κούβα υπάρχουν πολλές θρησκείες, οι οποίες αντανακλούν τα ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία της. Ο καθολικισμός, τον οποίο έφεραν στο νησί οι Ισπανοί αποικιοκράτες στις αρχές του 16ου αιώνα, είναι η κυριότερη θρησκεία. Μετά την επανάσταση η Κούβα έγινε επίσημα αθεϊστικό κράτος και περιόρισε τη θρησκευτική λατρεία. Από το 1991 οι περιορισμοί αυτοί έχουν μειωθεί σημαντικά και η ανοιχτή αμφισβήτηση εκ μέρους των κρατικών θεσμών του δικαιώματος του θρησκεύειν έχει εκλείψει, παρόλο που η Εκκλησία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς στη γραπτή και ηλεκτρονική επικοινωνία και δικαιούται να δεχτεί εισφορές μόνο οικονομικούς πόρους που εγκρίνονται από το κράτος. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκπροσωπείται από τη Συνέλευση των Κουβανών Καθολικών Επισκόπων, της οποίας ηγείται ο Χάιμε Λούκας Ορτέγα υ Αλαμίνο, καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος της Αβάνας. Υπάρχουν έντεκα επισκοπές, 56 τάγματα καλογριών και 24 τάγματα ιερέων. Τον Ιανουάριο του 1998 έγινε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στο νησί, κατόπιν πρόσκλησης από την κουβανική κυβέρνηση και την καθολική εκκλησία.

Επίσης υπάρχει μία Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στην Αβάνα, η οποία ανοικοδομήθηκε μετά την επίσκεψη του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Αβάνα.

Το θρησκευτικό τοπίο της Κούβας χαρακτηρίζεται επίσης από πολλές συγχωνεύσεις διαφόρων θρησκειών. Αυτή η ποικιλομορφία προέρχεται από Κουβανούς με ρίζες στη δυτική και κεντρική Αφρική, οι οποίοι ανακατασκεύασαν τις αφρικανικές τους θρησκείες στην Κούβα. Το έκαναν συνδυάζοντας τις θρησκείες τους με στοιχεία του καθολικισμού, με αποτέλεσμα σαν κι αυτό που παρατηρήθηκε με τη βραζιλιάνικη ουμπάντα. Συχνά ο καθολικισμός ακολουθείται παράλληλα με τη σαντερία, ένα μίγμα καθολικισμού και άλλων, κυρίως αφρικανικών, πίστεων. Άλλες θρησκείες που έχουν απήχηση είναι η Πάλο Μόντε και η Αμπακουά, οι οποίες έχουν μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους σε αφρικανικές γλώσσες.

Ο προτεσταντισμός εισήχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 18ο αιώνα και αυξάνεται συνεχώς. Περίπου 300.000 Κουβανοί ανήκουν στις 54 προτεσταντικές εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί. Ο Πεντηκοστιανισμός έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και η Εκκλησία του Θεού από μόνη της έχει πάνω από 100.000 μέλη – σύμφωνα με την ίδια. Η Επισκοπική Εκκλησία της Κούβας ισχυρίζεται ότι αριθμεί 10.000 μέλη. Στην Κούβα υπάρχουν μικρές κοινότητες εβραίων, μουσουλμάνων και πιστών του Μπαχάι. Η Αβάνα έχει τρεις ενεργές συναγωγές και ένα τζαμί. Οι περισσότεροι Εβραιο-Κουβανοί είναι πολωνικής και ρωσικής καταγωγής, αποτέλεσμα των πογκρόμ στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπάρχει, όμως, μια μικρή κοινότητα σεφαρδιτών εβραίων στην Κούβα, οι οποίοι προέρχονται από την Τουρκία. Οι περισσότεροι από τους σεφαρδίτες ζουν στην επαρχία, παρόλο που έχουν δική τους συναγωγή στην Αβάνα. Τη δεκαετία του 1960 σχεδόν 8.000 εβραίοι έφυγαν για το Μαϊάμι. Τη δεκαετία του 1990 περίπου 400 Εβραιο-Κουβανοί εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ σε μια συντονισμένη μαζική έξοδο με τη χρήση θεωρήσεων διαβατηρίου που έδωσαν χώρες που θέλησαν να τους βοηθήσουν να μεταβούν στο Ισραήλ.

Καθεδρικός του San Cristobal de la Habana
Βρίσκεται  στην πλατεία cathedral και έχει δύο διαφορετικού ύψους πύργους καμπαναριών, φτιαγμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Francesco Borromini σε ρυθμό Μπαρόκ. Άρχισε η κατασκευή της το 1748 και ολοκληρώθηκε το 1787

Καθεδρικός de Nuestra Senora de la Candelaria. –Camaguey
Ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα στην θέση ενός προγενέστερου ναού του 1530.

Catedral de Nuesta Senora de la Asuncion – Santiago de Cuba
Βρίσκεται στην νότια πλευρά της πλατείας Cespedes είναι η τελευταία από μια σειρά εκκλησιών σε από το σημείο. Ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Κούβας που έγινε το 1520, αλλά το αρχικό οικοδόμημα καταστράφηκε. Ο αρχικός ναός είχε διαφορετική τοποθέτηση με την κυρία όψη να βλέπει προς τον κόλπο. Ο σημερινός ναός ολοκληρώθηκε το 1922.
Nuesta Senora Δελ Κόμπρε
Η βασιλική του Νουέστρα Σενιόρα δε λα Καριδάδ δελ Κόμπρε (20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαντιάγο) είναι το σημαντικότερο κέντρο προσκυνήματος του νησιού. Οι Κουβανοί το αποκαλόύν «Ελ Κόμπρε» (ο Χαλκός) και το θεωρούν ιερό, από τις 10 Μαΐου 1916 η παρθένος του Ελ Κόμπρε είναι η προστάτιδα της χώρας.