//ΒΑΛΠΑΡΑΪΖΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ

ΒΑΛΠΑΡΑΪΖΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ

  Άρωμα Βοημίας και μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή σ’ αυτό το λιμάνι, που ανακηρύχθηκε «Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».
Είναι μια πόλη 300.000 περίπου κατοίκων, που βρίσκεται στον ειρηνικό ωκεανό, στην Κεντρική Χιλή.

Το Βαλπαραΐζο το αγαπάς ή το αγαπάς. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές μ’ αυτήν την πόλη, που ανακαλύφτηκε και πήρε το όνομά της στα 1536, από την πρώτη ισπανική εκστρατεία στη Χιλή, της οποίας αρχηγός ήταν ο Diego de Almagro. Στο λιμάνι υπάρχει άρωμα ιστορίας εκατοντάδων χρόνων, σε μια πρόβλεψη αρχιτεκτονική η οποία δεν ακολούθησε καθιερωμένες αστικές λογικές και γι’ αυτό το λόγο προκαλεί το θαυμασμό των καλλιτεχνών και των πολιτών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Όταν τα αμερικανικά λιμάνια άρχισαν να έχουν εμπορική κίνηση μετά την ανεξαρτησία, κατά το 19ο αιώνα, το Βαλπαραΐζο άρχισε να αναπτύσσεται και μετατράπηκε σε έναν από τους κυριότερους τόπους, όπου έφταναν και ξεκουράζονταν τα πλοία, που διέσχιζαν το Στενό του Μαγγελάνου, το στενό που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό.

Το Βαλπαραΐζο έχει υποστεί φωτιές και σεισμούς, ωστόσο πάντοτε συνέρχεται και συνεχίζει την πορεία του. Έχει διατηρήσει τις μοναδικές κατασκευές του, με επιρροή αγγλική, στο Plan, ή  χαμηλό μέρος της πόλης, ένας τομέας ιδιαίτερα εμπορικός. Μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα παλιά ασανσέρ που ανεβαίνουν στους πάνω από 40 λόφους, οι οποίοι περικυκλώνουν το λιμάνι.

Σοκάκια, μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις υπέροχη θέα, τεράστιες σκάλες και μικρά περάσματα περιμένουν τον επισκέπτη, για να χαθεί, διασκεδάζοντας συγχρόνως, σ’ αυτό τον αστικό λαβύρινθο της πόλης, που ονομάζεται «Κόσμημα του Ειρηνικού». Mουσεία στη ύπαιθρο, το  la Sebastiana, δηλαδή το σπίτι του ποιητή  Pablo Neruda, το  Paseo Gervasoni  και el Yugoeslavo, ο λόφος Bellavista, ο λόφος Cárcel, πολυάριθμα μπαρ με παλιές ιστορίες, η εκκλησία   La Matriz αλλά και η εντυπωσιακή Fiesta de Año Nuevo, με βεγγαλικά που ρίχνουν για μισή ώρα στη θάλασσα. Ο κατάλογος όλων όσων αξίζει να δείτε είναι μακρύς, ατελείωτος και ανοίγει ξανά καί ξανά από δρόμο σε δρόμο και από λόφο σε λόφο.

Για να φάτε και να κοιμηθείτε υπάρχουν διάφορες επιλογές και με διαφορετικές τιμές. Είναι καλό να επισκεφτείτε τα μυθικά εστιατόρια Cinzano  και Jota Cruz, σύμβολα της γαστρονομίας του Μπουένος Άυρες. Αν το Βαλπαραΐζο έχει κάτι χαρακτηριστικό, αυτό είναι ότι έχει δεχθεί επιρροές από όλους τους κατακτητές, από όπου κι αν προέρχονται, όποιοι κι αν είναι. Πολλοί έφτασαν εδώ και ποτέ πια δεν θέλησαν να αφήσουν το κεντρικό λιμάνι της Χιλής.
Kalamad