//ΤΣΕΣΚΙ ΚΡΟΥΜΛΟΦ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΤΣΕΣΚΙ ΚΡΟΥΜΛΟΦ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Το Τσέσκι Κρούμλοφ βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα νότια της Πράγας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.
Στενά πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια διατρέχουν τα γραφικά σπίτια της πόλης, ενώ ένα εντυπωσιακό Κάστρο δεσπόζει στον ορίζοντα με τη μεγαλοπρέπειά του. Το Κάστρο υψώνεται στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη και πάνω από τους μαιάνδρους του ποταμού Μολδάβα.
Όλα αυτά είναι το Τσέσκι Κρούμλοφ, μια από τις πιο όμορφες και πιο καλά  διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, ένας προορισμός για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει περιοχές έξω από την πρωτεύουσα.
Το μεγάλο Κάστρο, η θέα της πόλης που απλώνεται στους πρόποδες του Κάστρου, η ιδιόρρυθμη πλατεία Svornosti, ο λαβύρινθος από μεσαιωνικά δρομάκια και σοκάκια που διατρέχουν την πόλη είναι αυτά που προσελκύουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο να επισκεφτούν αυτή τη γωνιά της Βοημίας.

Ένας οικισμός που έμεινε ανέγγιχτος για πάνω από έξι αιώνες από τις καταστροφές των πολέμων που έπληξαν την υπόλοιπη Βοημία, από τις δυνάμεις της φύσης αλλά και από τις επιχειρήσεις, που στο όνομα του κέρδους αλλοιώνουν  το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον.

Και οι κάτοικοι του Τσέσκι Κρούμλοφ ανταποκρινόμενοι σ’ αυτό το ενδιαφέρον, δημιούργησαν  μεσαιωνικού στυλ εστιατόρια, ευχάριστες πάμπ και καφετέριες, όμορφα ξενοδοχεία και καλαίσθητα καταστήματα, πάντοτε σε αρμονία με την ατμόσφαιρα και το ιστορικό περιβάλλον της πόλης.

Το μοναδικό τοπίο του Τσέσκι Κρούμλοφ καθώς και το μεγαλοπρεπές Κάστρο του, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μετά το Κάστρο της Πράγας, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία κήρυξε την πόλη Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1992, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσιογνωμία της πόλης και βεβαιώνοντας ότι καμία περαιτέρω ανάπτυξη δε θα μεταβάλει και δε θα αλλοιώσει το ιστορικό της κέντρο.

Η μεσαιωνική πόλη  αποτελείται από δύο μέρη: Το παλαιότερο τμήμα είναι το Latran, που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο, στην αριστερή πλευρά του ποταμού. Από το Λατράν η μεσαιωνική πόλη φτάνει στη γέφυρα Lazebnicky, πάνω από τους μαιάνδρους του ποταμού Μολδάβα (ο οποίος περικυκλώνει όλο το ιστορικό κέντρο), και φτάνει στο κέντρο που είναι η πλατεία Svornosti. Αυτό το τμήμα της πόλης  είναι κάπως νεότερο  και σχηματίστηκε στους μαιάνδρους του ποταμού. Όταν  δεις από ψηλά την παλιά πόλη, δίνει την εντύπωση ενός νησιού.
Kalamad