//Η ΠΡΑΓΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ

Η ΠΡΑΓΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ

«Οι άνθρωποι της Πράγας με καταλαβαίνουν» έλεγε ο Μότσαρτ κατά την διάρκεια μια επίσκεψη του στην Πράγα.
Ο Συνθέτης ήταν ερωτευμένος με την πόλη που αγαπούσε  την δουλειά του. Οι όπερες του παιζόταν στα γεμάτα με κόσμο θέατρα της Πράγας.
Ο Μότσαρτ επισκέφτηκε την Πράγα 3 φορές. Οι γάμοι του Φιγκαρό είχε μια μεγάλη επιτυχία το 1787 και ο Δον Τζιοβάνι έκανε πρεμιέρα το 1787 στο θέατρο των τάξεων (ευγενών). Η τελευταία του παραμονή ήταν το 1791 για την πρεμιέρα του La Clemenza di Tito (Η επιείκεια του Τίτο).  Με την τιμητική ανάθεση σε αυτόν της πανηγυρικής όπερας, λόγω της στέψης στην Πράγα του Λεοπόλδου του Β’, ο Μότσαρτ βρήκε ευκαιρία να συνδέσει την παραδοσιακή όπερα μπαρόκ με σύγχρονα ρεύματα – προσπάθεια που δεν αναγνωρίστηκε από την αυτοκρατορική Αυλή.

 Το Θέατρο των Τάξεων
Το Θέατρο των Τάξεων χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ως ανταπόκριση στις ιδέες του Διαφωτισμού, έχοντας ως σκοπό τη γενική πρόσβαση στο θέατρο αλλά και το ίδιο το κτήριο να αναδεικνύει τα πολιτιστικά πρότυπα της χώρας. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Anton Haffenecker και χτίστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια για τον Κόμη Νόστιτς.
Τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν Θέατρο Νόστιτς. Το θέατρο άνοιξε το 1783 με μία παράσταση της τραγωδίας Εμίλια Γκαλόττι του Γερμανού δραματουργού Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ. Το ίδιο το κτήριο είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Πράγα

Ενώ το θέατρο χτίστηκε αρχικά με την πρόθεση να παρουσιάζονται γερμανικά δράματα και ιταλικές όπερες, σταδιακά παρουσιάστηκαν και έργα σε άλλες γλώσσες. Οι πρώτες τσέχικες παραγωγές ανέβηκαν το 1785 προκειμένου να παρακολουθεί  ένα ευρύτερο κοινό, και από το 1812 η έξοδος στο Θέατρο των Τάξεων έγινε πλέον ένα σύνηθες χαρακτηριστικό της κυριακάτικης εξόδου. Πολλοί διάσημοι Ευρωπαίοι άνθρωποι της μουσικής, όπως ο Νικολό Παγκανίνι, έδωσαν παραστάσεις ή διηύθυναν την ορχήστρα του θεάτρου, όπως ο Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, ο Άντον Ρουμπινστάιν, ο Καρλ Γκόλντμαρκ και ο Γκούσταβ Μάλερ.

Στις 29 Οκτωβρίου 1787 έγινε στο Θέατρο των Τάξεων η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας “Ντον Τζιοβάννι” με τον ίδιο τον Μότσαρτ να διευθύνει την ορχήστρα.

Το 1834 έκανε πρεμιέρα μία μουσική κωμωδία με τίτλο Φιντλόβατσκα. Ένα από τα τραγούδια της, το “Πού είναι η πατρίδα μου” (Kde domov můj), έγινε αργότερα ο εθνικός ύμνος της Τσεχίας.

Το Θέατρο των Τάξεων συνεχίζει μέχρι σήμερα να παρουσιάζει δραματικά έργα, μπαλέτα και όπερες, εστιάζοντας κυρίως στο οπερατικό έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ακόμα περισσότερη φήμη τού προσέδωσε το γεγονός ότι στο θέατρο γυρίστηκαν σκηνές της βραβευμένης με Όσκαρ κινηματογραφικής ταινίας Αμαντέους, του Τσέχου σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν.

Η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μοναστήρι του Στράχοβ
Η εκκλησία, που βρίσκεται στη μέση του μοναστηριού στη Strahov, είναι μια ρωμανική βασιλική με γοτθικό διάκοσμο και δύο αναγεννησιακούς πύργους (με μπαρόκ τροποποιήσεις). Η εκκλησία έλαβε την σημερινή μπαρόκ εμφάνισή της μεταξύ 1742 και 1758. Οι πλευρικοί τοίχοι είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Νόρμπερτ, ιδρυτή του τάγματος των καλογέρων.
Σε αυτή την εκκλησία ο Μότσαρτ πήγαινε το 1787  για να χρησιμοποιήσει το εκκλησιαστικό μουσικό όργανο της εκκλησίας

Το Bertramka  είναι μια βίλα στην Πράγα αξιοσημείωτη λόγω επισκέψεων του Μότσαρτ. Τώρα είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του Μότσαρτ και στους πρώην ιδιοκτήτες και τους οικοδεσπότες του Mozart: František και Josefina Dušek.

Bertramka – Museum of W. A. Mozart and the Dušek family
Mozartova 169
150 00 Praha 5- Smíchov