//Η ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ

Η ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ

Ο Χέμινγουεϊ λάτρευε τη λογοτεχνία, την καλή παρέα και το ποτό, τρία πάθη του στα οποία επιδιδόταν ελεύθερα στο μαγευτικό περιβάλλον της παλιάς Αβάνας. Η πρωτεύουσα τιμά τα πολυάριθμα στέκια του, που έχουν διατηρηθεί με μεγάλη φροντίδα και η αγαπημένη βόλτα από το ξενοδοχείο στα μπαρ που σύχναζε, θεωρείται ως ιστορική διαδρομή.
Γίνεται αναφορά σε όλους τους φίλους του «πάπα» τους κινηματογραφικούς αστέρες, τους μποξέρ, τους ταυρομάχους, τους πολιτικούς και τους κοινούς θνητούς, που τον συνόδευαν στα ταξίδια του και αποτελούν μέρος του θρύλου της Αβάνας.

Floridita
Ο δημοσιογράφος Φερνάντο Καμποαμόρ ξενάγησε τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στη νυχτερινή ζωή της πόλης και ως αντάλλαγμα ο «πάπα» του έδινε πληροφορίες για τους φίλους του στο Χόλυγουντ. Με το Φερνάντο Καμποαμόρ ανακάλυψε το El Floridita μπαρ- εστιατόριο κοντά στο Καπιτώλιο. Το μαγαζί έχει διατηρήσει τον αυθεντικό διάκοσμο σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, αλλά η αλυσίδα εμποδίζει τον κόσμο να καθίσει στο αγαπημένο σκαμπό του συγγραφέα στην άκρη του μπαρ. Ο Έρνεστ Χέμινγοεϊ αρνήθηκε να πατήσει το πόδι του όταν το μαγαζί απέκτησε κλιματισμό, αλλά μετά συγχώρεσε την ιεροσυλία και το αποθανάτισε ως το καλύτερο στέκι της Καραϊβικής στο βιβλίο του Islands in the  Steam. Σύμφωνα με το θρύλο, το ντάκιρι, που φτιάχνεται με λευκό ρούμι, κατεργασμένη ζάχαρη, χυμό λάιμ και τριμμένο πάγο, επινοήθηκε από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Κονστάντε Ριμπαλάιγκουα, ιδιοκτήτη του Floridita. Ο Χέμινγουέϊ έπινε διπλά ντάκιρι χωρίς ζάχαρη – εκδοχή που ο ίδιος αποκαλούσε «το σπέσιαλ του πάπα». Στο μπαρ Floridita έσπασε το ίδιο του το ρεκόρ, ήπιε 15 κοκτέιλ σε ένα βράδυ.

Το ξενοδοχείο Ambos Mundos
Ήταν ο πρώτος τόπος διαμονής του Χέμινγουεϊ, δυο βήματα σχεδόν από το La Bodeguita del Medio και το Floridita. Εδώ έμεινε από το 1932 μέχρι το 1939 και έγραψε το βιβλίο «Αποχαιρετισμός στα Όπλα» και μέρος του βιβλίου «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα». Το δωμάτιο του έχει διατηρηθεί ακριβώς όπως το άφησε.

La Bodequita del Medio
Το Caza Martinez ήταν αρχικά παντοπωλείο, κοντά στον καθεδρικό ναό. Τον Απρίλιο του 1950 μετονομάστηκε σε La Bodequita del Medio και έγινε εστιατόριο που σέρβιρε αυτό που οι Αμερικάνοι ονόμαζαν κρεολικό φαγητό. Ο Χέμινγουεϊ δεν επισκέφθηκε ποτέ αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο αριστοκρατικά στέκια στην Κούβα.
Η φράση που φιγουράρει στον τοίχο και αποδίδεται στον συγγραφέα «Το μοχίτο μου στο Bodequita, το ντάκιρι μου στο Floridita» προφανώς αποτελεί μυστήριο.

 Βίλα Finca Vigia
Μετά τον τρίτο του γάμο και την δημοσιογραφική κάλυψη του Ισπανικού Εμφιλίου, ο Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα, στη βίλα Φίνκα Βίχια (Finca Vigia), κοντά στην Αβάνα. Το συγκεκριμένο σπίτι, αποτέλεσε το πρώτο που αγόρασε ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ, έναντι 18.500 δολαρίων.
Εκεί μέχρι την αποχώρηση του από την Κούβα το 1960. Το σπίτι το δώρισε στον κουβανικό λαό και έγινε από το 1962 μουσείο του Χέμινγουεϊ.

Ο Χέμινγουεϊ και θάλασσα
Ο Χέμινγουεϊ διατηρούσε ένα αλιευτικό σκάφος το El Pilar, στην Cojimar και ο ίδιος ονόμασε μια λωρίδα της θάλασσας της Αβάνας Το μίλι του Χέμινγουεϊ  και το έργο του «Ο γέρος και η θάλασσα» 1952 βασισμένο στην ζωή ενός ψαρά από το Cojimar που του έδωσε και το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1954.

Το 1950 ο Χέμινγουεϊ δώρισε ένα κύπελλο που ακόμη χρησιμοποιείτε για τον ετήσιο διαγωνισμό ψαρέματος που γίνεται κάθε Μάιο στην μαρίνα Χέμινγουεϊ    της Αβάνας. Το 1960 ο Φιντέλ Κάστρο ψάρεψε το μεγαλύτερο ψάρι και εκεί φωτογραφήθηκαν να σφίγγουν  τα χέρια.

Ο Χέμινγουεϊ και η επανάσταση
Η σχέση του Χέμινγουεϊ με την επανάσταση είναι ένα επίμαχο θέμα, αν και καταδίκαζε τις βιαιότητες του Μπατίστα, Ο Χέμινγουεϊ δεν έπαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις που γινόντουσαν γι αυτόν. Είναι μάλλον ειρωνικό πως ένας τέτοιος συγγραφέας και ταξιδιώτης που έψαχνε την περιπέτεια είπε τόσα λίγα για την επανάσταση, ίσως γιατί ήδη ήταν αλκοολικός και είχε αρχίσει η κατάθλιψη του. Έφυγε εθελοντικά από την Κούβα και αυτοκτόνησε στο Αϊντάχο τον επόμενο χρόνο.
Οι Κουβανοί ακόμη θυμούνται τον «Πάπα» Χέμινγουεϊ που τον είδαν σαν ένα Αμερικανό πολίτη που προσέγγισε την χώρα τους με σεβασμό..