//7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Το Σαντιάγκο της Χιλής, είναι γνωστό ότι  είναι μια πόλη αναφορά στον κόσμο των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.  Το 2011, όμως, οι New York Times παρουσίασαν το Σαντιάγκο και ως τον καλύτερο προορισμό ταξιδιού.
Για να το διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι, σας προτείνουμε να περπατήσετε στο κέντρο της πρωτεύουσας, να δείτε το κτίριο Moneda, έδρα του προέδρου της Δημοκρατίας της Χιλής, την πλατεία των όπλων (Plaza de Armas), τα Μουσεία της, να κάνετε βόλτα στους πεζόδρομους καθώς και στους χώρους πράσινου, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Μην ξεχάσετε τις περιοχές Providencia, Bellavista, Las Condes, Vitacura,  με τη θαυμάσια γαστρονομία τους και την πλούσια προσφορά νυκτερινής διασκέδασης.
Επωφεθείτε από την επίσκεψη, για να χαθείτε στους δρόμους της και να ανακαλύψετε μια Μητρόπολη, που αυξάνεται και ανανεώνεται.

Museo Nacional  de Bellas Artes. (Μουσείο καλών Τεχνών)
Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτικά, και Σχεδια. Κομμάτια αυτόχθονα και επίσης διεθνή. Πολύ ενδιαφέρον!

Αρχικά δημιουργήθηκε το Εθνικό Μουσείο Ζωγραφικής, το 1880, με σκοπό να συγκεντρώσει τα έργα που βρίσκονταν διεσπαρμένα σε χέρια δημόσια ή ιδιωτικά απ’ όλη τη χώρα. Σημερα, ονομάζεται  Εθνικό Μουσείο   Καλών Τεχνών και έχει εκπληρώσει με το παραπάνω το σκοπό του.

Την πρωτοβουλία είχε ο Χιλιανός γλύπτης José Miguel Blanco  και από τότε τα 140 έργα, με τα οποία εγκαινιάστηκε η Πινακοθήκη, έχουν γίνει περίπου 3.000, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν επίσης και γλυπτά, χαρακτικά και σχέδια.

Ανάμεσα στις συλλογές ξένης τέχνης ξεχωρίζει μια σπουδαία ιταλική συλλογή ζωγραφικής και σχεδίων , καθώς επίσης και διάφορα αγαλματάκια από την  Υπο-σαχάρια  Αφρική, τα οποία συνέλεξε ο γνωστός χιλιανός ποιητής Vicente Huidrobo,  κατά την παραμονή του στην Ευρώπη, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ισπανική ζωγραφική έχει επίσης τη θέση της στο Μουσείο, με διάφορα κομμάτια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν «Η Παναγία με το Βρέφος», του Murillo,  μερικά έργα του Sorolla,  καθώς επίσης και η εικόνα του «Αγίου Φραγκίσκου σε Προσευχή» του  Zurbarán.

Το Μουσείο δεν είχε δική του έδρα μέχρι το 1901, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κτίριο για το Μουσείο Καλών Τεχνών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Émile Jéquier.  Το κτίριο είναι σε νεοκλασικό στυλ και η κύρια είσοδός του έχει έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο, ο οποίος κατασκευάστηκε στο Βέλγιο.

Iglesia de San Francisco (Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου).
Απ’ όλα τα κτίρια που άφησαν οι αποικιοκράτες, αυτό που στεγάζει την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου είναι το πιο παλιό. Από τότε που τοποθετήθηκε η πρώτη πέτρα για την οικοδόμηση του, το 1572, έχει αντιμετωπίσει στωικά τους πολυάριθμους σεισμούς, που έπληξαν την πόλη, έχασε όμως τον πύργο του ρολογιού.

Στο εσωτερικό του, πάνω από την Αγία Τράπεζα βρίσκεται μια εικόνα της Παναγίας του Socorro,  μικρή βέβαια, αλλά μεγάλης ιστορικής αξίας, γιατί είναι αυτή που ο κατακτητής  και πρώτος βασιλικός κυβερνήτης της Χιλής Pedro de Valdivia έφερε μαζί του στις αποστολές του, γιατί, όπως λένε, τον προστάτευε από τους εχθρούς του.

Δίπλα στην εκκλησία ιδρύθηκε τότε ένα μοναστήρι για τους Φραγκισκανούς, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο Αποικιακό Μουσείο (Museo Colonial).  Στο Μουσείο αυτό, ανεξάρτητα από το όνομά του, βρίσκονται αντικείμανα τέχνης ιερά, τα περισσότερα από τα οποία διαφυλάχτηκαν από τους ίδιους του Φραγκισκανούς.

Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει μια σειρά από 54 πίνακες σε καμβά, ζωγραφισμένους με λάδι, του 17ου αιώνα, οι οποίοι παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Catedral (Καθεδρικός Ναός).
Bρίσκεται  στην Kεντρική Πλατεία των Όπλων (Plaza de Armas). Αυτός ο Καθεδρικός Ναός, σε στυλ Νεογοτθικό, αποτελεί σύμβολο για την πόλη, γιατί από παλιά υπήρχε πάντα εκεί ένας μεγάλος Ναός, αλλά δεν ήταν πάντοτε αυτός που βλέπουμε σήμερα.

Το πρώτο κτίριο  καταστράφηκε από το σεισμό του 1648 και από τότε άλλοι τρεις διαφορετικοί Ναοί κατέλαβαν αυτό το χώρο. Αυτός που βλέπουμε σήμερα είναι ο πέμπτος.

Κτίστηκε το 1748, με αρχιτέκτονα τον Antonio Acuña,  αλλά την πρόσοψη, σε στυλ νεογοτθικό, ανέλαβε ο ιταλός Joaquín Toesca  , ενώ οι πύργοι που προεξέχουν ψηλά προστέθηκαν στα τέλη του 1800.

Η λιτή εξωτερική του εμφάνιση δημιουργεί αντίθεση με το εσωτερικό, το οποίο είναι γεμάτο με πλούσια διακόσμηση.

Ο Κεντρικός Ναός αποτελείται από τρια κλίτη και μπροστά από την Ιερή Τράπεζα βρίσκονται τα ξύλινα καθίσματα, τα οποία προορίζονται για τους Ιερείς.

Ξεχωρίζει το Όργανο, το οποίο κατασκευάστηκε στο Λονδίνο γύρω στο 1756.

Στο αριστερό κλίτος υπάρχουν  μικρές Ιερές Τράπεζες, αφιερωμένες στους διάφορους Αγίους, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή του Προστάτη της πόλης, Σαντιάγκο.

Από τον Καθεδρικό Ναό, από μια πόρτα κοντά στην κύρια είσοδο,  έχετε πρόσβαση στη διπλανή εκκλησία,Parroquia del Sagrario,  όπου βρίσκεται η εικόνα της Virgen del Carmen,  η οποία βγαίνει σε λιτανεία στους δρόμους της πόλης κάθε Σεπτέμβρη.

El Mirador del Alto.
Στον τελευταίο όροφο του εμπορικού κέντρου Las Condes  βρίσκεται το Mirador del alto,  ένας χώρος όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα διάφορα αξιόλογα εστιατόρια με μια προσφορά τόσο ευρεία, που πραγματικά θα είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι θέλετε να φάτε.

Ανάμεσα σ’ αυτά που προσφέρουν φαγητό διεθνές ξεχωρίζουν το El Otro sitio, ένα εστιατόριο που προσφέρει φαγητό περουβιανό, το  Majestic, με ό,τι καλύτερο από φαγητά της Ινδίας και το Sushihana,     το πρώτο εστιατόριο με φαγητό γιαπωνέζικο στο Σαντιάγκο.

Και αν σας λείπει η μεσογειακή κουζίνα, μπορείτε να πάτε στο Oliva y Limón (Ελιά και Λεμόνι).   Tο όνομά του τα λέει όλα και θα αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε  στο σπίτι σας.

Μην παραλείψετε  να δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία από κρέπες, γλυκές, αλμυρές, με θαλασσινά ή ειδικές για χορτοφάγους, καθώς και έναν καφέ στη γνωστή κολομβιανή αλυσίδα με καφετέριες Juan Valdez.

Για να δροσιστείτε δοκιμάστε  παγωτά με βάση το γιαούρτι και σε διαφορετικές γεύσεις στο Yogurt Life.       Και για  να τελειώσετε αυτή τη μέρα της γαστρονομίας περάστε από το κατάστημα La Cav,  ένα χώρο για τους λάτρεις του κρασιού, όπου οι ειδικοί θα σας δώσουν συμβουλές για το κρασί θα σας πληροφορήσουν    για την κουλτούρα του κρασιού στη χώρα.

Σ’ αυτό το κατάστημα η δοκιμή είναι παράδοση, έτσι θα είστε εσείς οι ίδιοι αυτοί που θα αποφασίσετε τι κρασί θα πάρετε μαζί σας για το σπίτι.

Un completo en los bajos del Portal Fernández Concha
Ίσως όλοι οι τουρίστες που έχουν περάσει από το Σαντιάγκο να έχουν δει  το κτίριο  Portal Fernández Concha , που βρίσκεται δίπλα στην Plaza de Armas (Πλατεία των Όπλων), λίγοι, όμως, ξέρουν ότι είναι διάσημο για το «γρήγορο φαγητό» του, και ότι κάθε μέρα πολλοί κάτοικοι του Σαντιάγκο πηγαίνουν εκεί, για να φάνε.

Προσφέρει σάντουιτς, πίτσες ή «κομπλέτος», όπως λέγονται εδώ τα ζεστά «περίτος», κάτι σαν τα χοτ- ντογκς, σε καλές τιμές.

Το «κομπλέτο» έφτασε εδώ στη Χιλή από τον Eduardo Bahamondes Muñoz,  έναν μετανάστη, ο οποίος στη δεκαετία του ’20 επέστρεψε στη χώρα του, αφού πέρασε αρκετά χρόνια στην Αμερική.  Άνοιξε το δικό του μπαρ, το «Quick Lunch Bahamondes» και άρχισε να σερβίρει αυτά τα ζεστά «περίτος». Δεν  αρκέστηκε, όμως,  στην κέτσαπ ή στη μαγιονέζα, αλλά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα είδος κρέμας ειδικής, που την έφτιαχνε ο ίδιος.

Η επινόησή του θριάμβευσε και, όπως ήταν φυσικό, και τα άλλα καταστήματα άρχισαν να τον μιμούνται, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί αυτή η  παράδοση του «κομπλέτο».

Σήμερα, αν και δεν υπάρχει το κατάστημα του  Bahamondes , αυτό συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα με το όνομα «El Portal, Ex Bahamondes».

Γνωστή και ιστορική επίσης και η πιτσαρία Ravera  , η οποία συνεχίζει ακόμα να δουλεύει.

Restaurante Confitería Torres.
Πρόκειται για μια αλυσίδα εστιατορίων – υπάρχουν τρία καταστήματα στο Σαντιάγκο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η έδρα του στην οδό Alameda.  Δημιουργήθηκε το 1879. Η προνομιακή του θέση, δίπλα στα πιο σημαντικά κυβερνητικά κτίρια της πόλης, και η προσεγμένη του κουζίνα συνέβαλαν στο να γίνει ένας χώρος όπου σύχναζαν οι πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι, πρόεδροι, συγγραφείς καθώς και χώρος όπου οργανώνονταν μερικές απο τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας.  Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαγητό της Χιλής, κρέας, θαλασσινά και λαχανικά, καθώς και παραδοσιακά γλυκά της χώρας, αν και οι τιμές είναι υψηλές.

Στο εστιατόριο αυτό δημιουργήθηκε το σάντουιτς «Barros Luco»,  που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του προέδρου Ramón Barros Luco, o οποίος ήταν τακτικός πελάτης του εστιατορίου.

Πρόκειται για ένα σάντουιτς, που αποτελείτα απο ψωμί, κρέας και λιωμένο τυρί. Μπορείτε βέβαια να το βρείτε σήμερα σε πολλά μπαρ αλλά σε αυτό το εστιατόριο άρχισε να γίνεται δημοφιλές.

Comer y Beber en el Barrio Brasil (Φαγητό και ποτό στην περιοχή Brasil ).
Πρόκειται για μια περιοχή νεανική και γεμάτη ζωή, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και να φάτε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Μπορείτε να πάτε στο Oceans Pacific, όπου θα απολαύσετε εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά σ’ ένα ιδιαίτερο περιβάλλον: ο εσωτερικός χώρος μοιάζει με ένα πλοίο , με καμπίνες και ονόματα  σχετικά με τη θάλασσα, όπως το σαλόνι  Cachalote  (ένα είδος φάλαινας).

Άλλο εστιατόριο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Vacas Gordas.  Η σπεσιαλιτέ του είναι το κρέας στη σχάρα και γι’ αυτό τα σαββατοκύριακα  είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τραπέζι, αν δεν έχετε κάνει κράτηση νωρίτερα.

Μετά το φαγητό καλό είναι να πάτε στο  Café Cronopios ,  απ’ όπου θα δείτε την απογευματινή κίνηση στην πλατεία  Brasil (Plaza Brasil)  ενώ απολαμβάνετε το  Mokaccino,     ένα φρουτοχυμό με γάλα.

Επιπλέον, στην περιοχή θα βρείτε εστιατόρια με φαγητό κινέζικο, ταιλάνδέζικο κ.α , τόσα, που στο τέλος θα είναι δύσκολο να επιλέξετε.

Degustar las empanadillas (Δοκιμάστε τα empanadillas).
Κάτι που πρέπετε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι τα empanadillas , ψωμάκια γεμιστά, ή μια ζύμη ψημένη και άλλες φορές τηγανητή.
Η ποικλία που περισσότερο καταναλώνεται είναι το  empanada de pino,  ένα γέμισμα με κρέας μοσχαρίσιο, κρεμμύδι με καρυκεύματα και μπαχαρικά που θα το βρείτε παντού.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε  empanadillas  γεμισμένα  με θαλασσινά ή λαχανικά. Και το περίεργο είναι ότι συνηθίζουν  εκεί να τα τρώνε την ώρα του γεύματος, κυρίως τις κυριακές.

Το να βρείτε ένα χώρο να τα δοκιμάσετε δε θα είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να βρείτε κάτι καλό, μπορείτε να πάτε στο Paula A, στο εμπορικό Κέντρο Las Condes.  Τα empanadillas  που φτιάχνονται εκεί θεωρήθηκαν τα καλύτερα της πόλης το 2001 από τους χρονογράφους της Γαστρονομίας της Χιλής.

Άλλες επιλογές είναι η αλυσίδα της αρτοποιίας  Castaño    ή τα καταστήματα Ña Matea  τα οποία επίσης έχουν λάβει διακρίσεις γαστρονομικές.
Kalamad