//ΤΑ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΑ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η περιοχή των κρασοχωρίων βρίσκεται στα βόρεια της Λεμεσού, στη νότια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδος. Στα χωριά αυτά διατηρούνται ακόμα οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας των αμπελιών. Η παραγωγή του κρασιού αποτελεί την κύρια ασχολία των κατοίκων. Σ’ αυτή την περιοχή παράγεται το περίφημο κυπριακό ξηρό κόκκινο κρασί. Τα χωριά της περιοχής φιλοξενούν τοπικά οινομουσεία που αξίζουν να επισκεφθείτε. Ο Επισκέπτης φτάνει στην περιοχή των κρασοχωρίων από τον δρόμο Λεμεσού – Πάφου, δεξιά μετά το χωριό Ερήμη.

Χωριό Κοιλάνι
Το Κοιλάνι είναι ένα γραφικό χωριό. Έξω από το χωριό διατηρείται η μονόχωρη με τρούλο εκκλησία της Αγίας Μαύρης  του 12ου αιώνα, με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.
Το μουσείο Αμπελουργίας στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού. Αμπελουργικά εργαλεία και δείγματα λαϊκής τέχνης αποτελούν τα βασικά εκθέματα. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ένα μεγάλο καζάνι για την παραγωγή της ζιβανίας, του τοπικού οινοπνευματώδους ποτού.

Χωριό  Όμοδος
Το οινοπαραγωγικό χωριό Όμοδος, κτισμένο ανάμεσα σε εκτάσεις αμπελιών στο βουνό του Τρόδους, με μικρά πλακόστρωτα δρομάκια και το επιβλητικό μοναστήρι στην πλατεία του χωριού, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου.
Σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι βρίσκεται ένα μικρό αναπαλαιωμένο πατητήρι, γνωστό με το όνομα Ληνός, το οποίο και είναι επισκέψιμο.

Το χωριό Άρσος
Το Άρσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά χωριά. Το όνομα του χωριού συνδέεται είτε με το ιερό άλσος της θεάς Αφροδίτης , όπου βρίσκεται το χωριό, είτε με την Αρσινόη στην οποία ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος αφιέρωσε την πόλη.
Η παραγωγή κρασιού αποτελεί βασική ασχολία των κατοίκων του χωριού από την αρχαιότητα. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού παράγουν δικό τους κρασί και το χωριό φημίζεται για τα ειδικά εδέσματα που μαγειρεύονται με κρασί.

Χωριό Φοίνι
Στην καρδιά του Τρόδους, ανάμεσα σε δάση από πεύκα, βρίσκεται ακόμα ένα γραφικό χωριό το Φοινί. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το ΄νομα του από τον Φράγκο λόρδο Χουάν ντε Φενιού ή από την ελληνική λέξη φοίνικας.
Το χωριό είναι γνωστό για τα περίτεχνα κεραμικά του αγγεία, τα παραδοσιακά έπιπλα και το λουκούμι.

Χωριό Βάσα
Η Βάσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά οινοπαραγωγικά χωριά με μεγάλες εκτάσεις από αμπέλια. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού. Αξιόλογο είναι το μουσείο Ζιβανίας (παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό)